kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Belediye Meclis Üyesi Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Belediye Meclis Üyesi Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar? Belediye meclis üyesinin görevleri nelerdir? Belediye meclis üyesi maaşı ne kadar? Belediye meclis üyesi olma şartları nelerdir? İşte belediye meclis üyesiyle ilgili tüm merak edilenler…

A+
A-

Belediyelerde çalışan kamu görevlilerinden biri olan belediye meclis üyesi hakkında merak edilen pek çok konu vardır. Bunlardan bazıları belediye meclis üyesi nedir, nasıl olunur, ne iş yapar, maaşı ne kadar gibi… Gelin bu soruların cevaplarına birlikte bakalım..

Belediye meclis üyesi Türkiye’de en çok merak edilen mesleklerden bir tanesidir. 5 yılda bir yapılan yerel seçimler için heyecanlı bekleyiş başladı. Yerel seçimlerde il ve ilçeler için belediye başkanları, mahalleler ve köyler için muhtarlar ve belediye meclis üyeleri seçilmektedir. Peki belediye meclis üyesi nedir? Belediye meclis üyesi nasıl olunur? Belediye meclis üyesi ne iş yapar? Belediye meclis üyesi kimdir? Belediye meclis üyesi maaşı ne kadar? www.tercihiniyap.net ailesi olarak belediye meclis üyeleriyle ilgili her bilgiyi sizin için bir araya getirdik.

Belediye Meclis Üyesi Nedir? Kimdir?

Belediye meclis üyesi Türk siyaseti içerisinde kritik rol üstlenen bir unvandır. Türkiye’de siyaset her vatandaşın en önemli ilgi alanlarından biridir. Bu nedenle siyasetle ilgili her konu da merak konusu olmaktadır. “Belediye meclis üyesi nedir?” “Belediye meclis üyesi kimdir?” soruları da bu nedenle sorulmaktadır. Belediye meclis üyesi belediyelerde çalışan kamu görevlisidir. Belediye meclis üyesi olacak kişiler seçimle belirlenir. Kamu görevlisi olan belediye meclis üyeleri siyasi partiler bünyesinde aday olur. Partilerin aday gösterdiği belediye meclis üyeleri yine bu partileri temsil eder. Belediye meclisi il ve ilçe belediyelerindeki en önemli kurumlardan bir tanesidir. Şehirlerde ve ilçelerde belediye meclisi ilin veya ilçenin kaderini belirleyebilir. Belediye meclis üyeleri görev yaptıkları bölgedeki sorunlarla ve projelerle ilgilenir. NEDİR ?

Belediye Meclis Üyesi Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Belediye meclis üyesinin pek çok görevi bulunmaktadır. Belediye meclis üyeleri ağır bir yükün altına girerler. Belediye meclis üyeleri görev yaptıkları il ve ilçelerde vatandaşın hayatına etki edecek kararların alınmasını sağlarlar. “Belediye meclis üyesi ne iş yapar?” ve “Belediye meclis üyesi görevleri nelerdir?” sorularına pek çok cevap verilebilir. www.tercihiniyap.net ailesi olarak belediye meclis üyelerinin ne iş yaptığını sizler için araştırdık.

Belediye meclis üyesi olarak seçilen kişiler meclis tarafından yapılan her işte pay sahibidir. Belediyenin karar alma organı olan mecliste görev ilgili bölgedeki projeler, yatırımlar ve sorunlar ele alınır.

Belediye meclis üyeleri il veya ilçedeki stratejik planlama, projeler, çalışmalar, faaliyetlerle ilgili konuları görüşür. Belediye personelinin görev dağılımı ve yapacağı işleri belirler.

Belediye meclis üyeleri belediye bütçesini denetler bütçenin etkin kullanımını sağlar. Ayrıca kesin hesabı kabul ederek bütçedeki hesaplama, sınıflama ve kodlama işlemlerini yürütür.

Belediye meclis üyeleri belediyenin imar planlarını görüşür, inceler ve onaylar. Ayrıca büyükşehirlerde ve il belediyelerindeki çevre düzen planını oluşturur, inceler ve onaylar.

Belediye meclis üyesi belediyenin borçlanma işlemleriyle ilgilenir. Borç alınmasına karar verir.

Belediye meclis üyeleri belediyeye taşınmaz alımı ve satımıyla ilgilenir. Ayrıca taşınmazların tahsisine ve tahsis şekline kadar karar verir. Üyeler belediye için kiralamayla ilgili işlemleri de yürütür.

