kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Q ve F Klavye Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Q ve F Klavye Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir? F ve Q klavyeyi kim buldu? F klavye mi yoksa Q klavye mi daha hızlı? F ve Q Klavye Nasıl Değiştirilir? Q ve F Klavye Arasındaki Farklar Nelerdir?

A+
A-

İletişim teknolojileri her geçen gün değişmekte ve gelişmektedir. Bir zamanların devrimsel ürünü olan bilgisayarlar artık bir klasik haline geldi. Okullar, iş yerleri, devlet daireleri, şirketler ve evlerde bilgisayarın olmadığı çok nadir görülmektedir. Bilgisayarların en kritik parçaları arasında ise klavye gelmektedir. İnsanların yazı yazmasına, kod girmesine ve işlem yapmasına imkan sağlayan klavyeler artık vücudumuzun bir parçası haline geldi. Türkiye’de ise iki tür klavye bulunmaktadır. F ve Q klavye olarak bilinen bu klavye türlerinin milyonlarca kullanıcısı bulunmaktadır. Ancak pek çok kişi F ve Q klavyelerin ne olduğunu, ne işe yaradığını ve aralarındaki farkların neler olduğunu merak etmektedir. Peki F ve Q klavye nedir? Aralarındaki farklar nelerdir?

F Klavye Nedir? Ne Demek?

Türkçe’nin önemini vurgulamak ve Türkçe karakterlerle bilgisayar kullanımını teşvik etmek için F klavye geliştirilmiştir. Özellikle basın sektöründe, devlet dairelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında F klavye kullanılmaktadır. 20 Ekim 1955 tarihinde Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi tarafından onaylanan klavye yaklaşık 70 yıldır kullanılmaktadır. F klavyenin özelliği en çok kullanılan Türkçe karakterlerin klavyenin orta kısmında, az kullanılan yabancı karakterlerin ise klavyenin yan kısımlarında olmasıdır. F klavyenin sağında ünlü harfler, sol tarafında ise ünsüz harfler yer alır. W, Q, X gibi yabancı karakterler F klavyenin üst kısmında bulunur. Bu klavyenin ne kadar kullanışlı olduğunu anlamak için uluslararası yarışmalara bakmak gerekir. Öyle ki 1957’den beri Türkiye’nin katıldığı hızlı yazma yarışmalarında F klavye ile 25 rekor ve 59 dünya şampiyonluğu kazanılmıştır.

Q Klavye Nedir? Ne Demek?

Dünyada en yaygın olan klavye türü ise Q klavyedir. QWERTY şeklinde de bilinen klavye türü sanılanın aksine yalnızca İngilizce için geliştirilen bir klavye değildir. Hatta hiçbir dil için özel olarak geliştirilmediğini belirtmek gerekir. Christoper Latham Scholes tarafından üretilen yazı makinesinde yazılan harflerin yan yana olmasının sıkışıklığa neden olması üzerine bir çözüm olarak Q klavye ortaya çıkmıştır. En çok kullanılan harfleri klavyede birbirine uzak yerlere koyarak kullanıcının parmaklarının birbirine çarpmamasını amaçlamıştır. Böylece Q klavye ortaya çıkmıştır.

F ve Q Klavye Nasıl Değiştirilir?

Q klavyeden F klavyeye geçmek için “denetim masası”na girmeniz gerekir. Saat, dil ve bölge sekmesinden dil seçeneğine tıklamalısınız. Seçenekler başlığından giriş yöntemi ekle seçeneğine tıklayın. Türkçe F seçilerek veya Q klavye seçilerek “ekle” düğmesine basın. Böylece Q klavyeden F klavyeye geçmiş olursunuz. Ancak bu geçişi yapsanız bile klavyeniz hala Q klavye olarak dizayn edildiği için harflere bakarak değil hatırlayarak yazmanız gerekir. İkinci bir seçenek olarak da “CTRL + SHİFT” tuşlarına aynı anda birlikte basarsanız Q klavyeden F’e ya da F klavyeden Q klavyeye geçebilirsiniz. 

Q ve F Klavye Arasındaki Farklar Nelerdir?

F ve Q klavyeler arasında pek çok farklılık bulunmaktadır. İki klavyeyi de kullanmayan biri bu farkları bilemez. Ancak iki klavye ile de yazı yazan biri bu farkları daha iyi anlayacaktır. Peki Q ve F klavye arasında ne fark var?

  • F ve Q klavyedeki tuşların dizilimi birbirinden farklıdır.
  • F klavye Türkçe’ye uygun şekilde hazırlanmıştır.
  • Q klavye herhangi bir dil için hazırlanmamıştır.
  • Q klavye dünyada bir standart olarak kabul edilir.
  • F klavye ise Türkiye’de yaygın kullanılır.
  • Q klavyenin tasarım amacı yazı hızını düşürmek ve sıkışıklığı engellemektir.
  • F klavye ise daha hızlı ve az enerjiyle daha çok yazı yazmaktır.
  • F klavyede yazı yazmak Q klavyeye kıyasla daha kolaydır.
  • F klavyede daha hızlı yazı yazılır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.