kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İntibak Eğitimi Nedir? Kaç Gün Sürer?

İntibak Eğitimi Nedir? Nasıl Olur? Kaç Gün Sürer? İntibak Nedir? Ne Demek? İntibak Eğitimi Nedir? Ne Demek? İntibak Eğitimi Nasıl Olur? Nasıl Yapılır? İntibak Eğitimi Kaç Gün Sürer? İntibak Eğitimi Zor Mu? Kolay Mı? İntibak Eğitimi Bitince Ne Olur?

A+
A-

Polis olmak isteyen ve bu kapsamda polis alımlarına başvuru yapan ve eğitim almaya hak kazanan kişilere intibak eğitimi verilmektedir. Peki intibak eğitimi nedir ve kaç gün sürer gelin birlikte bakalım…

Türkiye’de binlerce gencin hayali polis ve asker olarak güvenlik güçleri bünyesinde çalışmaktır. Bu kapsamda gerek ortaöğretim döneminde gerek lisans döneminde gerekse lisans sonrası dönemde polis olmak için, asker olmak için, subay olmak için adaylar sınavlara girmektedir, yayımlanan ilanlara başvuru yapmaktadır. Her yıl İçişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından binlerce kişilik personel alım ilanları paylaşılmaktadır. Bu ilanlara başvuru yapan adaylar alım süreçleriyle ilgili, sözlü sınavlarla ilgili, spor aşamalarıyla ilgili sorular sormaktadır. Özellikle ‘intibak eğitimi’ aşaması en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Polis olmak isteyen ve bu kapsamda POMEM, PMYO polis alımlarına başvuru yapan ve eğitim almaya hak kazanan adaylara intibak eğitimi verilmektedir. Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan ilanlara başvuru yapan ve eğitim almaya hak kazanan adaylara yine bu eğitim verilmektedir. Peki intibak eğitimi nedir? Ne demek? İntibak eğitimi nasıl olur? Nasıl yapılır? İntibak eğitiminde ne yapılır? İntibak eğitimi kaç gün sürer? İşte İntibak eğitimi KHO, İntibak Eğitimi MSÜ, İntibak eğitimi subay, İntibak eğitimi PMYO, Jandarma, DHO ile ilgili tüm merak edilenler…

İntibak Nedir? Ne Demek?

İntibak Arapça kökenli bir kelimedir. Herhangi bir duruma, ortama, olaya, çevreye uyum sağlamayı, adapte olmayı, alışmayı ifade eder. Genellikle mesleki eğitimler, oryantasyon süreçleriyle ilgili olarak kullanılır. Türk Dil Kurumunda uyum olarak tanımlanan kelime ayrıca iki şeyin ölçülerinin birbirini tutması anlamında da kullanılmaktadır.

İntibak Eğitimi Nedir? Ne Demek?

Polis Meslek Yüksek Okulu, Milli Savunma Üniversitesi, Harp Okulu, Polis Meslek Eğitim Merkezi, Deniz Harp Okulu , Hava Harp Okulu gibi güvenlik güçlerinin er, polis, astsubay, subay, komiser, rütbeli personel ihtiyacını karşılayan okullarda eğitim almaya hak kazanan adayların karşısına intibak eğitimi çıkmaktadır. Eğitim almaya hak kazanan tüm adaylar kurumlar tarafından ilan edilen tarihlerde okullara geçici kayıtlarını yaparlar. Ardından adayların alacakları eğitimlere, yapacakları görevlere ilişkin verilecek olan intibak eğitimi başlar. İntibak eğitimi genellikle geçici kayıt sonrasındaki ilk Pazartesi günü itibariyle başlar. Olağan dışı durumlar dışın eğitim süresi 2 hafta olarak belirtilmiştir. 2 haftanın sonundaki Pazar günü eğitim sona ermektedir. İntibak eğitimi bir nevi oryantasyon, alıştırma sürecidir. Güvenlik güçleri arasına katılmadan önce eğitim almaya hak kazanan adayların okullara, eğitimlere, eğitimcilere alışma süreci olarak kullanılır. Mesleğin kuralları, disiplin kuralları, çalışma ortamı, eğitim ortamı, okulun, eğitim kurumunun fiziki şartları bu süre içerisinde öğrenciler tarafından öğrenilir.