Belediye meclis üyeleri kanunlar tarafından çiziler çerçeve içinde çalışır. Vergi, harç, katılım payı gibi uygulanacak ücret tarifelerinin belirlenmesi ve uygulanması için çalışmalar yürütür.

Belediye meclis üyeleri belediyelere yapılan bağış işleriyle de ilgilenir ve şartı olarak yapılan bağışların kabulüyle ilgilenir.

Belediye meclis üyeleri Ticaret Kanunu kapsamında bütçe içi işletme ve ortaklıklar kurabilir. Ayrıca bu ortaklıkların bozulmasına, sermaye artışına veya gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulması için değerlendirme yapabilir ve karar alabilir.

Belediye meclis üyesi belediye adına imtiyaz verilmesine karar vermekle yükümlüdür. Ayrıca belediye yatırımlarının yap işlet veya yap işlet devret gibi modellerle gerçekleşmesinde karar organıdır. Belediye meclis üyeleri belediyeye ait şirket, işletme gibi oluşumların devrine, özelleştirilmesine, satışına, kiralanmasına karar verebilir.

Belediye meclis üyesi seçimle seçilir ve belediye içindeki pozisyonların doldurulması için seçim yapar. Örneğin meclis başkanlık divanını ve encümen üyelerini ve ihtisas komisyon üyelerini seçer.

Belediye meclis üyeleri norm kadro çerçevesinde belediye ve belediyeye bağlı kurum ve kuruluşların kadrolarına ihdas, alım, düzenleme yapar. Veya kadroları iptal eder ve değiştirilmesine karar verir.

Belediyeler görev bölgelerindeki herkesi ilgilendiren yönetmelikler çıkartır. İşte o yönetmelikleri de belediye meclis üyeleri oylama ile kabul eder.

Belediye meclis üyeleri il veya ilçelerdeki meydan, cadde, sokak, tesis, park adlarını seçer, değiştirir. Örneğin Ankara’da ABD Büyükelçiliği, BAE Büyükelçiliği önündeki sokakların ismi değiştirilmiştir. Ayrıca mahalle kurulması, kaldırılması ve birleştirilmesi de belediye meclis üyelerinin sorumluluğundadır. Belediye meclis üyeleri görev bölgelerini tanımlayacak amblem, flama gibi unsurları belirler ve seçer.

Belediye meclis üyeleri fahri hemşirelik unvanı ve beraat ile ilgili karar verir. Ayrıca belediye başkanı ile encümen arasındaki dengeyi sağlar. Üstelik mücavir, tenha, ihtiyaç sahibi alanlara belediye hizmetlerini götürür. Belediye meclis üyeleri imar planları doğrultusunda belediye imar plan ve programlarını görüşür kabul eder ve yönetir.

Belediye meclis üyeleri farklı mahalli idarelerle, belediyelerle iletişim kurar birlik sağlar. Ayrıca kurulan birliklere katılımın ve birlikten ayrılmanın kararını verir.

Belediye Meclis Üyeleri yurt içindeki ve yurt dışındaki belediyelerle İçişleri Bakanlığının bilgisi ve izniyle iletişim kurabilir. Ortak projeler yürütülebilir, işbirlikleri yapılabilir. Ayrıca sosyal, ekonomik, ticari ilişkilerin geliştirilmesi için projeler ve faaliyetler gerçekleştirir. Bu kapsamda yeni yatırımlar, tesisler, binalar yapılması için çalışma yürütür. Kiralama ve satın alma işlemlerine karar verir.

Belediye Meclis Üyesi Nasıl Olunur?

Belediye meclis üyesi toplumda oldukça saygın bir pozisyondur. Bu nedenle binlerce kişi kendi il veya ilçelerinde belediye meclis üyesi olmak istemektedir. Peki belediye meclis üyesi nasıl olunur? Belediye meclis üyesi olmak için siyasi partilerden aday olmak zorunlu değildir. Ancak belediye meclis üyeleri siyasi partilere de üye olabilir. Belediye meclisi üyesi olmak için siyasi partiye aday olmanız gerekmez. Belediye meclis üyesi olmak için Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) giderek belediye meclis üyesi başvuru formu doldurmanız gerekir. Formu doldurup teslim ettikten sonra ise müracaat tamamlanır. Belediye meclis üyesi başvuruları yerel seçim tarihinden 30 gün öncesine göre tamamlanmalıdır.

