kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Fakirlik Maaşı Nedir? Nasıl Alınır? Muhtaç Aylığı Ne Kadar?

Fakirlik Maaşı Nedir? Nasıl Alınır? Muhtaç Aylığı Ne Kadar? Fakirlik Maaşı Kimlere Verilir? Muhtaç Aylığı Alma Şartları Neler? Muhtaç Aylığı Nereden Alınır? Muhtaç Aylığı Başvurusu İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

A+
A-

Sosyal devlet anlayışı, maddi durumu olmayan, geliri olmayan kişilere yardım edilmesini gerektirir. Bu kapsamda devlet ihtiyaç sahiplerine gıda, konut, sağlık hizmetleri ve yardımları sunmaktadır. Örneğin gıda yardımı, kıyafet yardımı, nakdi yardım bunlara örnek gösterilebilir. Türkiye’de ekonomik koşullar kötüleştikçe açlık sınırının altında yaşayan insanların sayısı da artmaktadır. Bu kişiler yaşamak için temel gereksinimlerini karşılamakta zorlanabilmektedir. Bu durumda devlet devreye girer ve yardımlarını vatandaşlarına ulaştırır. Örneğin Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından bu kişilere iş imkanları verilir. Kaymakamlıklar, valilikler üzerinden gıda ve nakdi yardım yapılır. Ayrıca durumu maddi durumu kötü olan kişilere de fakirlik maaşı verilir. Bu maaş, muhtaç aylığı, yoksul maaşı olarak da bilinmektedir. Peki fakirlik maaşı nedir? Kimlere verilir? Muhtaç aylığı nedir? Nasıl alınır? Ne kadar?

Fakirlik Maaşı Nedir? Ne Demek?

Maddi durumu olmayan, geçinmek için nakdi desteğe ihtiyaç duyan vatandaşlara devlet tarafından verilen desteğe fakirlik maaşı, muhtaç aylığı verilir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı koordinesinde yardıma muhtaç vatandaşlara ulaşılır. Kimine kömür, barınma ve yiyecek yardımı yapılırken kimi vatandaşlara da Vakıflar Genel Müdürlüğü koordinesinde nakit yardımı yani fakirlik maaşı verilir.

Muhtaç aylığı en yaz yüzde 40 engelli olan ve anne-babası hayatını kaybetmiş 18 yaşından küçük çocuklar verilen sosyal haklardan biridir. Ayrıca maddi imkanları yetersiz olan ve bu durum belgelenen kişilere ve ailelere de bu hak sunulur. Eğer yardım alan aile ya da yardım alan kişinin maddi durumu düzelirse, gelir elde etmeye başlarsa bu yardımın verilmesi durdurulur.

Fakirlik Maaşı Kimlere Verilir? Muhtaç Aylığı Alma Şartları

Bu aylık hiçbir sosyal güvencesi bulunmayan kişilere, maaşı olmayan, devletin bağladığı bir aylığı bulunmayan kişilere verilir. Mahkeme kararıyla veya kanunla bakıma alınmamış kişilere ve bir kazancı varsa bile bu kazancı muhtaç aylığını geçmemesi şartıyla fakir maaşı bağlanır. Üzerine mal-mülk, araba, ev olanlara bu aylık verilmez. Bu aylığı almak isteyenler “Fakirlik maaşı kimlere verilir?” sorusuna cevap aramaktadır. İşte aranan o cevaplar;

  • Vatandaşların en az %40 engelli olması gerekmektedir.
  • 65 yaşın üstünde olmasına rağmen emekli olmamış olması gerekir.
  • 18 yaşını doldurmadan önce anne-babasını kaybetmiş olması gerekir. Ayrıca söz konusu kişiye bakacak kimsenin olmaması şarttır.

Yukarıda belirtilen 3 şarttan en az 1 tanesini taşıyan vatandaşlar fakirlik aylığı almak için başvuru yapabilir. Ancak bu kişilerde aranacak tek şart yukarıdakiler değildir. Muhtaç aylığı almak için şu şartların sağlanmış olması gerekir;

  • Vatandaşların sosyal güvencelerinin bulunmaması gerekir.
  • Hiçbir geliri yada aylığı olmamalıdır.
  • Mahkeme kararıyla veya kanunla bakım altına alınmış olmaması gerekmektedir.
  • Gelir getirecek taşınır veya taşınmaz malının olmaması gerekir.
  • Bu malları olsa bile elde edeceği gelirlerin muhtaç aylığını geçmemesi önemlidir.

İşte yukarıda sayılan bu maddeler muhtaç aylığı almak isteyen kişilerin başvuru yaptıklarında sağlamaları gereken maddelerdir. Bu maddeleri sağlayamayan kişilerin muhtaç aylığı alması söz konusu değildir.

Fakirlik Maaşı Nasıl Alınır? Muhtaç Aylığı Nereden Alınır?

Vakıflar Genel Müdürlüğüne şahsen giderek başvuru yapmanız gerekmektedir. Ayrıca başvurular internet ve posta yoluyla da gerçekleştirilebilir. Fakirlik maaşı almak isteyen kişiler bu aylık için başvuru formu doldurmalıdır. Engelliler için özrünü belirtecek bir sağlık raporu alınması istenir. Bu belgelerle Vakıflar Genel Müdürlüğüne başvuru yapılır ve sonuç beklenir. Başvuru yaptıktan sonra talebi olumlu karşılanan kişilere her ay muhtaç aylığı ödenmektedir.

Muhtaç Aylığı Başvurusu İçin Gereken Evraklar ve Belgeler Nelerdir?

Kişi engelliyle, özrünü belirten, kanıtlayan sağlık kurumlarından alınan sağlık durum raporu
VGM’den alınmış fakirlik maaşı yetim başvuru formu
VGM’Den alınmış fakirlik maaşı engelli başvuru formu
Kimlik kartı
Muhtaç durum tespiti için kişisel rıza beyanı ve aydınlatma beyan formu

Fakirlik Maaşı Ne Kadar? Muhtaç Aylığı Miktarı

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2020 yılında ödenen fakirlik maaşı miktarı 967,07 Türk Lirasıdır. 2020 yılında her ay ödenen bu ücret her yıl düzenli olarak artmaktadır.

Fakirlik Maaşı Nereye Yatırılır? Hangi Bankaya Yatırılır?

Muhtaç aylığı bağlanan veya bağlanması kararlaştırılan kişilerin maaşı söz konusu kişiler adına açılan PTT hesaplarına ya da Ziraat Bankası hesaplarına yatırılır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.