kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İstinaf Mahkemesi Nedir? Ne İş Yapar?

İstinaf Mahkemesi Nedir? Ne Demek? İstinaf Nedir? Ne Demek? Ne İşe Yarar? İstinaf Mahkemeleri Hangi Davalara Bakıyor? İstinaf Mahkemeleri Nerelerde Var? İstinaf Mahkemesinde Kaç Hakim ve Savcı Görev Yapıyor?

A+
A-

İstinaf Mahkemesi Nedir? Ne İş Yapar?

Yargı konularını sıklıkla ele aldığımız yazılarımızda bugün sizler için istinaf mahkemelerini ele aldık. İstinaf mahkemesi nedir, ne iş yapar birlikte bakalım…

Türkiye’de her dönem yargı ile ilgili konular büyük ilgi görmektedir. Hem ülkedeki yargı ve hukuk camiasının büyüklüğü hem de ülkedeki en önemli sorunlardan birinin adalet (-sizlik) olduğu düşüncesi bunun ana nedenleri olarak karşımıza çıkar. Bu kapsamda mahkemeler, mahkeme görevlileri, avukatlar, davalar, adli olaylar, dava sonuçları ile ilgili hemen hemen her konu hakkında sorular sormaktadır. Özellikle de ‘istinaf mahkemesi’ ile ilgili çok araştırma yapılır. Pek çok kişi ismi bir garip olan, tam olarak ne işe yaradığını anlamadıkları bu mahkeme hakkında araştırma yapmaktadır. Peki istinaf mahkemesi nedir? Ne demek? İstinaf mahkemesi ne iş yapar? Ne işe yarar?

İstinaf Nedir? Ne Demek?

Arapça kökenli bir kelime olan İstinaf mahkemenin verdiği kararı kabul etmeyerek bir üst mahkemeye götürme anlamına gelir. Ayrıca yeni bir başlangıç anlamına da gelen bu kelime için sözün girişi, başlangıcı tanımı da yapılabilir. Bu kapsamda istinaf mahkemeleri ile ilgili olarak bir davanın yeniden görülmesini sağlayan, yeniden başlatan mahkeme şeklinde yorum yapmak mümkündür.

İstinaf Mahkemesi

İstinaf mahkemesinin diğer adı Bölge Adliye Mahkemesi’dir. Yargısal denetimi yapmakla görevle olan bu mahkemeler yargısal hiyerarşi içerisinde Yargıtay ile ilk derece mahkemelerin arasında bulunur. İlk derece mahkemelerin verdiği kararlar bu mahkemelerde yeniden ele alınır. Yapılan değerlendirmenin sonucuna göre davaların yeniden görülmesine karar verilebilir. Bu durumda yeniden delil toplanır, ifadeler alınır, tanık aranır.

İstinaf Mahkemesi Ne İş Yapar?

Bu mahkemenin amacı yargıda hataların önüne geçmek, adaletin sağlanmasına yardımcı olmak ve yargıda denetim görevini yerine getirmektir. Bu kapsamda istinaf mahkemeleri büyük bir görev ve sorumluluk üstlenir. Mahkemenin verdiği kararlar için şüphe, olumsuz düşünce, itiraz olması durumunda dosya istinafın önüne gider. Bu mahkeme gerekli incelemeleri ve değerlendirmeleri yaparak karar verir. Karara göre yeniden yargılama ya da onama sonucu çıkabilir. İstinafın ana amacı Yüksek Mahkeme olarak ifade edilen Yargıtay’ın üzerindeki yükü hafifletmektir.

İstinaf Mahkemeleri Hangi Davalara Bakıyor?

İstinaf mahkemeleri ya da diğer adıyla Bölge İdare Mahkemeleri, Yüksek Mahkeme devreye girmeden pek çok davayla ilgilenmektedir. İlk derece mahkemelerin verdiği kararlarla ilgili pek çok çalışma yürüten istinah mahkemelerinin baktığı davalara ilişki bilgiler şu şekildedir;

5 yıl ve altındaki hapis cezaları,
5 bin ve altındaki para cezaları,
10 yıl ve altındaki hapis cezası içeren suçlarla ilgili verilen beraat kararları İstinaf Mahkemeleri tarafından bakılacak davalara örnektir.

İstinaf Mahkemeleri Nerelerde Var? Nerelerde Kurulacak?

Bu mahkemelerin hayata geçirilmesiyle birlikte sorulan önemli sorulardan biri de mahkemelerin nerelerde olduğu ve nerelerde kurulacağına yönelikti. 7 ilde istinaf mahkemesi kurulmasına yönelik karar verilmiştir.

İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Erzurum, Gaziantep, Samsun

İstinaf Mahkemesinde Kaç Hakim ve Savcı Görev Yapıyor?

Bu konuda en doğru ve en güncel bilgiye Adalet Bakanlığı sahiptir. Ancak daha önce yapılan açıklamalar 1500’e yakın hakim ve savcının bu mahkemelerde görev yapacağı şeklindeydi. Ancak faaliyetler arttıkça, iş yükü arttıkça bu sayı katlanarak artacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.