kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Bandrol Nedir? Ne Demek? Ne İşe Yarar?

Bandrol Nedir? Ne Demek? Ne İşe Yarar? Bandrol Ne İşe Yarar? Bandrol hangi amaçlarla kullanılır? Bandrolsüz ürün ne anlama gelir? Bandrollü ürün mü almalıyım?

A+
A-

Dünyada milyonlarca ticari eser, meta, ürün, emtia ve yine sayılamayacak kadar çok sanat eseri vardır. Bu ürünlerin bazıları ticari bir ürün olarak, emtia olarak sıradanlaştırılsa da bazıları da eşsiz ve telif hakkı bulunan, fikri ve sinai hakları saklı olan eşyalardır. Bu nedenle vergilendirmek, korumak, telif hakkını saklamak, fikir sahibi olunduğunu belirtmek için bandrol kullanılır. Bandrollü bir şekilde satılan eşyalardan devlet vergi kesmekte, eser sahibi gelir elde etmekte, fikir sahibi pay almaktadır. Bu nedenle bu uygulama son derece önemlidir. Bandrolsüz satılan eşyalar ise kayıt dışı ve kaçak yollarla kullanılır. Ticari hayat için oldukça önemli olan bu uygulama hakkında ise bilgi sahibi olan insan sayısı çok azdır. Peki bandrol nedir? Ne demek? Bandrol ne işe yarar?

Bandrol Nedir? Ne Demek?

Fransızca kökenli olan kelimenin orijinal hali ‘banderole’ şeklindedir. Denetim pulu ve bayrak direğinin tepesindeki süs amacıyla konmuş kumaş şerit anlamlarına gelmektedir. Günümüzde ticaret dünyasında vergilendirme, telif haklarının belirtilmesi anlamıyla ürünlerde kullanılır. Bandrollü satış yapılan ürünün vergilendirildiği ve telif hakkının olduğu vurgulanmaktadır. Ayrıca bandrollü ürünün denetimden ve kontrolden geçtiği ifade edilir. Bandrolsüz ürünlerin ise vergilerinin ödenemediği, denetlenmediği, fikri haklara dikkat edilmediği bilinir. Ayrıca bandrolsüz ürün satmak günümüzde suçtur ve karşılığı çok ciddi cezalardır.

Bandrol Ne İşe Yarar?

Ürünlerin bandrollü olduğu kolay anlaşılsın diye bandroller kapalı, ambalajlı satılan ürünlerin açıldıkları yerlere, kapaklara koyulur. Bu sayede ürün tahrip edildiyse, açıldıysa geri dönülemez ve alıcı tarafından alaşılır. Bir anlamda bu uygulama alıcı ile satıcı arasındaki güven ilişkisinin göstergesidir. Alıcıya alacağı ürün hakkında bilgi verir. Sonuç olarak bandroller söz konusu ürünün telifli olduğunu belirtir. Güvenlik ve denetim amacıyla kullanılmaktadır. Kapalı, ambalajlı, güvenlikli kutuların, ürünlerin üzerinde bandrol bulunur. Bu bandrol tahrip edildiyse ürününüz açılmış demektir.

-Telifli olduğunu vurgular.
-Güvenlik ve denetim olup olmadığı anlaşılır.
-Ürünün açılıp açılmadığı ortaya çıkar.
-Vergilendirilmiş ürün olup olmadığı anlaşılır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.