kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İkale Sözleşmesi Nedir?

İkale sözleşmesi nedir? Avantajları dezavantajları nelerdir? İkale sözleşmesi örneği 2019 indir. İşçi ve işveren arasında anlaşılarak imzalanan ikale sözleşmesi hakkında tüm merak edilenler.

A+
A-

İşçi ve işveren, karşılıklı olarak anlaşarak süresi henüz dolamamış veya belirsiz süreli iş akdini sonlandırılmasına ikale sözleşmesi adı verilir. İkale sözleşmesi kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi işten çıkarırken çalışana yapılan ödemelerden kurtulma olanağı tanımaktadır.

İşverenler tarafından çok sık uygulanan bir yöntem olmamakla birlikte 2019 ekonomik krizi ile işçi çıkarma sayısının arttığı biliniyor. İşten personel çıkarmanın en avantajlı yöntemi de elbette ikale sözleşmesi yapmaktır.

İkale sözleşmesinin geçerli olabilmesi için her iki tarafında karşılıklı iradelerinin uyuşması, işçinin işte ayrılmayı ve haklarından vazgeçmeyi kabul etmesi ve işverenin de aynı şartları kabulü gerekmektedir.

Yargı Kararlarından İkale Sözleşmesi

İşveren her halükarda çalışanına karşı daha avantajlı ve güçlü konumda olduğu için Yargıtay ikale sözleşmesinin hukuka uygunluğuna temkinli yaklaşmaktadır. İşçiye mobing uygulamak suretiyle baskı altında bu sözleşmenin imzalatılmasının mümkün olduğu gibi tehdit edilme ihtimali de olasıdır.

İş hukukunda yer alan temel yorum prensipleri burada da geçerli olup işçi lehine yorum, makul yarar ölçütleri ikale sözleşmesinin değerlendirilmesi ve yorumlanması sürecinde de geçerlidir. Sözleşmenin irade sakatlığı nedeniyle hukuka aykırı bulunup iptal edildiği oldukça fazla yargı kararı mevcuttur.

İkale Sözleşmesi Örneği 2019

Birbirinden farklı formatlarda matbu ikale sözleşmesi örneği internette sınırsız sayıda mevcuttur. Bunların birbirinden farklı formatlarda olması geçerliliğine gölge düşürmeyecek olup önemli olan iradelerin uyuşması ve İş kanunu hükümleri başta olmak üzere mezuata uygun olmasıdır.

İkale sözleşmesi örneğini indirmek için tıklayınız.

Yorumlar

  1. Şinasi Göntürk Avatar Şinasi Göntürk dedi ki:

    Kan kurbumu öğrenmek istiyorum