kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kamu Hizmeti Nedir? Ne Demek? Özellikleri Nelerdir?

Kamu Hizmeti Nedir? Ne Demek? Özellikleri Nelerdir? Kamu Hizmeti İle Kamu Görevi Arasındaki Farklar Nelerdir? Kamu Hizmeti Tarihçesi Nedir?

A+
A-

Bir arada yaşayan insanlar toplumu oluşturur. Bu birlikteliğin bazı ihtiyaçları bulunur. Süreli veya sürekli olan bu ihtiyaçları gidermek için devlet, hükümet, yerel yönetimler görevlendirilir. Böylece toplum sözleşmesi oluşur. İdarenin, yöneticilerin, yönetimlerin toplumun ihtiyaçlarını gidermek için yürüttüğü faaliyetlere kamu hizmeti denir. Ayrıca bazen mahkemeler ceza olarak kamu hizmeti yaptırımı kararı almaktadır. Bu cezayı alan kişiler temizlik, kamu görevlilerine yardım vb. faaliyetlere katılmak durumunda kalır. Bu ve benzeri durumlar nedeniyle kamu hizmetiyle ilgili pek çok şey merak edilir. Peki kamu hizmeti nedir? Ne demek? Kamu hizmetinin özellikleri nelerdir?

Kamu Hizmeti Nedir? Ne Demek?

Toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için devlet, idare, yönetim tarafından yürtülen faaliyetlere denir. Ancak sadece yöneticiler değil özel şirketler, özel teşebbüsler de bu hizmeti sunabilmektedir. Yönetim özel teşebbüsleri denetleyip, yönetip, yönlendirip kamu hizmeti yapılıp yapılmadığını kontrol edebilir. Kanunlar kamu hizmetinin ne olduğunu ve sınırlarını belirlemektedir.

Ağaç dikmek, yolları, ormanları, sahilleri temizlemek, gönüllü yardım faaliyetlerine katılmak, vakıf ve yardım hizmetlerii desteklemek kamu hizmetine örnek olarak göterilebilir.

Kamu Hizmeti İle Kamu Görevi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kanun tarafından kamu hizmeti ile kamu görevi farklı tanımlanmıştır. Bu iki kavram arasındaki ayrımı fark etmek zordur. Devletin yetki araçlarını, yetilerini, imkanları kullanarak yaptıkları kamu görevi olarak ifade edilebilir. Ancak devletin yetkilerini kullanmadan yürütülen faaliyetler ise kamu hizmeti olarak belirtilebilir.

Kamu Hizmeti Tarihçesi

Bu kavram ve bu faaliyet ilk olarak Fransa’da görülmüştür. Kamu hizmeti verilmesi için burada bir okul yapılmıştır. Bu okulda toplum için eğitimler ve vatandaş için faydalı faaliyetler gerçekleştirilmiş. Bu faaliyetlere katılan yöneticiler, isimler, vatandaşlar hala saygı ile anılmaktadır. Örneğin ülkemizde de okul, çeşme, hastane yaptıranlar, orman oluşturanlar saygı ile anılmaktadır. Öğrencilere burs vermek, ihtiyaç sahiplerine yardım etmek de örnek olarak gösterilebilir.

Kamu Hizmetinin Özellikleri Nelerdir?

Devamlılık: Bu faaliyetlerin sürekli olması, düzenli gerçekleşmesi önemlidir. Hem zamansal hem de faaliyet içeriği olarak süreklilik önemlidir.

Değişebilirlik ve uyarlama: Toplumun ihtiyaçlarına göre hizmetin değişmesi ve çağın gerekliliklerine uyarlanması önemlidir.

Yararlanmada eşitlik ve tarafsızlık: Kamu hizmetinden tüm vatandaşların eşit şekilde yararlanması gereklidir. Ayrıca bu hizmeti verenlerinde tarafsız olması lazım.

Kamu hizmetlerinin bedelsizliği: Bu faaliyetler yürütülürken bazı giderler olur. Ancak bu faaliyeti yürütenler bu hizmeti ücretsiz sunmaktadır. Masraflar kişiler ya da devlet tarafından karşılanır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.