kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

E Tipi Cezaevi Nedir? Ne Demek? Özellikleri Nelerdir?

E Tipi Cezaevi Nedir? Ne Demek? Özellikleri Nelerdir? E Tipi Cezaevinde Kimler Yatar? E Tipi Cezaevinin Özellikleri Nelerdir? E Tipi Cezaevi Hangi Nerelerde Var? Hangi İllerde Var?

A+
A-

Anayasanın belirlediği çerçeveler içerisinde Türkiye Cumhuriyetinde suçun bir tanımı ve suç işleyen kişiye verilecek cezaların bir kapsamı bulunmaktadır. Yürürlükte olan Türk Ceza Kanunu ile kişinin hak ve özgürlerini, hukuk devletini, kamunun, kamuoyunun, toplumun sağlığını, kamu düzeni ve güvenliğini, çevreyi, toplumu, toplum barışını sağlamak ve suç işlenmesini önlemek hedeflenmektedir. Bu kanunla birlikte bu hedefi gerçekleştirebilmek için suça ilişkin esaslar ve suça karşılık verilecek cezalar belirtilmiştir. Bu kapsamda ceza kanunun verilmesini öngördüğü cezalar arasında belki de en ağırı ‘hapis cezası’dır. Kanuna göre suç tanımına giren eylemlerde bulunulan kişinin suçu ispatlandığında hapis cezası verilebilir. Hapis cezası oldukça geniş bir üst başlıktır. Suç işleyen kişiye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, müebbet hapis cezası verilebilir. Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda ise 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası hükmü verilebilir. Diğer suçlarda ise kişinin temel cezası üçte birden yarısına kadar indirilmektedir. Hapis cezası alan kişi ceza ertelenmez veya para cezasına çevrilmez ise hapishaneye giderek cezasını çekmeye başlar. Ayrıca yine yargılama süresince ilgili kişiler tutuklu olarak yargılanabilmekte ve bu sürede hapishanede tutulmaktadır.

Türkiye’de hemen hemen her ilde ve ülkenin her bölgesinde onlarca cezaevi bulunmaktadır. Üstelik hali hazırda faaliyetlerini sürdüren cezaevlerindeki yüksek doluluk oranları nedeniyle yeni cezaevi projeleri yürütülmektedir. Türkiye’nin farklı bölgelerinde yeni adliyeler ve yeni cezaevleri, infaz kampüsleri inşa edilmektedir. Ülkede pek çok cezaevi olsa da her cezaevi aynı kategoride ve aynı özellikte değildir. Cezaevlerinin farklı isimleri bulunmakta ve içlerinde benzer türde suç işleyen suçluları hapsetmektedirler. Türkiye’de A, A1, A2, A3, B, C, D, E, F, H, K1, K2, L, M, R, T tipi cezaevleri bulunmaktadır. Bu cezaevleri türlerinden biri olan ‘E Tipi Cezaevi’nin nasıl bir cezaevi olduğu, özelliklerinin neler olduğu merak edilmektedir. İşte E Tipi Cezaevi ile ilgili tüm merak edilenler…

E Tipi Cezaevi Nedir? Ne Demek?

E Tipi Cezaevleri iki katlı şekilde inşa edilmiştir. İlk katta suçlular yer alırken ikinci yani üst katta idari personellerin odaları bulunmaktadır. F tipine kıyasla daha düşük seviyedeki suçlular burada tutulmaktadır. Bu kapsamda F tipinde penceresiz odalar ve 1-2-3 kişilik koğuşlar/odalar yer alırken E tipinde en az 2 kişi en çok 10 kişilik koğuşlar/odalar yer almaktadır. Genelde odalarda ranzalar bulunmaktadır. Hemen hemen her odada parmaklıklı pencereler, havalandırma sistemi yer alır. İdare ve suçluların bulunduğu katların daha altında ise yemekhane bölümü bulunur. E tipi, F tipine kıyasla daha konforlu ve rahat bir hapishane olarak öne çıkmaktadır. E tipi hapishanelerde suçluların çalışabileceği, rehabilite edileceği mutfaklar, temizlik alanları, spor salonları, sosyal ortamlar, kütüphaneler, konferans salonları, hamam, banyo, mescit, çamaşırhane, ziyaret odaları, soğuk hava depoları, revir gibi bölümler bulunmaktadır. Türkiye’de en fazla tutukluyu E Tipi Cezaevleri barındırmaktadır. Bu kapsamda ülkede bulunan 44 adet E Tipi Cezaevinin 26 bin 400 ile 44 bin arasında suçlu barındırma kapasitesi bulunmaktadır.

E Tipi Cezaevinde Kimler Yatar?

E Tipi Ceza İnfaz Kurumlarında 500 ile 1000 kişi arasında mahkum bulunmaktadır. Ancak genellikle kapasitesi 600 olarak ifade edilmektedir. Bu kişiler cinayet, tecavüz gibi ağır suçlar işleyen mahkumlardır. İşledikleri suçlara göre, aldıkları cezaya göre bu mahkumlar tek kişilik hücrelerde ışık bile görmeden yıllar geçirebilmektedir.

E Tipi Cezaevinin Özellikleri Nelerdir?

  • Kampüslerde kadınlara, çocuklara özel koğuşlar bulunur.
  • Genellikle erkek mahkumlar ağırlıklı olarak kalmaktadır.
  • Jandarma, gardiyanlara özel müstakil barınma alanları bulunur.
  • F tipine kıyasla daha konforlu bir kampüstür.
  • İdareci ve çalışanlara özel lojmanlar, evler bulunur.
  • Havalandırma sistemi, kalorifer sistemi, pencereli koğuşlar bulunur.
  • İki katlı koğuş sistemine göre inşa edilmektedir ceza kampüsleri ve 2-4-6-8-10 kişilik koğuşlar ve odalar bulunmaktadır.
  • Mutfak, soğuk hava deposu, kütüphane, mescit, revir, hamam, ziyaret odaları, konferans salonu, meslek atölyeleri bulunmaktadır.

E Tipi Cezaevi Hangi Nerelerde Var? Hangi İllerde Var?

Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Amasya
Antalya
Aydın
Bitlis
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Diyarbakır
Elazığ
Elbistan
Erzurum
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Isparta
Ümraniye
Kahramanmaraş
Kastamonu
Kırklareli
Kırşehir
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nazilli
Nevşehir
Niğde
Ordu
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şanlıurfa
Trabzon
Uşak
Yozgat

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.