kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Nedir? Ne Demek? Nereden Bakılır?

Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) Nedir? Ne Demek? Nereden Bakılır? Ortaöğretim Başarı Puanı Nasıl Öğrenilir? Nereden Bakılır? Ortaöğretim Başarı Puanı, Diploma Notu, ÖSYM Puanı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

A+
A-

Eğitim öğretim hayatımızda önemli olan kısımlardan biri de ortaöğretim başarı puanımızdır. Peki ortaöğretim başarı puanı nedir, ne demektir ve nereden bakılır sorusunun cevaplarını sizler için bu yazımızda hazırladık.

Başarı puanına geçmeden önce ortaöğretimin ne olduğunu incelemek gerekir. Ortaöğretim, ilköğretim ile yüksek öğretim arasında kalan eğitim kısmıdır. Lise ve lise dengi teknik ve meslek liseleri de ortaöğretim içerisindedir. Ortaöğretimden sonra adaylar üniversiteye, yüksekokullara, önlisans ve lisansa bölümlerine geçiş yapar. İşte bu geçiş sırasında milyonlarca öğrencinin karşısına orta öğretim başarı puanı çıkmaktadır. Bu nedenle her yıl binlerce kişi bu puanın ne olduğunu, ne işe yaradığını, nasıl öğrenildiğini araştırır. İşte ortaöğretim başarı puanı hakkında merak edilenler…

Ortaöğretim Başarı Puanı Nedir? Ne Demek?

Lise mezunu öğrencilerin derslerdeki, okuldaki başarısı belirli değerlere göre hesaplanır. Ortaya çıkan rakama ortaöğretim başarı puanı denir. Yani öğrencinin lisedeki derslerdeki başarısını ifade eder.

ÖSYM tarafından üniversiteye geçiş sınavında öğrencinin sıralaması belirlenirken ortaöğretim başarı puanı da göz önünde bulundurulur. 100 üzerinden alınan diploma notu 5 ile çarpılır. Bu sayede ortaöğretim başarı puanı bulunur. Örneğin diploma notu 60 olan birinin başarı puanı 300 olarak hesaplanır.

En yüksek diploma notu 100 olarak belirtilmiştir. Bu nedenle en yüksek ortaöğretim başarı puanı da 500 olarak hesaplanır. Diploma notu 50 puanın altında olduğunda ise öğrencinin başarı puanı 50 olarak kabul edilir ve 5’le çarpılmaz. Ortaöğretim başarı puanının nasıl hesaplandığı konusunda adayların ve velilerin kafası karışabilir. Gelin bunu bir örnekle açıklayalım;

Bir öğrencinin diploma notunun 90 olduğunu varsayalım. 90’ı 5’le çarptığımızda 450 puana ulaşırız. Bu söz konusu öğrencinin ortaöğretim başarı puanıdır. Eğer diploma notu 80 olsaydı elde ettiğimiz puan 400 olacaktı. Ancak öğrencinin diploma notu 20 olursa başarı puanı 100 olmaz. 50 puanın altındaki diploma notları olması durumunda öğrencinin başarı puanı da 50 olarak hesaplanır.

Ortaöğretim Başarı Puanı Nasıl Öğrenilir? Nereden Bakılır?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Ortaöğretim Başarı Puanı ÖSYM puanı hesaplanırken kullanılır. Başarı puanı 0,12 ile çarpılır ve sonuç ÖSYM puanı olarak kabul edilir. Örneğin diploma notu 90 olan bir öğrencinin ortaöğretim başarı puanı 450’dir. 450 ile 0,12’yi çarptığımızda ise 54 puanına ulaşırız. Bu puan öğrencinin ÖSYM puanıdır. Öğrenciler ÖSYM puanlarından ters işlem yaparak da diploma notunu öğrenebilir. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki 0,12’lik katsayı 2012 yılından sonra yürürlüğe konmuştur. Önceki yıllarda öğrencinin mezun olduğu liseye göre katsayılar değişmekteydi.

Meslek liselerinde ise ek katsayı uygulanabilir. Örneğin bir meslek lisesinden mezun olan öğrenci 0,12’lik katsayı ile puan hesabı yapılır. 0,12’lik katsayı dışında ek olarak 0,06’lık meslek lisesi katsayısı da hesap edilir. Böylece öğrencinin katsayısı 0,18 olarak işlem yapılmış olur. Bu durumda meslek lisesi mezunları diğer lise mezunlarına göre daha avantajlıdır denilebilir. Ancak burada bir istisna bulunur. Mesleki Teknik Ortaöğretim Kurumlarında okuyan öğrenciler seçecekleri bölüm ve okula göre ek katsayıdan faydalanamaz ve yalnızca 0,12’lik dilim üzerinden hesaplama yapılır.

Yorumlar

  1. Yaprak doğan Avatar Yaprak doğan dedi ki:

    Ben nasıl başarı puanımı öğrenicem