kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Aristokrat Nedir?

Aristokrasi ve Aristokrat ne demek? Aristokrat nedir? Neden günümüzde bir hakaret gibi kullanılıyor? Anlamı nasıl yitirdi?

A+
A-

Aristokrat Nedir? Aristokrat Ne Demek? Aristokrat Kime Denir?

Tarihi milattan üç yüzyıl öncesinde eski yunan filozoflarına kadar uzanan bir yönetim biçimidir aristokrasi. Aristokrat ise bu yönetim biçimini savunan ve destekleyen kesimlere verilen isimdir. Kısaca bu şeklide tanımlamak mümkün olsa da aristokrat görüşü destekleyenlerin tarihi okumaya değecek türdendir.

Demokrasi ve felsefenin doğduğu topraklar olan eski yunan devletlerinde aristo ve platon gibi ünlü felsefeciler tarafından tasarlanmış bir yönetim sistemi olarak bilinir. Aristokrasi toplumu idare etme konusunda demokrasi, oligarşi ve tirani ile bazı noktalarda benzeşmekte bazı noktalarda ise ayrışmaktadır. Diğer yönetim biçimlerinden ayrıştığı noktalardan en önemlisi aristokrasi sert yani baskıcı bir yönetim biçimi olarak planlanmamış ancak uygulama sürecinde baskıcı bir hal almıştır. Bunun en temel nedeni elbette yalnızca toplumdaki üst kesimin yönetimde söz sahibi olması ve söz sahibi olmayan toplumun farklı kesimlerinin isyan etmesidir.

Aristokrasi ile Yönetilen Ülkeler Hangileri?

Eski Yunan Devletlerinden Atina ve Sparta, eski Roma, orta çağ döneminde İngiltere kalıtsal yani miras yoluyla intikal eden bir aristokrasi ile yönetilmektedir. Eğer daha geniş yetkilere sahip olsa Osmanlı döneminde ulema sınıfı da bir aristokrasi sistemi olarak örnek verilebilirdi.

Eski yunan döneminde “noble”yani soylu olarak bilinen kişilerden tarafından yürütülen aristokrat sistem ortaçağ Avrupa ülkelerinde de soyluluk esasıyla devam ediyordu. Hindistan’da uygulanan kast sistemine dayalı olarak işleyen aristokrat yapıda ise alt sınıftan üst sınıfa geçiş mümkün kılınmıştı.

Günümüzde aristokrasi ile yönetilen herhangi bir ülke mevcut değildir. Ancak aristokrasi ile sıkça karıştırılan ve daha gelişmiş bir yapılanma olan meritokrasi nedir araştırabilirsiniz. Gelecekte bir çok ülkenin yönetim biçimi olabileceği tahmin edilen sistem soy veya sınıf sistemi içermemektedir.

Oligarşi ile Aristokrasi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Oligarşi para, silah vb güçleri elinde tutan az sayıda bir grubun hükmetmesidir ve genellikle Tiranlık gibi baskıcı yönetimlerle iç içe geçen bir yönetim biçimidir. Hükmeden gruba oligark adı verilirken günümüzde oligarşi ile yönetilen ülkelere Irak, Libya,Cezayir, Sudi Arabistan gibi ülkeler örnek verilmektedir. Oligarşi ile yönetilen 3. Dünya ülkeleri bulunmakla birlikte Aristokrasi ile yönetilen herhangi bir ülke bulunmaması iki yönetim biçimi arasındaki bir diğer farktır.

Aristokrasinin bugün Dünya’dan silinmesinin başlıca sebepleri soy bağı ile yönetimin geçmesi,  bilge olduğu sanılan ancak vasfı olmayan kişilerin yönetmesi günümüzde demokrasinin daha iyi bir yönetim biçimi olarak kabul edilmesi olarak görülmektedir. NEDİR ?

5469 1 a045ca678220ef97dfde180491ff4bf5

Yorumlar

  1. aaaaaa Avatar aaaaaa dedi ki:

    tek hatası babadan oğula geçerek aristokrat aile kültürünün oluşması yoksa demokrasiden iyidir.