kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Açık Cezaevi Nedir? Özellikleri Nelerdir? Kimler Kalır?

Açık Cezaevi Nedir? Özellikleri Nelerdir? Kimler Yatar? Açık Cezaevlerinin Kapalı Cezaevlerinden Farkı Ne? Açık Cezaevinin Avantajları Nelerdir? Hangi Suçlular Kalır? Kapalı Cezaevinden Açık Cezaevine Geçiş Var Mı?

A+
A-

Açık Cezaevi Nedir? Özellikleri Nelerdir? Kimler Kalır?

Ülkemizde hemen hemen her ilde cezaevi bulunmaktadır. Cezaevlerinin farklı yapıda türleri mevcuttur. Peki açık cezaevi nedir, özellikleri nelerdir, kimler kalır gibi soruların yanıtlarına gelin birlikte bakalım…

Türkiye’de yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle cezaevi izinleri, genel af, terörle mücadele gibi konular nedeniyle sık sık cezaevleri gündeme geliyor. Özellikle de son yıllarda Türkiye’de cezaevlerinde kapasitelerinin dolduğu, yeni cezaevlerinin yapıldığı biliniyordu. Bu kapsamda salgın döneminde mahkumlara izinler verildi. Bunun yanı sıra af kapsamında binlerce tutuklu ikinci bir şans elde etti.

Ancak hala cezaevlerinde binlerce mahkum bulunuyor. Ayrıca her gün yüzlerce kişi de tutuklanarak cezaevlerine sevk ediliyor. Bu nedenle cezaevleri ile ilgili binlerce soru soruluyor.

Özellikle de en iyi cezaevlerinden biri olarak gösterilen açık cezaevleri hakkında pek çok konu merak ediliyor. www.tercihiniyap.net ailesi olarak bu sorulara cevap aradık. Peki açık cezaevi nedir? Ne demek? Açık cezaevi özellikleri ve avantajları nelerdir? Kimler açık cezaevlerinde kalır? Kimler kalamaz?

Açık Cezaevi Nedir? Açık Cezaevinde Kalmak Ne Demek?

Kapalı cezaevlerinden farklı olarak açık ceza ve infaz kurumlarının şartları daha iyidir. Adı üstünde açık olan bu kampüslerde mahkumlar gökyüzüne kavuşabilir. Buralarda terör suçları, örgütlü suçlar, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar dışındaki suçlardan hüküm giyenler bulunur. Yani buralarda toplam 3 yıl veya daha az süreyle hapis cezası alan kişiler kalır. Ayrıca taksirli suçlardan toplam 5 yıl veya daha az süreyle ceza alanlar, adli para cezası hapis cezasına çevrilenler ve icra ve iflas kanununca tazyik hapsine mahkum olanlar buralarda kalır. Bu kampüslerde kontroller son derece sıkıdır.

Açık Cezaevlerinin Kapalı Cezaevlerinden Farkı Ne?

Kapalı cezaevlerinde kalan mahkumların hapis cezaları daha fazladır. Suçları daha ağırdır. Bu nedenle güvenlik önemleri de daha sıkıdır. Her türlü güvenlik tedbiri alınmıştır. Firar denemelerine, olaylara, kaçışlara karşı tedbir alınmıştır. Oda, koridor, yemekhane, kampüs, blok kapıları kapalıdır. İçeri giriş çıkışlar oldukça sıkı denetlenir. Açık cezaevlerinde ise sosyal bir ceza süreci vardır. Mahkumlar daha özgürdür. Sosyalleşme yönünde adımlar atılır. Hükümlülerin rehabilite edilmesi, sosyal hayata adapte olmaları yönünde çalışmalar yapılır. Örneğin meslek eğitimi verilir. Firarlara karşı güvenlik önlemleri alınsa da müthiş sıkı değildir.

Açık cezaevinde kalan suçlular psikolojik ve fiziksel olarak deşarj olur. Sosyal hayata dönecekleri güne hazırlanırlar. Meslek öğrenip, iş üretirler. Rahatlıkla telefonda görüşebilirler. Çeşitli etkinliklere katılımcı olarak katılırlar. Aileleriyle daha iyi bir şekilde iletişim kurarlar. Dış dünyadan bağları kopmaz.

Açık Cezaevinin Avantajları ve Özellikleri Nelerdir?

Daha sosyal ve özgür bir ortamdır. Mahkumlara daha çok hak sunulmaktadır. Suçlular sosyal hayata dönecekleri güne hazırlanırlar. Meslek öğrenirler. Mahkumlara da pek çok hak sunulur.

  • Mahkumlar telefonla görüşebilir. Ailelerini arkadaşlarını arayabilirler ve bu görüşmeler kayıt altına alınmaz.
  • Suçlular eğitim alma hakkına sahiptir. Örgün ve yaygın eğitim öğretimden faydalanabilirler. Üniversiteye, liseye devam edebilirler.
  • Sosyal güvenlikleri sağlanır. Eğer çalışırlarsa, iş üretirlerse SGK primi ve ufak bir miktar maaş ödemesi yapılır.
  • Özel izin hakkı da bulunan suçlular aileleriyle bağlarını sürdürmek için ve dış dünyaya uyum sağlamak için en üst amir önerisi ve cumhuriyet başsavcılığı onayı ile yılda en çok 3 kez olmak üzere  yol hariç 3 gün izin alabilir.
  • Gidilecek mesafede düşünülerek gidiş geliş için en çok 4 gün izin verilir.

Açık Cezaevinde Kimler Yatar? Hangi Suçlular Kalır?

3 yıl ve daha az süreyle hapis cezası alan hükümlüler direkt olarak açık cezaevlerine gönderilirler. Adam yaralayan, mala zarar veren, dolandırıcılık yapan kişiler 3 yıl ve daha az bir ceza aldıysa buralarda yatar. Para cezasını ödemeyen bu nedenle para cezası hapis cezasına çevrilen kişiler burada kalır. İcra suçluların kalacağı adres de burasıdır.

Kapalı Cezaevinden Açık Cezaevine Geçiş Var Mı? Nasıl Geçilir?

Daha ağır ve daha çok suçu ile cezası olan kişiler kapalı cezaevlerinde kalmaktadır. Ancak bazı şartları sağlamaları durumunda açık cezaevlerine geçiş yapabilirler. Kapalı ceza ve infaz kampüslerinde kalan kişilerin en büyük istekleri budur. Genellikle iyi hal kapsamında olan kişilerin geçişi mümkündür. Suç türünün hafif olmasına da dikkat ediliyor. Ancak taciz, tecavüz, terör gibi suçlardan ceza alan kişiler açık cezaevlerinde kalamıyor. Hapis cezası süresi burada önemsiz oluyor. Yani 1 yıl cezası kalan tecavüzcünün buraya geçmesi söz konusu olamıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.