kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ölüm Belgesi Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır?

Ölüm Belgesi Nedir? Hastanede Ölen Biri İçin Ölüm Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır? Evde Ölen Biri İçin Ölüm Belgesi Nasıl Alınır? Ölüm Belgesi e-Devlet'ten Alınır Mı? Ölüm Belgesi Örneği

A+
A-

Ölüm Belgesi Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır?

Ölüm belgesi nedir, nasıl ve nereden alınır sorularına cevap verdiğimiz yazımızda aklınıza takılan hemen hemen her sorunun yanıtını bulabileceksiniz.

Günümüzde devlet nezdinde her iş ve işlem resmi olmalıdır. Bu nedenle hukuki çerçeve içerisinde hareket edilir. Belge ve evrakla, ıslak imza ve kanıtla işlem yürütülmektedir. Örneğin bir bebek doğduğunda doğum belgesi, T.C. kimlik kartı verilir. Yine bir kişi öldüğünde de ölüm belgesi verilir.

Ancak bu belge hakkında pek az şey bilinmektedir. Belgeyle ilgili nedir sorusu ön plana çıkıyor. Belgenin neden ve nereden alındığı, ne işe yaradığı merak edilmektedir. Peki ölüm belgesi nedir? Nereden alınır? Nasıl alınır?

Ölüm Belgesi Nedir?

Bir kişi hayatını kaybettiğinde, ölümü gerçekleştiğinde bu durumun ispat edilmesi istenir. Bu ölümü ispat etmeye yarayan belgeye de ölüm belgesi denir. Bu belge üzerinde ölen kişiyle ve kişinin ölümüyle ilgili bilgiler yer alır. Örneğin bu belgede kişinin adı, doğum tarihi, ölüm nedeni, ölüm saati gibi bilgiler bulunur.

Türkiye ölüm belgesi 2009 yılında Türkiye’de sağlık kurumlarında kullanılmaktadır. TÜİK tarafından bu belge bastırılmaktadır. Yakınlarını kaybeden kişiler bu belgeyle işlem yapacağı için belgeyi nasıl edineceğini merak eder.

Ölüm Belgesi Ne İşe Yarar?

Ölüm belgesi, hayatını kaybeden kişinin resmi olarak öldüğünü gösterir. Devlet nezdinde istenen bir belgedir. Belgede kişinin ismi, doğum bilgisi, ölüm nedeni, ölüm tarihi, saati gibi bilgiler yer alır. Bu belgeyle kişinin ölümüyle ilgili merak edilen her soruya cevap verilmesi amaçlanır. Ayrıca emlak, miras vb. işlemlerde bu belge esas alınır.

Ölüm Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır?

Ölüm belgesinin nasıl ve nereden alınacağı duruma göre değişebilir. Örneğin hastanede hayatını kaybeden birisi için ölüm belgesinin nasıl alınacağı bilinmez. Bu durumda nüfus müdürlüklerine gidilmelidir. Evde ölen biri için ölüm belgesi doktorlardan alınabilir. Bu gibi farklı durumlarda belgenin alınacağı tarih ve şekil değişebilir.

Hastanede Ölen Biri İçin Ölüm Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır?

Hastanede hayatını kaybeden birinin belgeleri, ölüm tutanakları görevli personel, memurlar tarafından hazırlanır. Bu evraklar daha sonra nüfus müdürlüklerine gönderilerek aile kütüklerine işlenir. Ölüm belgesi almak için vatandaşın nüfus idaresine başvuru yapması gerekir.

Bazı durumlarda bir kişi ölmüş olsa bile aile kütüklerinde sağ, hayatta görünebilmektedir. Bu kişiler için düzenlenen ölüm tutanakları, ölüm olayını gösteren belgeyle nüfus müdürlüklerine başvuru yapılmalıdır. Daha sonra nüfus müdürlüklerinde gereken işlemler yapılır. Ölüm belgesi verilmezse ölüm beyanının doğruluğu mülki idare yöneticisinin emriyle işleme alınır.

Evde Ölen Biri İçin Ölüm Belgesi Nasıl ve Nereden Alınır?

Evde ölen bir kişi için kimlik kartı veya nüfus kayıt örneği ile doktora başvurulur. Doktor, söz konusu kişiyi muayene eder, öldüğünü ilan eder. Daha sonra ölüm belgesini teslim eder. Verilen bu belge ile cenaze işlemleri başlatılır. Ölüm belgesi olmadan belediyeler cenaze işlemlerini başlatmayabilir. Cenaze nakil, defin işlemleri için bu belge şarttır.

Ölüm belgesi üzerindeki alanlar doktor tarafından doldurulur. Doktor dışında kimse buraları doldurmamalıdır. Aksi takdirde belge geçersiz olur. Şüpheli olan ölümlerde özellikle bu durum kritiktir. Doktorlar ölen kişiyi muayene eder, gömme izni belgesi verir, vefat sebebini ortaya çıkarır. Böylece bulaşıcı hastalık, cinayet şüphesi gibi durumlar için tedbir alınır. Yaşanan ölüm, ölüm tarihinden 10 gün içinde gömme izin belgesi düzenlenmesi sonrasında nüfus müdürlüğüne bildirilir. Yabancı ve T.C. vatandaşı herkes için bu işlemler uygulanır.

Ölüm Belgesi Aslı Gibidir Belgesi Nereden ve Nasıl Alınır?

Ölüm belgesi sağlık kurum ve kuruluşlarından verilir. e-Devlet üzerinden alındığı sanılsa da e-Devlet’ten ölüm belgesi alınamaz. Kişinin ölümünden sonraki yıllarda bu belgeye tekrar ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle belgenin nereden alınacağı sorulur. Nüfus Müdürlüğünden vefatının onaylandığı ölüm belgesi aslı gibidir belgesi alınabilir. Ayrıca aldığınız ilk ölüm belgesini fotokopi çektirerek muhtarlıktan onaylatabilir ve bir kenarda bekletebilirsiniz.

Ölüm Belgesi e-Devlet’ten Alınır Mı?

Ölüm belgesi e-Devlet üzerinden alınmamaktadır. Günümüzde pek çok resmi belge e-Devlet’ten alınabilir. Ancak ölüm belgesi için bu durum söz konusu değildir.

Ölüm Belgesi Örneği

Ölüm belgesinin ne olduğu, neye benzediği pek bilinmez. Bu nedenle pek çok kişi belgenin örneğini araştırır. Ölüm belgesi örneği internette bulunabilir. Bizler de sizler için ölüm belgesi örneğini yazımıza ekledik.

olum belgesi ornegi

Yorumlar

  1. Yücel Yılmaz Avatar Yücel Yılmaz dedi ki:

    Nereden alınır.?İki yıl önce ölüm belgesi ile babamızı defnettik.Anneye maaş bağlattık.Belgeyi yitirdik.Yine gerekli,nereden alacağız.