kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

IMDb Nedir? Ne Demek? IMDb Açılımı Nedir? Ne İşe Yarar?

IMDb Nedir? Ne Demek? IMDb Açılımı Nedir? Ne İşe Yarar? Kurucusu kimdir? IMDb en iyi 10 film hangisi? IMDb ne zaman kuruldu? IMDb açılımı Internet Movie Database ne demek?

A+
A-

Son zamanlarda sosyal medyanın hayatımıza hükmetmeye başlamasıyla herkesin her konu hakkındaki fikirlerine ulaşmak mümkün. Kitap eleştirileri, film önerileri gibi beğeni algısına göre değişen konularda her yerde bir fikre rastlayabiliyoruz. Bu gibi konularda daha çok kişinin puanlama yaparak filmleri değerlendirdiği platformlardan en büyüğü ve en bilineni tabii ki IMDb. Peki bu platform tam olarak nedir, çalışma sistemi nasıl?

IMDb Nedir? Ne Demek?

IMDb’nin açılımı Internet Movie Database’dir. Türkçe’ye basitçe İnternet Film Veri Tabanı olarak çevirebiliriz. Adından da anlaşılabileceği üzere dünya üzerinde yapılmış tüm filmlerin internetteki veri tabanı olarak hizmet veren bir internet platformudur. IMDb içerisinde yalnızca filmler değil, filmlere dair hemen her şey bulunmaktadır. Oyuncular, film ekibi, fragmanlar, ilginç bilgiler gibi birçok farklı kategoriden oluşan büyük bir veri tabanına sahiptir. Bir oyuncunun adını arattığınız zaman kendisinin oynadığı bütün filmleri görebilmenize olanak sağlayan, bir yönetmenin filmografisini görebileceğiniz bu büyük veri tabanında bugüne kadar üretilmiş hemen hemen bütün filmleri bulabilmeniz mümkün.

IMDb Col Needham tarafından 1990 yılında kurulmuştur. Sekiz yıl boyunca hizmet verdikten sonra 1998 senesinde Amazon tarafından satın alınan IMDb dünyanın en büyük film değerlendirme sitesi olarak kabul görür. Peki,

IMDb Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

IMDb kullanıcıların tümünün içerikler hakkında puanlama yapabildiği bir sistemle çalışır. Bir filmin puanının belirlenmesini sitenin aboneleri 10 puan üzerinden o filmi değerlendirerek gerçekleştirirler. Bu yüzden kimi zaman güvenilir bulunmasa da kayıtlı 70 milyon kullanıcısı olan bir sitenin izleyicilerin beğenisi üzerinden filmlerle ilgili tutarlı istatistikler verebileceğini söylemek mümkün.
Birçok insana göre dünyanın en iyi filmleri arasında sayılan filmler de elbette ki bu platformun puanlama sisteminden nasibini almış durumda. IMDb’nin top 250 ve top 100 listeleri kullanıcılara göre dünyanın en iyi 100 ve 250 filmini sıralıyor. Birçok sinemaseverin ilk kaynağı haline gelmiş IMDb’ye göre dünyanın en iyi 10 filmi ise şu şekilde:

  1. The Shawshank Redemption (1994)
  2. The Godfather (1972)
  3. The Dark Knight (2008)
  4. The Godfather: Part II (1974)
  5. The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
  6. Pulp Fiction (1994)
  7. Schindler’s List (1993)
  8. 12 Angry Men (1957)
  9. Joker (2019)
  10. Inception (2010)
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.