Ak Parti, CHP, MHP gibi partilere bağlı olarak belediye meclis üyesi olmak isteyenler ise öncelikle partilere başvuru yapmalıdır. Partilere başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra partiler üzerinden belediye meclis üyesi adayı olabilirsiniz. Ancak siyasi partiler bünyelerinde belediye meclis üyesi adayı olarak göstereceği kişilerden ücret talep etmektedir. Belediye meclis üyesi adayı olmak isteyen kişilerin bu ücreti ödeyerek aday olabileceklerini bilmeleri gerekir. Belediye meclis üyeleri yerel seçimler sırasında seçilir ve ister partili ister bağımsız olarak 5 yıl boyunca görev yapar.

Belediye Meclis Üyesi Nasıl Seçilir?

Belediye meclis üyeleri 5 yılda bir yerel seçimler esnasında seçilir. Siyasi partilere bağlı olarak veya bağımsız olarak aday olan kişiler vatandaşlar tarafından seçimle belirlenir. Belediye meclis üyelerinin 5 yıllık görev süresi bulunmaktadır. Belediye meclis üyeleri en çok oyu alan aday usulüyle seçilir.

Belediye Meclis Üyeleri Kaç Oyla Seçilir?

Belediye meclis üyelerinin kaç oyla veya nasıl seçileceği merak edilmektedir. Belediye meclis üyelerinin seçilebilmesi için bazı rakımların sağlanması gerekmektedir. “Belediye meclis üyeleri kaç oyla seçilir?” sorusuna net bir rakam vermek mümkün değildir. Belediye meclis üyeleri en çok oyu alan adaylar arasından seçilir.

Nüfusu 25 bin olan ilçelerde 2 belediye meclis üyesi seçilir.

Nüfusu 25 bin 1’den 50 bine kadar olan ilçelerde 3 belediye meclis üyesi seçilir.

Nüfusu 50 bin 1’den 75 bine kadar olan ilçelerde 4 belediye meclis üyesi seçilir.

Nüfusu 75 bin 1’den 100 bine kadar olan ilçelerde 5 belediye meclis üyesi seçilir.

Belediye Meclis Üyesi Olma Şartları Nelerdir?

Belediye meclis üyesi olma şartları en çok araştırılan konuların başında geliyor. Yerel seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte pek çok kişi belediye meclis üyesi olma yollarını araştırmaya başladı. “Belediye meclis üyesi olma şartları nelerdir?” ve “kimler belediye meclis üyesi olabilir?” soruları en çok sorulan sorular oldu.

Belediye meclis üyesi olma şartlarından biri en az 6 ay boyunca ilgili seçim bölgesinde ikametgah ediyor olmaktır. Ayrıca Milletvekili Seçim Kanunu kapsamında adayların ilgili sakıncaları taşımaması gerekmektedir.

Belediye meclis üyesi olmak için 25 yaşını doldurmak gerekmektedir.

Belediye meclis üyesi olmak için askerlik sorununuzun bulunmaması gerekmektedir. Yani askerlik çağına gelmemiş olanlar belediye meclis üyesi olabilir. Askerlik hizmetini tecil ettirenler belediye meclisi olabilir.

Belediye Meclis Üyesi Maaşı Ne Kadar?

Belediye meclis üyesi ile ilgili her sorunuza cevap aradık. Ancak hala cevaplanmayan pek çok soru var. Belediye meclis üyesi maaşlarıyla ilgili araştırma yapan pek çok kişi bulunmaktadır. www.tercihiniyap.net ailesi olarak belediye meclis üyesi maaşı ile ilgili olarak detaylı bir yazı hazırladık. Okumak için lütfen tıklayınız.

YEREL SEÇİM NEDİR? YEREL SEÇİMLER NE ZAMAN YAPILACAK?

BELEDİYE MECLİS ÜYESİ MAAŞI NE KADAR?

6079 1 14c1aa9df6a76f45176bf40cc1fa17a0

Yorumlar

  1. Deli Avatar Deli dedi ki:

    Belediye meclis üyesi olmak istiyorum. Ne yapmalıyım? Hangi partiden daha kolay olurum?

  2. Deli Avatar Deli dedi ki:

    Belediye meclis üyesi olmak istiyorum. Ne yapmalıyım? Hangi partiden daha kolay olurum?

  3. Deli Avatar Deli dedi ki:

    Belediye meclis üyesi olmak istiyorum. Ne yapmalıyım? Hangi partiden daha kolay olurum?