kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Feragatname Nedir? Nasıl Alınır? Ücreti Ne Kadar?

Feragatname Nedir? Nasıl Alınır? Ücreti Ne Kadar? Feragatname Nedir? Ne Demek? Feragat Çeşitleri Nelerdir? Feragatname Nasıl ve Nereden Alınır?

A+
A-

Türkiye bir hukuk devletidir. Vatandaşlar özel, resmi iş ve işlemlerini anayasa ve kanunlar çerçevesinde gerçekleştirir. Bu kapsamda vatandaşlara tanınan haklar oldukça önemlidir. Bu haklardan biri de feragat hakkıdır. Feragat, bir haktan vazgeçmeyi ifade eder. Türkiye’de vatandaşlar sahip oldukları haklardan feragat edebilirler. Bunun için de feragatname adlı bir belgeye ihtiyaç duyarlar. Ancak pek çok kişi bu belge hakkında bilgi sahibi değildir. Peki feragatname nedir? Ne demek? Feragatname ne işe yarar? Nasıl alınır? Nasıl düzenlenir? Feragatname örneği bulabilir miyim?

Feragatname Nedir? Ne Demek?

Feragatname, bir haktan vazgeçmeyi ifade eder. Vazgeçilen hakkın niteliği, türü, şekline göre feragat şekli de değişebilir. Ayrıca feragat etmek için yapılacak işlemler de bu bağlamda farklılık gösterebilir. Kişinin sahip olduğu haktan yasal yollarla, resmi bir şekilde vazgeçtiğini gösteren belgeye ise feragatname denir. Örneğin gayrimenkul mülkiyeti ya da başka bir mülkiyetten vazgeçmek için tapu sicil memurluğuna başvuru yapmak gerekmektedir. Bu başvuru da hak sahiplerine karşı feragat verildiği feragatname ile gerçekleşmek zorundadır. Dediğimiz gibi neyden vazgeçecekseniz ona ilişkin işlemler ve vazgeçme şekilleri bulunmaktadır.

Feragat Çeşitleri Nelerdir?

Kişinin sahip olduğu haktan resmi bir şekilde vazgeçmesine feragat denmektedir. Kişi üzerindeki haktan feragat edebilir. Bu vazgeçme işleminin çeşitleri bulunmaktadır. Buna göre feragat çeşitleri hukukta feragat, davadan feragat, mirastan feragat olmak üzere 3 çeşit olarak ifade edilebilir.

Feragatname Nasıl ve Nereden Alınır?

Kişinin hakkından vazgeçtiğini gösteren feragatname sık sık ibra ile karıştırılır. İbra söz konusu olduğunda tarafların karşılıklı anlaşmasından bahsedilirken, feragatta ise bireysel olarak bu işlem gerçekleştirilir ve kişi kişi hakkından vazgeçebilir. Bu vazgeçme işlemi yapılırken yetkili kuruma gitmeniz ve feragatname almanız gerekir. Bu belge ile noter huzurunda sözleşme yaparsınız ve hakkınızdan resmi olarak vazgeçmiş olursunuz.

Hakkından vazgeçecek kişi buna ilişkin belgeyi sunarken hem sözlü hem de yazılı olarak beyanını iletmesi gerekir. Ayrıca vazgeçtiğine ilişkin başvuru bireysel yapılsa da sözleşme imzalanırken 2 tanık ve yetkili memurun imzası da gerekir. Bu şartların uyulması zorunludur aksi takdirde feragatname geçerli olmaz.

Feragatname İptal Edilir Mi? Nasıl İptal Edilir?

Bu belge ile ilgili sorulan onlarca soru bulunmaktadır. “Feragatname nasıl düzenlenir?” “Feragatname geçerlilik süresi ne kadar?” gibi soruların yanı sıra bu belgenin nasıl iptal edileceği de çok merak edilmektedir. Feragatnamenin iptali ehliyet yetersizliliği nedeniyle gerçekleşebilir. Bu ve benzeri sebepler bulunuyorsa iptal için dava açılabilir.

Feragatname Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Feragatnamenin geçerliliği imzaların atılmasıyla başlar. İmzalar atıldıktan sonra geçerliliğini koruyan bu belge için itiraz süresi de bulunmaktadır. Bu süre içinde itiraz edilirse belgenin geçerliliği sona erebilir.

Feragatname Örneği

Daha önce hiçbir hakkından vazgeçmemiş, belgeyi daha önce görmemiş, bu konuda işlem yapmamış kişiler doğal olarak feragatname belgesini merak etmektedir. Feragatname örneği ile ilgili araştırma yaparak belge hakkında bilgi sahibi olmaya çalışırlar. Bu nedenle belgeye ilişkin örnekleri sizler için derledik.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

feragatname ornegi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.