kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Cumhurbaşkanı Yakın Koruması Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Cumhurbaşkanı Yakın Koruması Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar? Cumhurbaşkanı Yakın Koruması Nedir? Kimdir? Cumhurbaşkanı Yakın Koruması Nasıl Olunur? Cumhurbaşkanı Yakın Koruması Ne İş Yapar? Cumhurbaşkanı Yakın Koruması Maaşı Ne Kadar?

A+
A-

Türkiye’de devletin zirvesindeki isim Cumhurbaşkanı’dır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçilmesiyle devlet yöneticisi tam anlamıyla Cumhurbaşkanı haline gelmiştir. Bu kapsamda Cumhurbaşkanını koruyan yakın koruma polisleri dikkat çeker. Cumhurbaşkanı yakın koruması olarak adlandırılan bu kişilerin kim olduğu, ne olduğu, ne iş yaptıkları merak edilir. Giyim ve kuşamları, kullandıkları silahlar, aldıkları ücretler itibarıyla dikkat çeken cumhurbaşkanı yakın koruma polisleriyle ilgili pek çok konu merak edilir. İşte tüm merak edilen konuların ayrıntıları..

Cumhurbaşkanı Yakın Koruması Nedir? Kimdir?

CAT Timi olarak da bilinen cumhurbaşkanı yakın korumaları polislerden oluşur. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan polislerin arasından özenle seçilen bu polisler yakın koruma olmaya hak kazanır. Ancak bu kişilerin başarılı, özel şartları taşıyan, güvenilir ve deneyimli kişiler olmaları önemlidir. Çünkü yakın korumalar, korudukları kişiyi korumak için kendilerini feda edecek durumdadır. Personeller Türkiye’nin en önemli ismini korudukları için giyimleri, kabiliyetleri, silahları, imkanları diğer polislere göre daha fazladır.

Cumhurbaşkanı Yakın Koruması Nasıl Olunur?

Devletin zirvesinde olan Cumhurbaşkanının yakın koruması olmak kolay değildir. Bunun için personellerin bazı şartları taşımaları gerekir. Ayrıca polislerin düzgün fizikli, düzgün iletişim becerilerine sahip olması, diksiyonunun düzgün olması, eğitimi sırasında göz kamaştırması, güvenilir olması, mümkünse yabancı dil bilmesi gerekir. Personeller isteyerek cumhurbaşkanının yakın koruması olmaya çalışabilir. Ancak genellikle bu tür kritik birimlere davetle personel çağrılır. Beğenilen, takdir edilen, güvenilen kişilere davet gider. Gönüllülük esasına göre personel davete cevap verir.

Personeller öncelikle sözlü olarak sınava girerler. Mülakat aşamasında personeller hakkında detaylı sorular sorulur. Örneğin “Görevin uğruna hayatını kaybetmeyi göze alır mısın?”, “Üye olduğun cemaat var mı?”, “Türkiye’nin mücadele ettiği terör örgütleri nelerdir?” gibi sorulara cevap verilmesi gerekir. Mülakat süreci dışında arşiv ve güvenlik soruşturması yapılır. Adli siciller kontrol edilir. Toplumda nasıl bilindiği araştırılır.

Tüm aşamaları olumlu bir şekilde tamamlayan adaylar son olarak kısa bir eğitimden geçerler. Bu eğitimde adayların bilgileri pekiştirilir. Görev yapacakları yeni kurum, birim, kişi hakkında bilgilendirilirler.

Cumhurbaşkanı Yakın Koruması Ne İş Yapar?

Cumhurbaşkanı yakın korumalarının çalışma şartları, görev ve sorumlulukları oldukça zorludur. Çünkü en iyilerin arasından seçilirler ve kendilerinden en iyi performans beklenir. Bu kapsamda Cumhurbaşkanının yurt içinde ve yurt dışındaki tüm temaslarında koruma görevi üstlenirler. Törenler, toplantılar, yemekler, etkinlikler, halk buluşmaları, sosyal yaşam, özel hayat gibi her an her saniye 7 gün 24 saat anlayışıyla görev yaparlar. Her türlü tehdide karşı hazır olmaları gerekir. Üstelik farklı senaryolar geliştirerek planlar hazırlamaları son derece önemlidir. Personellerin görevleri mesai dışında da devam eder. Her an göreve hazır olmaları gerekir.

Cumhurbaşkanı Yakın Koruması Maaşı Ne Kadar?

Cumhurbaşkanlığında yakın koruma olarak çalışan polislerin maaşları diğer polislere kıyasla daha yüksektir. Örneğin normal bir polis memuru 5-6 bin TL maaş alıyorsa cumhurbaşkanının yakın koruması olan polis 10-12 bin TL ücret alır. Ayrıca yurt içi ve yurt dışı gezilerde harcırah da verilir. Masraflarının bir çoğu kurum tarafından karşılanır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

  1. Hüseyin aburcu Avatar Hüseyin aburcu dedi ki:

    Sayın reyisimiz lütfen ben senin koruman olmak istiyorum