kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir? Ne Demek? DGS Puan Hesaplama

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir? Ne Demek? DGS Puan Hesaplama yöntemi nedir? Dikey Geçiş Sınavına (DGS) kimler girebilir? DGS ile ilgili pek çok konu merak edilmektedir. İşte binlerce kişiyi ilgilendiren DGS ile ilgili ayrıntılı bilgiler…

A+
A-

Türkiye’de her yıl onlarca farklı alanda onlarca farklı sınav yapılmaktadır. 7’den 70’e milyonlarca vatandaşın girebileceği bu sınavlar farklı amaçlar doğrultusunda düzenlenir. Örneğin liseye geçişte ayrı bir sınav, üniversiteye geçişte ayrı bir sınav düzenlenebilir. Yabancı dil sınavları, akademiye yönelik sınavlar, kurum sınavları gibi sınavlarda her yıl düzenlenen sınavlar arasındadır. Türkiye’de resmi sınavlar Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenir. ÖSYM’nin düzenlediği sınavlar arasında belki de en çok rağbet göreni Dikey Geçiş Sınavıdır. Dikey Geçiş Sınavı’nın kısaltılmış hali DGS‘dir. DGS her yıl ÖSYM tarafından düzenlenmektedir. Binlerce kişi de bu sınava girmektedir. Peki Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir? DGS ne demek? DGS neden düzenlenir? DGS ne işe yarar? İşte DGS ile ilgili tüm merak edilenler..

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir? Ne Demek?

ÖSYM tarafından her yıl düzenli olarak Dikey Geçiş Sınavı (DGS) düzenlenmektedir. Aylarca sınava çalışan adaylar, sınava katılmak isteyen adaylar DGS ile ilgili araştırma yapmaya başladı. Bu kapsamda en çok sorulan soru ise “DGS nedir?” oldu. DGS, Dikey Geçiş Sınavının kısaltılmış halidir. ÖSYM tarafından düzenlenen sınav her yıl düzenli olarak gerçekleştirilir. DGS’ye aldıkları eğitimi lisans seviyesine yükseltmek isteyen önlisans mezunu olan adaylar girer. 4 yıllık lisans eğitimi veren üniversitelere geçmek isteyen kişiler DGS’ye girerek başarılı olurlarsa eğitim seviyelerini yükseltir.

Dikey Geçiş Sınavında adayların farklı alanlardaki kabiliyetlerleri ve bilgi birimi ölçülür. Sınavda sözel ve sayısal sorular yer almaktadır. Sınavda toplam 120 soru sorulur ve bu soruların 60’ı sözel 60’ı ise sayısal bölümüyle ilgilidir. Ayrıca DGS’de mantık sorularının büyük bir ağırlık oluşturduğu da bilinmelidir.

DGS 2019 TABAN PUANLARI

DGS’ye Kimler Girebilir?

Dikey Geçiş Sınavı herkesin başvurusuna açık bir sınav değildir. DGS’ye girmek için ön lisans mezunu olmanız gerekmektedir. Meslek yüksek okulu mezunları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olan kişiler DGS’ye girebilir. Ayrıca şunu da unutmamak gerekir ki son sınıfta eğitim alan ve staj çalışmalarını tamamlanlar da sınava girebilmektedir. Sınava giren önlisans mezunu kişiler eğitimlerini lisans seviyesine yükseltme fırsatı yakalar.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Puan Hesaplama

DGS ile adayların farklı alanlardaki yeteneği ve bilgi düzeyi ölçülür. Sınavda 120 soru oluşur ve bu soruların yarısı sözel yarısı ise sayısaldır. Ayrıca DGS’de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Adaylara sınav süresince 140 dakika süre tanınır. Sınavla ilgili pek çok konu merak edilmektedir. Ancak cevabı en çok araştırılan soru “DGS puan hesaplama nasıl yapılır?” olarak öne çıkar. DPS puan hesaplama yönteminin merkezinde katsayılar belirleyicidir. Katsayılar ise her yıl sınava giren kişilerin sayısına bağlı olarak her yıl deişmektedir. Bu nedenle DGS puan hesaplama yöntemi her yıl değişebilir. Bu kapsamda Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanınız da istediğiniz bölüme girmek için oldukça önemlidir. Bu nedenle DGS puan hesaplamanın bir standartı bulunmamaktadır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

DGS 2019 TABAN PUANLARI

dgs sik sorulan sorular

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.