kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ders İçerikleri Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Yatay geçiş yapan üniversite öğrencilerinden "ders içerikleri belgesi" istenmektedir. Peki ders içerikleri belgesi nedir? Ders içerikleri belgesi nereden alınır? Ders içerikleri belgesi nasıl alınır? Ders içerikleri belgesi ile ilgili her soruyu sizin için cevaplandırdık.

A+
A-

Üniversiteye yeni başlayan öğrenciler ilk yıllarında pek çokbelge ve işlemin ismini duyarlar. Fakat bu belge ve işlemler hakkında çok az bilgi sahibidirler. Ders içerikleri belgesi de bu belgelerden biridir. İsmini sıkça duysak da ne işe yaradığını, ne olduğunu, nasıl alındığını bilmeyiz. Peki ders içerikleri belgesi nedir? Ders içerikleri belgesi nasıl alınır?

Ders İçerikleri Belgesi Nedir?

Ders içerikleri belgesi öğrencinin eğitim aldığı üniversitedeki alacağı dersleri ve ders içeriğini gösteren belgedir. Öğrencinin tüm sene alacağı derslerin ismini, derslerin içeriklerini, dersleri veren hocaların bilgilerini bu belge aracılığı ile öğrenebiliriz. Ders içerikleri belgesi transkript ile sık sık karıştırılmaktadır. Transkript belgesi ders notlarını gösteren belgedir. Yani derslerin içeriği hakkında bilgi vermez. Bu yüzden iki belgeyi birbirinden ayırmak gerekir.

Ders İçerikleri Belgesi neden kullanıldığı ve ne işe yaradığı tam olarak anlaşılmamaktadır. Ders İçerikleri Belgesi genellikle yatay geçiş işlemi yapan öğrencilerden istenmektedir. Çoğu zaman ders içerikleri belgesi yerine transkript belgesi istense de bölüm değişikliği yapan veya okulunu değiştiren öğrenciler gördükleri ders ve ders konularını ders içerikleri belgesi ile sunarlar. Bu nedenle aldığınız dersleri okutmak için yatay geçiş işlemlerinde hem ders içerikleri belgesi hem de transkript belgesi ile işlem yapılması önemlidir.

Ders İçerikleri Belgesi Nereden Alınır?

Ders İçerikleri Belgesi ile Türkiye’deki üniversitelerde örgün eğitim alan öğrenciler haşır neşir olmaktadır. Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) veya uzaktan eğitim  bünyesinde eğitim alan öğrencilerin ders içerikleri belgesi ile pek işi yoktur. Bu nedenle örgün eğitim alan lisans öğrencileri yatay geçiş yaptıklarında bu belgeye ihtiyaç duyarlar.

Ders İçerik Belgesi alması gereken ve nereden alacağını bilmeyen öğrenciler için hemen bilgileri verelim. Ders içerikleri belgesi öğrenci daire başkanlığından alınır. Yani üniversitenin merkez öğrenci işlerinden bu belge temin edilir. Üniversite öğrencileri öğrenci işleri ile pek iyi anlaşamasa da merkezdeki bürodan bu belge temin edilmektedir. Ayrıca Fakülte Sekreterliği ve fakültenizdeki öğrenci işleri de size bu belgeyi temin edebilir. Ayrıca yine bölüm başkanlığından da ders içerikleri belgesini temin edebilirsiniz.

Ders İçerikleri Belgesi Nasıl Alınır?

Ders İçerikleri Belgesi alması gereken öğrenciler bu belgeyi fakülte sekreterliğinden, bölüm başkanlığından, öğrenci işlerinden, öğrenci daire başkanlığından temin edebilir. Ayrıca üniversitelerin öğrenci giriş sistemlerinden yani üniversitelerin internet sitelerinden de bu belge temin edilebilmektedir. Ancak şunu unutmamanız gerekir ki bu belgenin geçerli olması için bu belgenin fakültenin resmi organları tarafından onaylanması yani imzalanması gerekir.

Bu nedenle ilgili yerlere gidip bu belge için talep de bulunduktan sonra ilgili isimlerden bu belgeyi imzalatmanız gerekmektedir. NEDİR ?

Yorumlar

  1. fizyorealite Avatar fizyorealite dedi ki:

    Ders içerikleri belgesi örneği paylaşır mısınız?