kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Cenkname Nedir? Özellikleri ve Konusu Nedir?

Cenkname Nedir? Özellikleri ve Konusu Nedir? Cenkname Özellikleri Nelerdir? Cenkname Konusu Nedir? Kimler Hakkında Yazılır?

A+
A-

Cenkname Nedir? Özellikleri ve Konusu Nedir?

Siz değerli okuyucularımız için farklı başlıklarda farklı konuları ele almaya devam ediyoruz. Bugün cenkname nedir, özellikleri ve konusu nedir sorularına yanıt verdik.

İslam tarihinde pek çok savaş meydana gelmiştir. Hem Arap dünyasında yapılan savaşlar hem de gaza anlayışıyla İslamiyeti yaymak için farklı bölgelerde yapılan savaşlar yaşanmıştır. Bu savaşlarla ilgili İslam dünyasında yapılan değerlendirmeler, derlemeler ve yazılan kitaplar bulunur. İşte bu eserlere “cenkname” denmektedir. Tarih kitaplarında, sınavlarda sık sık rastladığımız cenkname ile ilgili kapsamlı bir makale hazırladık. Peki cenkname nedir? Ne demek? Cenkname özellikleri ve konusu nedir?

Cenkname Nedir? Ne Demek?

Cenkname, bir veya birkaç savaşın değerlendirildiği, bu savaşları konu alan eserlere denmektedir. Cenknamene gazavat, gaza-name olarak da bilinmektedir. Gaza, Arapça kökenli bir kelimedir ve din uğruna yapılan savaş denmektedir. Suzi’nin Mihaloğlu Ali Beg, Sabit’in Zafer-name ve Nabi’nin Fetih-name’i Kamaniçe isimli eserleri cenkname örnekleri olarak karşımıza çıkar.

Cenkname Özellikleri Nelerdir?

İslamiyeti yaymak için Müslümanların, İslam devletlerinin başka dinlere bağlı ülkelerle yaptıkları savaşları anlatan pek çok eser bulunur. Bu eserlere cenkname denmektedir. Cenknamelerin pek çok özelliği bulunur. Peki bu özellikler nelerdir?

  • Gaza anlayışını sürdürmek
  • İslamiyeti yaymak
  • İslamiyetin yayılması için motivasyon sağlamak
  • İslam ahlakını yaymak ve uygulamak
  • İslami değerleri güçlendirmek
  • Eserlerde sanat kaygısı taşınmaz
  • Hikaye ve kahramanlıklar vurgulanır
  • İslamiyet odaklı mesajlar verilir.

Cenkname Konusu Nedir? Kimler Hakkında Yazılır?

İslam tarihi boyunca dini yaymak, ülkeler arası ve liderler arası rekabet nedeniyle pek çok savaş yaşanmıştır. Cenknameler ise Müslümanların başka dinlere bağlı ülkelerle yürüttükleri savaşları ve mücadeleleri konu almaktadır. Özellikle de Hz. Muhammed ile birlikte başlayan savaş ve mücadeleler bu kitaplarda başroldedir. Bu savaşlardaki başarılar, kahramanlıklar destansı bir şekilde anlatılır. Bu kapsamda Cenknamelerin Hz. Muhammed ile birlikte başlayan, Müslümanların yürüttüğü savaşları konu aldığını söylemek yanlış olmaz.

Cenknamelerin pek çoğu Hz. Ali’yi de konu almaktadır. Cenknameler için en temel, en ünlü kahramanlardan biri Hz. Ali’dir. Anlatımlarda destansı bir dil kullanılır ve hem savaşlar hem de savaşlardaki kahramanlıklar üzerinde durulur. Aruz önlüsü ve nazım biçimi üzerinden yazılan eserlerdir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.