kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Lisede Sorumlu Geçme Nedir? Ne Demek? Nasıl Olur?

Lisede Sorumlu Geçme Nedir? Ne Demek? Nasıl Olur? Sorumlu Geçme Nedir? Ne Demek? Lisede Sorumlu Geçme Nasıl Olur? Koronavirüs Nedeniyle Sorumlu Sınıf Geçme Nasıl Olacak?

A+
A-

Türkiye’de her yıl binlerce öğrenci lise eğitimine başlamakta ve binlercesi de lise eğitimini tamamlamaktadır. 9, 10, 11 ve 12. sınıflar olmak üzere binlerce lise öğrencisi her yıl Fen, Anadolu, İmam Hatip, Meslek, Teknik liselerinde eğitim almaktadır. Pek çok öğrenci eğitimini başarılı bir şekilde sürdürse de bazı öğrenciler ise bazı derslerde başarısız olmaktadır. Bu nedenle çoğu kez sınıf geçme korkusu yaşanır. Ancak bazı derslerde başarısız olunsa da genel olarak belirli bir seviyenin üzerinde başarı yakalamış olan öğrenciler ‘sorumlu sınıf geçme’ adlı uygulamadan faydalanabilir. Peki lisede sorumlu sınıf geçme nedir? Lisede sorumlu geçme nasıl olur? Lisede sorumlu sınıf geçme ile ilgili tüm merak edilenleri eğitim uzmanları sizin için değerlendirdi.

Sorumlu Geçme Nedir? Ne Demek?

Lisede farklı sınıflarda eğitim alan öğrenciler sınıflarını geçebilmeli için bazı şartları sağlamaları gerekiyor. Bu şartların başında ise not ortalaması şartı gelmektedir. Lisede öğrenciler hem bir dersten hem de genel ortalama olarak belirli bir seviyenin üstünde olmalıdır. Örneğin bir dersten başarılı sayılabilmesi için öğrencinin iki dönemde aritmetik ortalamasının en az 50 olması gerekmektedir. Ayrıca birinci dönem puanının yanı sıra ikinci dönem puanının en az 70 olması şarttır. Eğer bir derste bu başarıyı sağlayamadıysanız ancak genel olarak yıl sonu başarı puanınız en az 50 puan hatta daha üstünde ise sınıf geçebilirsiniz. Ancak başarısız olduğunuz dersleriniz varsa ve yıl sonu ortalamanız 50 puanın altındaysa başarısız olduğunuz dersler için sorumlu geçmiş olursunuz.

Lisedeyken bir sınıfta geçemediği ders sayısı en fazla 3 olan öğrenciler sorumlu sınıf geçmeden faydalanırlar. Fakat bir önceki yıl, önceki sınıflar da dahil olmak üzere toplamda 6 veya daha fazla başarısız dersi olan varsa öğrencilerin sınıf tekrar yapması gerekmektedir. Nakil ve geçişler nedeniyle sorumlu dersler varsa bu dersler bu hesaba dahil edilmez.

Lisede Sorumlu Geçme Nasıl Olur?

Lisede sınıfı geçtiniz. Ancak sorumlu dersleriniz var. Bu durumda liseden mezun olana kadar yani 12. sınıfı bitirene kadar sorumlu olduğunuz dersleri vermek zorundasınız. Sorumlu geçtiğniz dersleri vermek için de yılın birinci ve ikinci döneminde sorumluluk sınavlarına girmeli ve başarılı olmalısınız. Sorumlu geçtiğiniz dersler için de bu sınavlara girebilir ve notlarınızı yükseltmeye çalışabilirsiniz.

Koronavirüs Nedeniyle Sorumlu Sınıf Geçme Nasıl Olacak?

2020 yılında tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de her şey koronavirüs tehdidine göre belirlendi. Özellikle eğitimde büyük değişikler oldu. Okullar kapandı. Uzaktan eğitim modeline geçildi. Sorumlu sınıf geçme uygulamasında da koronavirüs değişiklikleri yaşandı. Sadece 2020 yılının ikinci döneminde geçerli olacak şekilde yapılan değişikliklerle ilgili pek çok soru soruldu. Yapılan son değişikliklerle birlikte öğrencilerin yıl sonu not ortalamalarına bakılmaksızın sorumlu olarak üst sınıfa geçebilmelerinin önü açıldı. Başka bir ifadeyle lise öğrencileri 2020 yılında sınıfta kalma uygulamasından muaf tutuldu. Üstelik öğrencilere ikinci dönem sınavları yapılmayacak. Öğrencilerin ilk dönemde aldıkları notlar ikinci dönemde de geçerli olacka.

Milli Eğitim Bakanlığı Koronavirüs tehdidi nedeniyle sorumlu sınıf geçme uygulaması hakkında aldığı kararları, “Okul Öncesi Eğitim, İlköğretim ile Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. İşte paylaşılan yönetmeliğin detayları:

“İlçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi nedenlerle Bakanlıkça veya il/ilçe hıfzıssıhha kurulunun kararına istinaden mahalli mülki idare amirince ortaöğretim kurumlarının tamamında ya da bir kısmında eğitim ve öğretime ara verilmesi, öğrencilerin sadece bir dönem puanının bulunması ve ara vermeye sebep olan şartların devam etmesi nedeniyle telafi programının uygulanamayacak olması durumunda öğrencilerin yıl sonu puanı, bir dönem puanı ile belirlenecek.”

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

  1. Enes Avatar Enes dedi ki:

    Acaba edebiyatta dahilmi bu sorumluluğa.