kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Muhtar Nedir? Nasıl Seçilir? Görevleri Nelerdir?

Köy ve mahallelerde yürütme işini üstlenen kişiye muhtar denmektedir. Muhtar mahalleli ve köylü tarafından seçimle seçilir. Peki muhtar nedir? Muhtar ne demek? Muhtar nasıl seçilir? Muhtar nasıl olunur? Muhtarın görevleri nelerdir? İşte muhtarlık mesleği ile ilgili tüm merak edilenler…

A+
A-

Mahalle ve köylerde yürütme ve yönetim işini aktif olarak yürüten kişiye “muhtar” denir. Muhtarın yetkileri, sorumlulukları, görevleri yasalarla belirlenmiştir. Muhtar bu yasalar çerçevesinde görev bölgesindeki mahalle veya köyde görev yapar. Muhter seçimle göreve gelir ve görev süresi b oyunca görevini icra eder. Muhtar görev yaptığı mahalledeki vatandaşların kullandığı oylarla seçilir. Mecazi anlamda “her işe burnunu sokan” anlamına gelen muhtar “özerk” anlamına da gelir. Ayrıca seçilmiş, seçkin, özgür olan, istediğini yapan anlamlarını da karşılar.

Muhtar Nedir? 

Muhtar kelimesinin kökeni Arapçadır. “Seçilmiş kişi” anlamına gelen muhtar köylerde veya mahallelerde yürütme görevini üstlenen kişidir. “Muhtar nedir?” sorusuna pek çok cevap verilebilir. Köy ve mahallede yaşayan vatandaşlar tarafından seçilerek görev başına gelen muhtarların büyük sorumlulukları vardır. Muhtarlar siyasi partiler tarafından aday gösterilmez. Köy tüzel kişiliğini temsil eden muhtarların 4 azası bulunur. Muhtar ve 4 azası köye ve mahalleye ilişkin kararları alır ve uygular. Muhtarlar görev bölgelerinde “imece” usulüyle iş yapabilir. Ayrıca genel yönetimin en küçük idare birimindeki temsilcisidir. Bu nedenle yasaların ve hükümet tarafından verilen talimatların uygulayıcısıdır. Muhtar görev bölgesindeki birliği ve beraberliği sağlar üst yönetim ile uyum içinde çalışır. NEDİR ?

Muhtarlar dokunulmaz değildir. Görevlerini düzgün bir biçimde yapmayan muhtarlar görevlerinden uzaklaştırılır. Hem ilçe idare kurulu kararı hem de üst yönetim (İçişleri Bakanlığı vb.) tarafından muhtarlar görevden uzaklaştırılabilir. Ayrıca muhtarların verdiği kararlar veya yaptığı işlerin köyün veya mahallenin yararına olması gerekmektedir. Aksi takdirde kaymakam veya vali gibi yöneticiler kararı bozabilir.

Muhtar Ne İş Yapar? Muhtarın Görevleri

Muhtarlar köy ve mahalle halkı tarafından seçilerek görev yapar. Mahalleliyi ve köylüyü temsil ederek onlara hizmet eder. Görev bölgelerinde kendilerine makam olarak “muhtarlık” tahsis edilmiştir. Muhtarın görev yeri bellidir.  Muhtarlar mahalleli ve köylüye hizmet eden kişilerdir. Bu kapsamda nüfus, ikametgah değişikliği, seçim işlemleri, hükümet ve üst yönetici talimatları, düzen ve birliğin sağlanması gibi görevleri üstlenirler. En alt yönetim birimi olan muhtarlar gerekli durumlarda üstlerine bilgi verir. Son yıllarda muhtarların önemi artmaktadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhtarları Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde pek çok defa ağırlamasıyla kamuoyunda muhtarların saygınlığı artmıştır.

Muhtar Nasıl Seçilir?

Muhtarlar köylerde ve mahallelerde yetkili olan kişilerdir. Yine bu köylerde ve mahallelerde yaşayan halk tarafından seçilirler. Muhtar seçimleri siyasi partilerden bağımsızdır ve partiler muhtarları aday olarak gösteremezler. Ancak partilerin desteklediği muhtarlar tahmin edeceğiniz üzere çok sayıda bulunmaktadır. Muhtar köy veya mahalle tüzel kişiliğini temsil eder. Muhtarların 5 senelik görev süresi bulunmaktadır.

Muhtar Nasıl Olunur?

Muhtar olmak isteyen binlerce kişi “muhtar nasıl olunur?” “muhtar adayı nasıl olunur?” sorularını sormaktadır. Köy ve mahallelerde muhtar olmak için yapılması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Muhtar olmak için Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekmektedir. Muhtar mahalle veya köydeki hal tarafından seçilir. seçim tarighinden önce en az 1 yıl boyunca o mahalle veya köyde oturmanız gerekmektedir. 25 yaşını tamamlamış olmanız gerekmektedir. Hırsızlık, kaçakçılık, sahtecilik gibi hükümlü veya kamu hizmetlerinden yasaklı olmamanız gerekmektedir. Ayrıca Türkçe okuyup yazabilmeniz gerekmektedir.

Güncel Muhtar Maaşı Ne Kadar?

Türkiye’nin dört bir yanında bulunan köy ve mahallelerde yüzlerce muhtar görev yapmaktadır. Peki muhtar maaşları ne kadardır? 2018-2019 muhtar maaşı ne kadar? İşte bu soruya www.tercihiniyap.net ailesi olarak sizler için cevap aradık. Muhtarlar 2018-2019 döneminde 2 bin ile 2 bin 500 Türk Lirası maaş almaktadır. Ancak muhtar maaşlarını daha detaylı incelediğimiz makalemize de göz atarak daha ayrıntılı bilgiler alabilirsiniz.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Muhtar Nedir? Muhtar Ne Demek?

5847 1 3845fde6554795e50740120d013db8eb

Yorumlar

  1. zabita_destan77@gmail.com Avatar zabita_destan77@gmail.com dedi ki:

    muhtar olmak istiyorum ama köyümdeki partiler beni desteklemiyor. muhtar olmak için sesimi kime duyurmam lazım.

  2. zabita_destan77@gmail.com Avatar zabita_destan77@gmail.com dedi ki:

    muhtar olmak istiyorum ama köyümdeki partiler beni desteklemiyor. muhtar olmak için sesimi kime duyurmam lazım.

  3. zabita_destan77@gmail.com Avatar zabita_destan77@gmail.com dedi ki:

    muhtar olmak istiyorum ama köyümdeki partiler beni desteklemiyor. muhtar olmak için sesimi kime duyurmam lazım.