kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Müezzin Nedir? Ne Demek? Görevleri Nelerdir?

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde farklı kadrolarda görev yapan pek çok personel bulunmaktadır. Müezzin olarak çalışan personellerde bu personeller arasındadır. Peki müezzin nedir? Müezzin kimdir? Müezzin ne demek? Müezzin ne iş yapar? Müezzin görevleri nelerdir? Müezzin nasıl olunur? Müezzin maaşları 2019 ne kadar? İşte müezzin ile ilgili tüm merak edilenler..

A+
A-

Dünyadaki en yaygın dinlerden biri İslam’dır. Dünyada milyonlarca Müslüman yaşamaktadır. Müslümanların çoğunlukta olduğu pek çok ülke ve kıta bulunmaktadır. Müslümanların olduğu yerlerde camiler bulunmaktadır. camilerde ise görevli personeller bulunmaktadır. Örneğin ülkemizde camilerde imam, müezzin ve vaizler görev yapmaktadır. Müezzin hakkında merak edilen pek çok başlık vardır. Müezzin nedir? Müezzin ne demek? Müezzin ne iş yapar? Müezzin görevleri nelerdir? Müezzin maaşı 2019 ne kadar? İşte müezzin hakkında tüm merak edilenler…

Müezzin Nedir?

Pek çok kişi müezzin olarak çalışan personellerin ne iş yaptığını bilmemektedir. Müezzin Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde istihdam edilen ve camilerde görev yapan kişilerdir. Müezzin camilerde, mescitlerde ezan okuyan kişidir. Müezzin ezan okur, namaz önceleri kamet getirir ve namaz sonralarında tesbihat yaptırır. Aslında açıklama yapılınca pek çok kişi müezzin kelimesinin karşılığını anlamıştır. Müezzin oldukça zorlu bir görev yapar. Çünkü İslam güzellik dinidir. Nezaket dinidir. Ezan okuyan, tesbihat yaptıran, kamet getiren kişinin büyük bir özenle, güzellikle işini yapması gerekmektedir. Ezan sesi insanlara hoş gelmeli ve rahatsız etmemelidir. NEDİR ?

Müezzin Ne Demek?

Müezzin camilerde ezan okur. Namaz önceleri kamet getirirken namaz sonralarında cemaate tesbihat yaptırır. Müezzin kelimesi Arapça kökenlidir. Günde 5 namaz vakti bulunmaktadır. Müezzin namaz vakitlerinde namaz vaktinin geldiğini hatırlatmak için ezan okuyan din görevlisidir. Türk Dil Kurumu müezzinin bir anlamı olarak da ezancı kelimesini işaret etmektedir. Müezzinlere İslam dünyasında büyük saygı gösterilir. Müezzinlerin yaptıkları işin önemini iyi kavramaları ve örnek bir insan olmaları gerekmektedir.

Müezzin İslam tarihinin başlangıcından itibaren bulunmaktadır. Müezzinlik mesleği bu nedenle oldukça eski bir meslektir. “Tarihteki ilk müezzin kimdir?” İşte bu soruya cevap olarak “tarihteki ilk müezzin Hz. Bilal’ dir” cevabı verilir.

Müezzin Görevleri Nelerdir?

Günümüzde en büyük tartışmaların merkezinde dinler bulunmaktadır. Özellikle dini bahane eden terör örgütleri nedeniyle İslam karşıtı sayısı da artmaktadır. Bu nedenle din görevlilerin en büyük görevi öncelikle dine zarar veren hareketlerden ve söylemlerden kaçınmaktadır. Bu kapsamda müezzin görevlerini saymakla bitmez. Ama müezzin her şeyden önce iyi, doğru, dürüst, ahlaklı bir insan olmalıdır. Dinini yaşamalı ve dini yaşatmaya çalışmalıdır. Müezzin bir din temsilcisi olduğunu unutmamalı ve yaptığı her hareketi bu kapsamda yapmalıdır. Müezzinin görevleri yalnızca işiyle ilgili değildir. Algı, gerçeklikte önce gelir. Bu nedenle müezzin asla dine, camiye, kutsallara leke düşürecek bir hareket yapmamalıdır. Bunlar dışında müezzinlerin pek çok görevi vardır. “Müezzin ne iş yapar?” ve “Müezzin görevleri nelerdir?” sorularına işte bu cevaplar verilebilir…

Müezzin olarak çalışan personeller iyi, dürüst, yardımsever, ahlaklı kişiler olmalıdır.

Müezzin din temsilcisi olduğunu unutmamalı ve buna bağlı olarak hareket etmelidir.

