kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Desinatör Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Desinatör Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar? Desinatör Nedir? Ne Demek? Desinatör Nasıl Yazılır? Desinatör Nasıl Olunur? Desinatör Ne İş Yapar? Desinatör Nasıl Olmalı?

A+
A-

Türkiye’deki en büyük sektörlerden biri tekstil sektörüdür. Bu kapsamda bu sektör içerisinde yer alan firmalar önemli birer istihdam kapısıdır. Farklı meslekleri icra eden binlerce kişi bu sektörde bu firmalarda çalışır. Sektörde en çok merak edilen mesleklerden biri de “Desinatör” unvanıdır. İsmi nedeniyle ilgi çekici olan bu mesleğin ne hakkında olduğu, çalışma şartları, görev ve sorumlulukları hakkında sorular sorulur. Peki Desinatör nedir? Ne demek? Nasıl yazılır? Desinatör nasıl olunur? Ne iş yapar?

Desinatör Nedir? Ne Demek?

Desinatör Fransızca kökenli bir kelimedir. 19. yüzyılın ortalarında kullanılmaya başlanan kelime kısa sürede yaygınlaşmıştır. Kelime tasarımcı anlamına gelir. Mesleki açıdan desen tasarımı yapan kişi olarak bilinir. Kumaş, örme, dokuma ve diğer malzeme türleri üzerine basılacak tasarımları oluşturur ve basım sürecini takip eder. Tekstil sektörü başta olmak üzere pek çok sektörde istihdam edilen desinatörlerin pek çok görev ve sorumluluğu bulunur.

Desinatör olarak çalışan personeller farklı sektörlerde, farklı alanlarda çalışabilir. Endüstriyel tasarımda, mimarlık ve mühendislik alanı içerisinde ve tekstil sektöründe çalışabilirler. Ayrıca meslek kendi içinde de alt dallara ayrılır. Desen tasarımcısı, halı desinatörü, dokuma desinatörü, desem sorumlusu, brode desinatörü gibi farklı işleri yapan personeller bulunur.

Desinatör Nasıl Yazılır?

Fransızca kökenli bir kelime olan desinatör ile ilgili pek çok soru sorulur. Bunlardan biri de bu kelimenin nasıl yazılacağı ile ilgilidir. Kelimenin Fransızcası “Dessinateur” şeklinde yazılır. Türkçe olarak “D-E-S-İ-N-A-T-Ö-R” şeklinde yazılır.

desinator nedir nasil yazilir

Desinatör Nasıl Olunur?

Desinatör olmak için eğitim şartı bulunmaz. Ancak eğitim kurumlarından yüksek eğitim almanız size avantaj sağlar. Üniversitelerde, yüksek okullarda, mesleki ve teknik liselerde bu meslekle ilgili bölümlerin okunması sizi rakiplerinizin önüne taşır. Ayrıca Tekstil ve Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun olmak da çok avantajlıdır. Ancak eğitimli değilde alaylı olan binlerce başarılı personel bulunur. Genel olarak bu mesleği yapmak için desinatörlük becerilerini geliştirmek, bilgisayar donanımları ve yazılımları konusunda uzman olmak, tasarım becerilerinizin olması yeterlidir. Bu kişiler sertifika alarak da becerilerini belgeleyebilir.

Desinatör Ne İş Yapar?

Desinatör olarak çalışan personellerin ana çalışma alanı tasarımdır. Desen tasarımı yapan bu kişiler hem teknoloji ile hem de diğer çalışma birimleri ile iç içe çalışır. Endüstri, mimarlık, mühendislik ve tekstil alanlarında görev yapan personellerin görev ve sorumlulukları oldukça fazladır. İşte desinatör görevleri..

  • Müşterilerle temasta olurlar. Müşterilerin istediklerini, taleplerini, ihtiyaçlarını doğru şekilde anlarlar.
  • Müşterilere sunmak için desen tasarımları, fikirler, sunumlar, eskizler, örnekler hazırlar.
  • Yönetim ekibi, pazarlama kadrosu, satın alma birimi, teknik ekip ve tasarım ekibiyle iç içe çalışır.
  • Tamamlanan ürünlerin istedikleri gibi olduğunu kontrol eder. Onay işlemi yapar.
  • Bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanır. Dijital çağa ayak uydurur.
  • Kullandıkları tekstil ürünlerinin kalitesini inceler.

Desinatör Nasıl Olmalı?

Meslek hakkında yazılması gereken önemli bir başlıkta mesleği icra edecek kişilerin sahip olması gereken özelliklerle ilgilidir. Sadece eğitim almak, işi öğrenmek yetmez. Kişilerin kendilerini geliştirmeleri gerekir.

  • Renk, doku, kumaş ve desenler hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
  • Bilgisayar yazılımlarını ve donanımlarını kullanmayı bilmelidirler.
  • Takım çalışmasına uyumlu olmalıdır.
  • Hem yöneticiler hem çalışma arkadaşları hem de müşterilerle iyi iletişim kurabilmelidir.
  • Bütçe ve üretim kapasitesi hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
  • Üretim süreçlerine hakim olmalıdır.
  • Yaratıcı bir zihne sahip olmalıdır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.