kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

L Tipi Cezaevi

L Tipi Cezaevi Nedir? Ne Demek? Kimler Yatar? L Tipi Cezaevi Nedir? Ne Demek? L Tipi Cezaevi Özellikleri Nelerdir? L Tipi Cezaevinde Kimler Yatar? L Tipi Cezaevinde Kimler Görev Yapar?

A+
A-

L Tipi Cezaevi

Ülkemizde farklı tür ve büyüklükte pek çok cezaevi bulunmaktadır. Farklı anlamları olan cezaevlerinin farklı suçlu tiplerine göre değişkenlik gösterdiğini söylemek yanlış olmaz. Bugün L tipi cezaevi hakkında tüm merak edilenleri paylaştık…

Türkiye’de 81 ilde farklı türde ve büyüklükte onlarca cezaevi bulunmaktadır. Bu cezaevleri farklı anlamlara gelmektedir ve farklı özelliklere sahiptir. Bu kapsamda farklı cezaevlerinde farklı suçlardan hüküm giymiş mahkumlar bulunmaktadır.

Bu kapsamda ‘L tipi cezaevi’ en çok merak edilen ceza ve infaz kurumlarının başında gelmektedir. Pek çok kişi F tipi ve E tipi cezaevleri hakkında bilgi sahibidir. Ancak L tipi cezaevi hakkında bilgi pek bulunmamaktadır. Peki L tipi cezaevi nedir? Ne demek? L tipi cezaevi özellikleri nelerdir? L tipi cezaevinde kimler yatar?

L Tipi Cezaevi Nedir? Ne Demek?

Geçmiş yıllardan beri kullanılan, eski cezaevlerinin teknik, donanım, kapasite ve güvenlik bakımından yetersiz kalması sonrasında L tipi cezaevleri inşa edilmiştir. Özellikle büyükşehirlerin tamamında bu tarz ceza ve infaz kurumları bulunmaktadır. Ağır cezaevi olma özelliği taşıyan L tipi kurumların yaklaşık 15 bin kapasitesi bulunmaktadır ve kapalı bir cezaevi olarak tanımlanmaktadır. Kurum içerisinde mahkumların eğitim, barınma, temizlik, güvenlik, yemek gibi ihtiyaçlarını karşılayacak donanım bulunmaktadır. Ayrıca kurum içerisinde kültürel, sportif, sağlık hizmetleri verilmektedir.

Türkiye’de binlerce suçlu cezaevlerinde bulunmaktadır. Üstelik ülkedeki ceza ve infaz kurumlarının kapasitesi suçlu sayısı düşünüldüğünde yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle yeni kurumlar inşa edilmektedir. İşte L tipi cezaevleri de yüksek kapasiteleri ile diğer türlere göre öne çıkmaktadır. L tipinde, tek kişilik, 3 kişilik, 7 kişilk koğuşlar bulunmaktadır. Ayrıca avlular, ortak yaşam alanlı, sportif ve kültürel faaliyetler için alanlar ve salonlar bulunmaktadır.

L Tipi Cezaevi Özellikleri Nelerdir?

Bu ceza kurumlarının sahip olduğu pek çok özellik bulunmaktadır. Yüzlerce hatta binlerce kişinin aynı anda kalabileceği kurumlar uluslararası standartlara göre inşa edilmiştir. Kapalı bir cezaevi olan L tipi ceza kurumlarında 61 adet 7 kişilik koğuş, 4 adet 3 kişilik koğuş ve 40 adet tek kişilik koğuş bulunmaktadır. Tek kişilik koğuşlar 12 metre kare, açık alan olarak kullanılan ortak avlular ise 62 metre karedir.

Koğuşlarda güvenliği sağlanmış cam pencerelerde bulunur. Koğuş kapıları belirli bir saatten sonra kapalıdır. Gündüz saatlerinde ise koğuş kapıları açıktır. Mahkumlar kurallar dahilinde koğuşları ile yaşam alanları arasında hareket edebilir.

Kapalı tür cezaevi olan L tipi cezaevlerinde güvenlik en üst düzeydedir. Koğuşlarda güvenlik kameraları bulunur ve koğuşlar 7/24 anlayışıyla yılın her günü saniye saniye izlenmektedir. Yalnızca koğuşlar değil, yemekhane, temizlik alanları, yaşam alanları da kameralar tarafından izlenmektedir. Özellikle ziyaret alanları, görüşme alanları, hastane ve duruşma alanları da güvenlik kameraları ile donatılmıştır.

Ceza ve infaz kurumlarının her bir köşesinde infaz ve koruma memurları, gardiyanlar, emniyet güçleri, jandarmalar, askerler görev yapmaktadır. Giriş ve çıkışların kontrol edildiği bu bölgeye izinsiz hiçbir şey veya kişi giriş yapamamaktadır. Yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı giriş-çıkış noktalarında göz tarama, parmak izi, X-RAY cihazı, üst araması, köpek araması gibi kontroller yapılır.

L Tipi Cezaevinde Kimler Yatar?

Konuyla ilgili cevabı en çok merak edilen soru “L tipi cezaevinde kimler yatar?” sorusudur. Kapalı ve ağır olarak tanımlanan L tipi cezaevlerinde terör örgütü üyeleri, terör suçluları, cinayet suçluları, cinsel taciz suçu işleyenler, bebek, çocuk tacizcileri gibi ağır suçlar işleyen suçlular bu ceza kurumlarında yatarlar.

Cezaevlerinde kadın ve erkekler farklı bloklarda bulunan farklı koğuşlarda kalır. Ayrıca ağır cezalar alan yabancı uyruğa sahip olan kişiler de L tipi ceza kurumlarında yatmaktadır.

L Tipi Cezaevinde Kimler Görev Yapar?

Ceza ve infaz kurumu içerisinde bulunan mahkumlar dışında bu kurumlarda çok sayıda çalışan da bulunmaktadır. Cezaevi müdürü, ikinci müdür, müdür yardımcısı, idari personeller, saymanlar, doktorlar, hemşireler, psikologlar, sosyal hizmet uzmanı, öğretmen, katip, teknisyen, infaz ve koruma memuru, odası, hasta bakıcı, çamaşırcı, kaloriferci gibi farklı görev ve pozisyonlarda personeller bu kurumlarda istihdam edilir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

  1. elif Avatar elif dedi ki:

    bu cevapmi simdi kim bulunuyomus gardiyan cart curt neyden hukum giymis insanlar bulunuyo

    1. Gül Avatar Gül dedi ki:

      insan gibi devamını okursan öğrenirsin