kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Oto Alım-Satım Yetki Belgesi Nedir? Nereden ve Nasıl Alınır?

Oto Alım-Satım Yetki Belgesi Nedir? Nereden ve Nasıl Alınır? Oto Alım-Satım Yetki Belgesi Nedir? Ne Demek? Oto Alım-Satım Yetki Belgesi Nereden ve Nasıl Alınır? Oto Alım-Satım Yetkisi Belgesi Alma Şartları Nelerdir? Yetki Belgesi Geçerlilik Süresi Ne Kadar? Oto Alım-Satım Yetki Belgesi Başvurusu ve Sınavı Oto Alım-Satım Yetki Belgesi Başvuruda Gereken Belgeler

A+
A-

Türkiye’de sıfır otomobillerin fiyatı aldı başını gitti. Bu nedenle milyonlarca kişi ikinci el araş alım-satımına yöneldi. İkinci el pazarına ilginin bu denli artması da bazı sorunların oluşmasına neden oldu. Özellikle de dolandırıcıların, sahte belge kullananların, para ödemelerini suiistimal edenlerin bu alana yönelmesi nedeniyle şikayetler arttı. Durum kontrolden çıkmadan önce olaya müdahale eden yetkililer yeni düzenlemeler gerçekleştirdi. Bu kapsamda işletmelere yetki belgesi şartı getirildi. Oto alım-satım yetki belgesi olmayan işletmelerin ikinci el araş alması ve satması engellendi. Bu noktadan sonra ise milyonlarca kişi oto alım-satım yetki belgesiyle ilgili sorular sormaya başladı. Özellikle de oto alım-satım yetki belgesi fiyatı, geçerlilik süresi gibi konulara ilgi duyuldu. Peki bu belge nedir? Ne işe yarar? Oto Alım-Satım Yetki Belgesi Nereden ve Nasıl Alınır? Oto Alım-Satım Yetki Belgesi Fiyatı Ne Kadar? Oto Alım-Satım Yetki Belgesi Başvurusu ve Sınavı nasıl olur?

Oto Alım-Satım Yetki Belgesi Nedir? Ne Demek?

İkinci el motorlu kara taşıtlarının alım-satımıyla ilgili olarak 13 Şubat 2018 tarihinde yönetmelik yayımlandı. 8 Eylül 2018 ve 10 Ağustos 2019 tarihinde yapılan düzenlemelerle son halini alan yönetmelikle ikinci el araç alım-satımı yapılırken yetki belgesi şartı getirildi. Bu belge ile 2. el oto ticareti bu belgeye sahip olan tacir, esnaf ve sanatkarlar tarafından yapılmasının önü açıldı.

Oto alım-satım yetki belgesiyle ilgili olarak en sık sorulan soru “Ne kadar geçerli?” sorusu olmuştur. Yetki belgesi 5 yıl boyunca geçerlidir. Her bir işletme için bu belgenin ayrı ayrı düzenlenmesi gerekir. Üstelik bu belgenin devri söz konusu değildir.

Oto Alım-Satım Yetki Belgesi Nereden ve Nasıl Alınır?

Yönetmeliğe göre oto alım-astım yetki belgesi söz konusu işletmenin bulunduğu yerdeki ticaret il müdürlüğü tarafından verilmektedir. Yine bu belgenin yenilenmesi veya iptal edilmesi için aynı yerdeki ticaret il müdürlüğüne başvurmak gerekmektedir. Ticaret İl Müdürlüklerinin yanı sıra Ticaret Bakanlığından, bakanlık tarafından yetkilendirilen üniverstiteler ve meslek kuruluşlarından alınabilir. Bu noktada en önemli husus adayların bu belgeyi almak için gereken şartları taşıyor olmasıdır. Gereken şartları taşıyan adaylar başvuru yaptıktan sonra en geç 2 hafta içerisinde başvurunuz sonuçlanır ve belge teslimi gerçekleştirilir.

Oto Alım-Satım Yetkisi Belgesi Alma Şartları Nelerdir?

Her elini kolunu sallayan veya her isteyen bu yetki belgesini alamaz. İkinci el oto alım-satım yetki belgesi almak için kişilerin sahip olması gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar arasında eğitim şartı, iflas etmeme şartı veya iflas etse bile itibarını geri kazanma şartları bulunuyor. İşte o şartlar;

  • Bu kişilerin esnaf ve sanatkarlar odası, ticaret ve sanayi odası veya ilgili ticaret odasına kayıtlı olması gerekmektedir.
  • Adayların gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olması şarttır.
  • Bu belgeyi almak isteyen kurum temsilcisinin, şube müdürünün, kısacası ilgili kişinin;
  • 18 yaşını doldurması gerekmektedir.
  • Adayların en az lise mezunu olması gerekmektedir.
  • Adayların mesleki yeterlilik belgesi olması gerekmektedir.
  • Talep eden firmanın konkordato ilan etmemiş olması gerekmektedir.
  • Adli sicilinin temiz olması ve ticaret yapmasının yasaklanmaması gerekmektedir.

oto alim satim yetki belgesi

Yetki Belgesi Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

İkinci el oto alım-satım yetki belgesi geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Belge sahipleri söz konusu yetki ile 5 yıl işlem yapabilir. 5 yıllık sürenin dolmasına en az 30 gün kala yenileme başvurusu yapılması gerekmektedir.

Oto Alım-Satım Yetki Belgesi Başvurusu ve Sınavı

Ticaret il müdürlüklerine veya ilgili kurumlara başvuru yapıldıktan sonra sıra sınav aşamasına gelir. Başvuruyla birlikte sınav açılması, yapılması ve sonuçlandırılması gibi işlemler genellikle en az 1 ay sürmektedir. Sınav teorik ve pratik olmak üzere iki aşamalı yapılabilmektedir.

Oto Alım-Satım Yetki Belgesi Başvuruda Gereken Belgeler

Yetki belgesi almak için başvuru yapan adaylardan bazı belgeler de istenir. Bu belgeler şu şekildedir;

  • Adayların nüfus cüzdanı fotokopisi
  • 1 adet vesikalık fotoğraf
  • Banka dekontu
  • Doğru ve tam bir şekilde doldurulan ıslak imzalı başvuru formu
  • İmzalanmış kullanım sözleşmesi

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.