kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İflas Erteleme Konkordato Farkı Nedir?

Son dönemde farkı fazlaca anlaşılamayan ve birbirne çok benzeyen iki hukuki kurumu anlatmaya çalıştık.

A+
A-

İflas erteleme nedir? Konkordato nedir?

İki farklı kanunda düzenlenen iki farklı hukuki kurum ancak benzer şartlara sahip olduğu için iflas erteleme konkordato farkı pek anlaşılamamaktadır. Son dönemde her gün yaşanan ve haberlerde duyduğunuz konkordato kavramı ve pek  tercih edilmeyen iflas erteleme kavramlarını karşılaştıracağız.  

  İflas Erteleme                                      Konkordato 
Sermaye şirketleri başvurabilir  Tüm tüzel kişiler ve gerçek kişiler başvurabilir
İyileştirme projesi beklenir                            Konkordato projesi beklenir
Borca batık olmak gerekir                               Mal varlığı borcun yarısından fazlasını   karşılamalıdır       
İflas erteleme sürecinde teklifine onay vermelidir               Alacaklıların çoğunluğu  konkordato teklifine onay vermelidir 
Türk Ticaret Kanununda düzenlenir              İcra İflas Kanununda düzenlenir             
KHK ile kaldırılmıştır!                                    Hala yürürlüktedir ve uygulanmaktadır. 

Görüldüğü üzere iki hukuki kurum arasında önemli farklar mevcut olduğu gibi iflas erteleme amacı yalnızca borçları vade sürecini uzatmaktır. Konkordato ise alacaklının ödeme imkanı olmayan borçlarından dolayı alacaklıları ile anlaşıp borçlarının bir kısmından kurtulmasıdır. Her iki hukuki kurumda da borçlar bir süreliğine uzatılırken iflas erteleme de borç miktarı azalmaz.

İflas erteleme yalnızca asliye ticaret mahkemesi ile muhatap olarak çözebileceğiniz bir yöntemdir ancak konkordato için alacağın 2/3 oranını oluşturan kısmıyla anlaşmanız ve sözleşmeyi asliye ticaret mahkemesine onaylatmanız gerekmektedir.

Önümüzdeki süreçte konkordato sözünü daha sık duyacağımız kesin gibi iflas eşiğinde olan firmalardan alacağı olanlar en azından bir kısmını kurtarmak için bu yöntemi kullanacaklardır. NEDİR ?

Fabrikalar İflas Edemediği İçin Mi Yanıyor? 

Son dönemde İstanbul başta olmak üzere bir çok ilde yanan fabrika haberleri gündemden düşmedi. Bu bilgiyle son iki yılda iflas açıklama sayısının kötü ekonomik göstergelere rağmen azalması bilgisi eklendiğinde fabrika yangınları ile iflas kararı verilmemesi arasında bir bağlantı kurma ihtiyacı ortaya çıkıyor. Fabrikalar açısından bakıldığında ise iflas borç miktarının artması engelleyen bir hukuki kurumdur ancak iflas imkansız kalırsa böyle bir yola başvurmak mantıklı bir yol olarak görünmekle birlikte hukuk dışı ve ticaret ahlakına aykırıdır.

5536 1 5924b8907a8657dbab9fd683480c9d13

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.