kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Mevlid Kandili Nedir? Ne Zaman? Mevlid Kandilinde Ne Yapılır?

Mevlid Kandili Nedir? Ne Zaman? Mevlid Kandilinde Ne Yapılır? Mevlid Kandilini Şiiler ve Sünniler ne zaman idrak eder? Mevlid Kandilinin önemi nedir? Mevlid kandilinde hangi ibadetler edilir? Mevlid kandilinde ne yapmak gerekir?

A+
A-

Son peygamber ve İslam peygamberi Hz. Muhammed’in doğumu tüm Müslüman alemi için oldukça özeldir. Hz. Muhammed Hicri Rebiülevvel ayında, bu ayın 12. gecesinde doğmuştur. Bu gece tüm Müslümanlar için oldukça özeldir ve Mevlid Kandili olarak idrak edilmektedir. Mevlid kelimesi ‘doğum’ anlamına gelmektedir. Bu anlamda O özel günden bugüne tüm Müslümanlar Hz. Muhammed’in doğuşunu kutlamaktadır. Ancak Müslüman aleminde mezhepsel bir ayrım bulunmaktadır. Şiiler Rebiülevvel ayının 17’inci gecesini 18’inci güne bağlayan geceyi Mevlid gecesi kabul ederken, Sünniler ise 11. geceyi 12. güne bağlayan günü Mevlid gecesi kabul eder. Şiilerin ve Sünnilerin kabul ettiği Mevlid gecelerinin arasındaki hafta ise tüm Müslüman aleminde Kutlu Doğum Haftası olarak kabul edilmiştir. Bu kapsamda bu hafta içerisinde Müslümanlar ibadetlerini artırmaktadır.

Mevlid Kandili’nin Önemi Nedir?

Veladet kandili olarak bilinen Mevlid Kandilinde Hz. Muhammed doğmuştur. Hicri Rebiülevvel ayının on ikinci gecesi olarak kabul edilen Mevlid gecesinde Halifeler döneminde, Emeviler ve Abbasiler döneminde herhangi bir kutlama yapıldığına dair tarihi kayıtlarda bilgi yoktur. Bu tarihte ilk kutlama örneği hicretten 350 yıl sonra Mısır’da rastlanmaktadır. Şii Fatimi Devleti bu tarihte kutlamalar yaparak Hz. Muhammed’in doğumunu anmaya başlamıştır. Daha sonra kutlamalar tüm İslam alemine yayılmıştır.

2019 Mevlid Kandili Ne Zaman?

Mevlid Kandilini Şiiler Reviülevvel ayının 17. gecesini 18. güne bağlayan gece olarak kabul ederlerken, Sünniler ise 11. geceyi 12. güne bağlayan gece olarak kabul eder. Diyanet İşleri Başkanlığının takviminde de Mevlid Kandilinin tarihi 11. geceyi 12. güne bağlayan gece yer almaktadır. Bu kapsamda Diyanet İşleri Başkanlığının takvimi esas alındığında Mevlid Kandili 8 Kasım 2019 tarihinde Cuma günü idrak edilecektir. Bu tarih miladi takvimde her yıl farklı bir tarihe denk gelmektedir. Bu nedenle her yıl Mevlid Kandili farklı bir tarihle idrak edilmektedir. NEDİR ?

mevlid kandili kurany kerim

Mevlid Kandilinde Neler Yapılır?

Hz. Muhammed özel gün ve gecelerin değerlendirmesini önermişlerdir. Ancak kandil gibi özel gün ve geceler için yapılacak özel bir namaz veya ibadetten söz etmemiştir. Bu nedenle Mevlid Kandili gibi özel gün ve gecelerde özel bir namaz kılmak veya dua etmek yerine bu zamanları bir fırsat olarak görmek gerekmektedir. Müslümanlar bu günlerde tövbe etmeli, dua etmeli, namaz kılmalı, af dilemeli, iyilik yapmalıdır.

Müslümanlar Mevlid gecesi gibi özel bir gecede bağışlanmak, affedilmek için çabalamalıdır. Kendi hayatlarındaki bir milat olarak bu tarihi kabul ederek kendi hayatlarını iyileştirmeye çalışmalıdır. Özellikle bu gece af ve bağışlanmayı talep etmeliler. Aralarında küslük, dargınlık olan insanlarla aralarını düzeltmeleri önerilir. Ayrıca yapılan yanlışlar, hatalar ve günahlar için kişi tövbe etmelidir. Kişi başta Mevlid gecesi olmak üzere Kur’an-ı Kerim okumalı, kaza ve nafile namazlarını kılmalı, dua etmelidir. Ayrıca milyonlarca kişi Kandil mevlidinde oruç tutmaktadır. Kutlu Doğum haftası öncesinde ve sonrasında oruç tutarak geçiren Müslümanlar ibadetlerini artırmaktadır.

mevlid kandilinde ne yapmak gerek

Mevlid Kandilinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Müslümanlar bu gün içerisinde Kur’an-ı Kerim okumalı, dua etmeli, Kur’an tilavetleri ve ziyafetleri verilmesine yardımcı olmalıdır.

Kişiler bu günde af dilemeli, töve etmeli, bağışlanmayı istemelidir.

Hz. Muhammed anılmalı, salat ü selam getirilmeli, ümmet bilinci tazelenmelidir.

Kaza ve nafile namazları ihmal edilmemelidir. Ayrıca kandil gecesine atfedilen namazlar da kılınabilir.

Kişiler bu günde inançlarını, hayatlarını, ailelerini, amaçlarını düşünmelidir.

Mevlid Kandili muhasebe günüdür. Kişi geçmişin ve geleceğin muhasebesini planlamasını yapmalıdır. Yapılan hatalar atılan adımlar alınan kararlar gözden geçirilmelidir.

Küslükler, dargınlıklar ortadan kaldırmak ve helalleşmek gerekir..

Öksüz olan, yoksul olan, ihtiyaç sahibi olanlar, yaşlılar, çocuklar, kimsesizler, yaşlılar ziyaret edilmeli ve sevindirilmelidir.

Mevlid gecesine ait dualar, hikayeler okunmalı, bu geceye yönelik toplantılar etkinlikler düzenlenmelidir.

O güne ait namazları kılarken camiye gitmeye dikkat edilmelidir.

Mezarlıklar ziyaret edilmeli, ölmüşlerin ruhuna dua edilmelidir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

mevlid

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.