kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Dur İhtarına Uymama Cezası Nedir? Ne Kadar? Nasıl İtiraz Edilir?

Dur İhtarına Uymama Cezası Nedir? Ne Kadar? Nasıl İtiraz Edilir? Dur İhtarına Uymama Cezası Nedir? Ne Demek? Dur İhtarına Uymama Cezası Ne Kadar? Dur İhtarına Uymama Cezasına Nasıl İtiraz Edilir? Trafik Cezalarına İtiraz Ederken Gereken Belgeler Nelerdir?

A+
A-

80 milyonun üzerindeki nüfusu ile önemli bir demografik güç olan Türkiye’de toplumsal yaşamın sorunsuz işlemesi için kurallara gerek duyulmaktadır. Özellikle de milyonlarca aracın trafikte seyrettiği ülkemizde sorun yaşanmaması için trafik kuralları uygulanmaktadır. Kırmızı ışıkta geçmemek, araçta sigara içmemek, emniyet kemeri takmak gibi hepimizin bildiği kuralların dışında bir de ‘dur ihtarı’ uygulaması bulunur. Trafik polislerinin, memurların yaptığı kontroller sırasında aracın kontrol noktasına gitmesi için dur ihtarı yapılır. Ancak kurallara uymayan pek çok sürücü bu ihtara uymamaktadır. Ancak bu durumda vatandaşları pek çok yaptırım beklemektedir. Peki dur ihtarı uygulaması nedir? Dur ihtarına uymamanın cezası nedir? Dur ihtarına uymamanın cezası ne kadar? Dur ihtarına uymamanın cezasına nasıl itiraz edilir?

Dur İhtarına Uymama Cezası Nedir? Ne Demek?

Vatandaşların trafik kurallarına uyup uymadığı kolluk güçlerince sık sık denetlenmektedir. Bazen kamera sistemleri ile bazen de trafik polislerinin bizzat kontrolleri ile bu denetimler sağlanmaktadır. Trafik polislerinin bizzat katıldığı denetimlerde kontrollerin yapılabilmesi için araç ve araç sürücülerine ‘dur ihtarı’ yapılır. Böylece araçlar kontrol noktalarına getirilir. Ancak kurallara uymadığını bilen, ceza yemekten kaçmak isteyen sürücüler bu uyarıya kulak asmayarak kaçmaya çalışır. İşte bu sürücülere ve araçlara dur ihtarına uymama cezası verilir. Bu ceza para cezası  olarak uygulanır.

Dur İhtarına Uymama Cezası Ne Kadar?

Trafik kurallarına uymayan tüm sürücülere para cezası kesilmektedir. Dur ihtarına uymayan sürücüler de bu cezadan nasibini alır. Dur ihtarına uymadığınızda, kontrol noktasına gitmekten kaçtığınızda araç sürücüsüne en az 166 TL ceza kesilir. Ayrıca dur uyarısına kulak asmayarak trafiği tehlikeye attığınız için ek 77 TL ceza kesilir. Ancak bu rakamlar en iyi ihtimaldeki rakamlardır. Çünkü genellikle dur ihtarına uymayarak kaçmaya çalışan sürücüler başka kuralları ihlal etmiş olurlar, kaza yapmış olurlar. Bu nedenle yakalandıklarında daha büyük cezalarla karşılaşmaları gayet olasıdır. Örneğin dur ihtarına uymayan, kontrol noktasından uzaklaşan sürücüye en az 243 TL ceza kesilir. Kaçışın sebebi alkolse, uyuşturucuysa, emniyet kemeri ise, ehliyetsiz sürüş ise ek cezalar da yolda demektir. Çünkü bu durumlar daha sonra yakalandığınızda ortaya çıkacaktır.

Dur İhtarına Uymama Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Kırmızı ışıkta geçmenin, emniyet kemeri takmamanın, direksiyonda telefonla konuşmanın, hız sınırını aşmanın nasıl cezası varsa dur ihtarına uymamanın da bir cezası bulunmaktadır. Bu cezayı yiyen vatandaşlar her zaman haksız olduklarını kabul etmez. Bu durumda itiraz yolu gözükür. Ancak pek az kişi bu cezaya nasıl itiraz edebileceğini bilmektedir.

Tüm trafik cezalarına itiraz etmenin yolu aynıdır. Vatandaşlar KTK 116. maddesi kapsamında Trafik Mahkemelerine giderek trafik cezalarına itiraz edebilir. Vatandaşların ikamet ettiği şehirde bu mahkemeler yoksa sulh mahkemelerine de başvuru yapılabilir. Vatandaşlar mahkemeye başvuru yaparken yanında başvuru sırasında gerekli olan evrakları da götürmelidir. Belgeleri teslim ettikten sonra bir duruşma görülmeden mahkeme sonucu size bildirecektir. Ancak mahkeme kararının çıkması trafik cezası davalarında 3 ayı bulabilmektedir.

Trafik Cezalarına İtiraz Ederken Gereken Belgeler Nelerdir?

Trafik cezalarına itiraz edilirken mahkemelere bazı belgeler sunulmalıdır. Günümüzde trafik cezası yiyen vatandaş sayısı ve cezalara yapılan itirazlar artınca bu belgeler de merak konusu olmuştur. İşte trafik cezasına itiraz edilirken gereken belgeler;

  • Davala dilekçesi
  • Trafik cezası tutanak kopyası
  • Ceza tebligat kopyası
  • Ruhsat fotokopisi
  • T.C. kimlik kartı fotokopisi
  • Ehliyet/Sürücü Belgesi fotokopisi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.