kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Memur Nedir? Ne Demek? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Memur Nedir? Ne Demek? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar? Memur Nedir? Ne Demek? Kimdir? Memur Nasıl Olunur? Memur Olma Şartları Nelerdir? Memur Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

A+
A-

Türkiye’de devlete verilen önem, devlet görevlilerine verilen önem bir hayli fazladır. Bu nedenle devlet memurları büyük itibar görmektedir. Türkiye’de 81 ilde farklı kurumlarda görev yapan binlerce memur bulunur. Ayrıca memur olmak isteyen, memur olmaya çalışan yine binlerce kişi bulunmaktadır. Üstelik devletle iş yapan, vergi veren, kamu hizmetlerinden faydalananlar da memurlarla karşılaşır. Ancak pek az kişi memur kelimesinin ne anlama geldiğini bilmektedir. Üstelik nasıl memur olunacağı da merak edilir.

Memur Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Arapça kökenli kelime devlet hizmetinde aylık aldığı maaş karşılığında çalışan görevliyi karşılamaktadır. Ayrıca yükümlü olarak da bilinir. İdari olarak bir sistem içerisinde görev yapan bu kişiler kamu hizmeti yapar. Farklı mesleklerde, farklı görevlerde, farklı kurumlarda çalışabilen bu kişiler kamu görevlisidirler ve devlet tarafından güvence altına alınmışlardır. Devlette görev yapan memurlar 657 numaralı Devlet Memurları Kanununa bağlıdırlar. Bu kanunda özlük hakları, alacakları cezalar, uygulanacakları yaptırımlar gibi her türlü konu belirtilmiştir.

Memur Nasıl Olunur?

Türkiye’de büyükler küçüklerini memur olmaları konusunda yönlendirir. Pek çok öğrenci kamu görevlisi olmak, devlet dairesinde çalışmak üzere kariyer planı yapar. Ancak memur olmak hiç de kolay değildir. Adayların ÖSYM tarafından düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavına girmesi ve puan alması gerekir. Bu doğrultuda açıktan atama, merkezi atama ve paylaşılan ilanlara başvuru yoluyla memur olma süreci başlar. Kurum sınavları, sözlü sınavlar olması durumunda bu aşamalarında başarıyla tamamlanması gerekir. Ancak en önemli şart KPSS’den yüksek puan almaktır. Ayrıca memuriyette yaş şartı da bulunur. Kurumdan kuruma göre yaş şartı değişebilir. Tüm bu şartları karşılayanlar memur olabilir. Ayrıca bakanlar gibi üst düzey görevlilerin talimatı ile kişiler sınavsız, şartsız atanabilir.

Memur Olma Şartları Nelerdir?

Türkiye’de hemen hemen herkesin hayali devlet kademesinde güzel bir pozisyonda memur olarak çalışmaktır. Ancak her isteyen kamu personeli olamaz. Adaylarda bazı şartlar aranmaktadır. Gereken şartları taşıyan adaylar memur olma süreçlerine dahil olabilir ve kamu personeli olarak görev yapma şansı yakalayabilir. Adayların memur olabilmesi için sahip olması gereken şartlar ise şunlardır;

  • Adaylar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gerekir.
  • Anayasal düzene, devletin güvenliğine karşı suç işlememek ve toplumda kötü şöhretle tanınmamak gerekir.
  • Adayların kamu haklarından mahrum edilmemiş olması gerekir.
  • Erkeklerin askerlik görevini yapmış veya ertelemiş, tecil ettirmiş olması gerekir. Başka bir ifadeyle askerlik mecburiyeti bulunmamalıdır.
  • Kişilerin akıl sağlığı olması gerekir.
  • Kişilerin siyasi parti üyesi olmaması gerekir.
  • Kişilerin akıl ve fiziksel ehliyetine sahip olması gerekir.
  • Adayların ahlak dışı, toplum zararına bir işte çalışmaması önemlidir.
  • Adayların sınav ve mülakat şartlarını (varsa) karşılamaları gerekir.

Memur Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Devlet memurları bulundukları kurum, kadro ve pozisyona göre görev yapar. Personelin yapacağı işler kanun ve mevzuatta da belirtilir. Kişinin bu çerçevede belirtilen görevleri yerine getirmesi gerekir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun da personelin görevleri konusunda amirlerine karşı sorumlu olduğu belirtilmiş ve sorumluluklarını önemsemeyen memurlara karşı atılacak adımlar ifade edilmiştir. Peki memurlar ne iş yapar? İşte memurların belli başlı görevleri;

  • Memur yetkili amir, yönetici tarafından verilen görevleri yerine getirmek, talimatları uygulamakla yükümlüdür.
  • Yukarıdan gelen emri uygulamak ve kendi altındaki birimlere iletmekle görevli olan memur bu talimatlar anayasaya aykırı ise talimatı yerine getirmemelidir.
  • Görevliler sorumluluklarını yerine getirirken dil, ırk, cins, din, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin çalışır.
  • Yurt dışında veya uluslararası organizasyonlarda görev yapan kişiler ülkelerini, kurumlarını temsil ettiklerini unutmaz ve itibarına leke sürdürmeyecek davranışlarda bulunur.
  • Kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına, anayasasına sadık kalması şarttır.
  • Görevliler, yöneticileriyle, alt birimlerle, çalışma arkadaşlarıyla uyumlu çalışmak zorundadır.
  • Kanunca belirtilen kıyafet düzenlemesine uygun giyinmek gerekir.
  • Kamu hizmetlerinde kullanılan, devlete ait, vergilerle alınan araçları şahsi ve illegal çıkarlar için kullanmamak gerekmektedir.
  • Kendisine zimmetlenen, teslim edilen eşyaları, dosyaları korumak zorundadır.
  • Kamu hizmeti verdiğini unutmaması gereken görevliler vatandaşa düzgün ve kaliteli hizmet sunmalıdır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

  1. Gulsum acık göz Avatar Gulsum acık göz dedi ki:

    Bende ısıtıyor m bir tek esim calısıyo