İntibak Eğitimi Nasıl Olur? Nasıl Yapılır?

Genellikle 2 hafta boyunca süren intibak eğitiminin ilk 5 gününde adaylar sağlık raporu alırlar. Sağlık raporu alan adaylar daha sonra temel uyum eğitimi alır. Bu eğitim içerisinde alt-üst, emir-komuta ilişkisi, yatak düzeni, düzen eğitimleri, üstlerle ve altlarla nasıl konuşulması gerektiği, üstlerin yanında nasıl davranılması gerektiği, tören yürüyüşü, okul kuralları, meslek kuralları gibi önemli eğitimler bulunmaktadır. Bu eğitimler sırasında adayların davranışları, eğitimleri öğrenme süreçleri, alt-üst ilişkileri incelenecektir. Bu süre zarfında kurallara aykırı davranan, genel işleyişi bozan adayların kurumlarla ilişiği kesilecektir.

İntibak eğitimi sırasında adaylar güne eğitimle başlar ve akşama kadar eğitimlerini sürdürür. Sabah akşam eğitim yapan adayların intibak eğitimi sonrasında daha çok derslerine yoğunlaşacağını söylemek gerek. Eğitimler genellikle selam verme, sağa dönme, yürüyüş gibi temel hareketleri kapsamaktadır. Bu süreçlerde zorlanmamanız sizin faydanıza olacaktır. Üstüne üstlük eğitim sırasında adayların yemek ve konaklama masrafları eğitimlerin verildiği kurumlarca karşılanmaktadır. Yani bu sürede eğitim alan adayların cebinden tek bir kuruş bile çıkmamaktadır.

İntibak Eğitimi Kaç Gün Sürer?

İntibak eğitimi olağan dışı durumlar haricinde ve kurumların özel eğitimleri dışında genellikle 2 hafta yani 14 gün sürmektedir. Adayların eğitim almaya hak kazandıkları okula geçici kayıtlarını yaptıktan sonraki ilk pazartesi günü intibak eğitimi başlar. 2 hafta süren eğitim pazar günü sona ermektedir. Bazı durumlarda ve bazı eğitim kurumlarında ise intibak eğitimi süresi 1 hafta sürebilmektedir. Örneğin Polis Akademisi kapsamında adaylara 7 gün eğitim verilebilmektedir.

İntibak Eğitimi Zor Mu? Kolay Mı?

Liselerde, üniversitelerde oryantasyon eğitimi alan, askere giden adaylar intibak eğitimi süresince zorlanmayacaktır. Çünkü bu eğitim temelde adayların alışmasını, adapte olmasını sağlamak için verilir. Başka bir deyişle intibak eğitimi oldukça kolaydır. Adaylar selam vermeyi, tören yürüyüşünü, alt-üst ilişkisini, altları ve üstleriyle nasıl konuşması gerektiğini ve onların yanında nasıl davranması gerektiğini öğrenir. Okula, mesleğe ilişkin kuralları öğrenir. Böylece mesleğe girişte ilk önemli adımı atmış olur.

İntibak Eğitimi Bitince Ne Olur?

İntibak eğitimini tamamlayan adaylar derin bir nefes alsa da daha sonra neyle karşılaşacaklarını bilmemektedir. Özellikle intibak eğitimine başlayacak ve eğitimi alan binlerce kişi bu eğitim bittikten sonra ne yapacaklarını, ne olacağını merak etmektedir. İntibak eğitimi bittikten sonra kurumdan ayrılarak evlerine dönerler. Bu kapsamda genelde adaylara 1 haftalık izin verilmektedir. Ancak bu süre daha kısa da olabilir. Adaylar bu süre sonucunda olumsuz bir durum oluşmadığı sürece ‘yüklenme senedini’ notere giderek onaylatırlar. Kurum tarafından belirtilen tarihler içerisinde yüklenme senedini imzalatan adaylar daha sonra istenilen tarihte eğitim alacakları kurumlara, eğitim merkezlerine geri dönerek asıl kayıtlarını yaptırırlar. Daha sonra ise asker, polis, komiser, subay olacak adayların eğitim dönemi resmen başlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.