Müezzin dine, camiye, İslam’a leke düşürmemelidir.

Müezzin namaz vaktinin geldiğini hatırlatmak için ezan okur. Ancak yaptığı işi özenle ve şevkle yapmalıdır.

Müezzin namazdan önce kamet, namazdan sonra tesbihat yaptırır.

Müezzin cami içerisinde yapılan ibadetlere katkı sağlar.

Müezzin cemaatle, caminin bulunduğu bölgedeki vatandaşla ilgilenir. İlgilenmesi gerektiğini unutmamalıdır.

Müezzin camiyi dolu tutmak, vatandaşı camii cemaati yapmak için çaba göstermelidir.

Müezzin insanları camiye yaklaştıran olmalıdır.

Müezzin Nasıl Olunur?

Türkiye Müslüman nüfusun fazla olduğu ülkelerin başında gelmektedir. Bu nedenle pek çok kişi Müezzin olmak istemektedir. Türkiye’de din eğitimi oldukça yaygındır. İmam Hatip Liseleri ve İlahiyat Fakültelerinden binlerce kişi eğitim almaktadır. Türkiye’nin 81 ilinde, yüzlerce ilçesinde ve binlerce köyünde cami bulunmaktadır. Her camide müezzin olarak görev yapan bir görevli bulunmaktadır. Bu nedenle müezzinlerin iş olanağı oldukça fazladır. Müezzin olmak isteyen kişilerin KPSS’ye girmeleri ve gerekli puanı almaları gerekmektedir. Müezzin olmak için KPSS şartı bulunmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapan müezzinler kadrolu ve sözleşmeli olarak çalışabilmektedir. Peki nasıl müezzin olunur?

Müezzin olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmektedir.

Müezzin olmak için hiçbir suç kaydınızın bulunmaması ve adli sicil kaydınızın temiz olması gerekir.

Müezzin olmak isteyen adayların 18 yaşından büyük yani reşit olmaları gerekmektedir.

Müezzin olmak için İmam Hatip Lisesi mezunu veya İlahiyat Fakültesi mezunu olmanız gerekmektedir. Yani müezzin olmak için din eğitimi almanız gerekmektedir.

Müezzin olma şartları arasında KPSS şartı bulunmaktadır. Müezzin adayları KPSS Din Hizmetleri sınavına girerek gereken puanları almak zorundadır.

Müezzinlerin yazılı sınav sonrasında sözlü sınava yani mülakata girmeleri gerekmektedir. Mülakatlarda başarılı olan adayları Kuran-ı Kerim sınavı beklemektedir.

Müezzin olmak isteyenlerin Kuran-ı Kerim sınavından en az 70 puan almaları gerekmektedir. 70 puan altında alan adaylar başarılı sayılmaz.

Tüm istenilenleri yerine getiren adaylar Müezzin olabilir.

Müezzin Maaşları 2019 Ne Kadar?

Müezzin Türkiye’nin her bölgesinde çalışabilir. Oldukça kritik bir görevi bulunmaktadır. İşi gereği çalışma saatleri zorludur. Türkiye’de binlerce müezzin bulunmaktadır. Peki müezzin maaşları 2019 ne kadar? Müezzinler 2019 yılında ne kadar maaş alır?

Müezzin olarak çalışan personellere yılda iki kez toplu sözleşme gereği zam yapılır. Ocak ve Temmuz aylarında yapılan zamlarla müezzin maaşları artmaktadır. Bu kapsamda Müezzin maaşları 2018 ortalama 3 bin Türk Lirasıdır. Müezzin maaşları 2019 ise yapılan zamlar sonrası artış gösterecektir. Müezzinlere 2019 yılında yüzde 4 + yüzde 5 zam yapılacak. Ayrıca maaşlara enflasyon farkı da yansıtılacak. Bu kapsamda müezzin maaşları 2019 ortalama 3 bin 250 Türk Lirasıdır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

5973 1 5c447cea80bc6c66a5f947322af15485

Yorumlar

  1. Ebubekir Avatar Ebubekir dedi ki:

    Atamalar her zaman aynı mı kalıyor? Yoksa yıldan yıla azalma olur mu?

  2. Ebubekir Avatar Ebubekir dedi ki:

    Atamalar her zaman aynı mı kalıyor? Yoksa yıldan yıla azalma olur mu?

  3. Ebubekir Avatar Ebubekir dedi ki:

    Atamalar her zaman aynı mı kalıyor? Yoksa yıldan yıla azalma olur mu?