kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sosyolog Nedir? Sosyolog Ne İş Yapar?

Sosyolog nedir? Sosyolog ne iş yapar? Sosyolog iş olanakları nasıl? Sosyolog nasıl olunur? Eğer sizde sosyolog olmak istiyorsanız veya bu soruların cevabını merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. İşte sosyolog hakkında tüm merak edilenler…

A+
A-

Sosyoloji kısaca toplum bilimi olarak bilinmektedir. Sosyolog ise sosyoloji üzerine çalışan kişilere denmektedir. Sosyologlar toplumsal araştırmalar yapar. Toplumları, toplumların DNA’larını araştırır ve inceler. Sosyoloji çalışmaları günümüz dünyasında oldukça önemlidir. Modern hatta postmodern dünyada sosyoloji çalışmaları günümüz Avrupa Birliğini ve ABD’nin temellerini atmış ve güçlendirmiştir. Bu nedenle sosyoloji çalışmaları devletlerin, ülkelerin temelini oluşturur ve güçlendirir diyebiliriz.

Sosyologlar toplum bilimini icra eder. Sosyologlar toplumla ilgili çalışır, toplumu bir araya getiren birleşenleri arar ve inceler. Bu nedenle ki sosyologlar aile danışmanlığı, danışmanlık gibi hizmetler verebilir ve bu konularda hizmet veren şirketlerde çalışabilir. Sosyologlar toplumla ilgili çalışır demiştik. Peki nedir bu çalışmalar? Toplumda suç neden artıyor? Toplumda suç nasıl azaltılır? Tarıma dönüş nasıl sağlanır? Boşanmaların önüne nasıl geçilir? Gibi kritik soruları cevaplandırır.

Sosyolog İş Olanakları

Sosyoloji Türkiye’de hakkı verilmeyen bir meslek veya çalışma alanıdır. Ne sosyolojiye ne de sosyologlara gereken saygı gösteriliyor mu kesin bir cevap veremeyiz. Türkiye’de sosyoloji üniversitelere sıkıştırılmış diyebiliriz. Üstelik üniversitelerde de sosyoloji çalışmaları oldukça azdır. Sosyoloji alanında çalışmak isteyen sosyologlar unvanlarını aldıktan sonra eğitimlerine devam etmelidir. Yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayan sosyologlar daha fazla iş imkanı bulabilirler.

Sosyologlar aile danışmanlık hizmeti verebilirler. Özel danışman olarak çalışabilirler. Ar-Ge alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler. Kamu kurum ve kuruluşlarında devlette sosyolog olarak çalışabilirler. Bakanlıklarda sosyolog unvanında çalışabilirsiniz. Özel sektörde araştırma şirketlerinde danışmanlık şirketlerinde sosyolog olarak çalışabilirler. Üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilirler.

Sosyolog Nasıl Olunur?

Sosyolog oldukça saygın bir unvandır. Pek çok kişi sosyolog olmak istemektedir. Peki sosyolog nasıl olunur? Sosyolog olmak isteyenler ne yapmalıdır? Sosyolog olmak hiç kolay bir iş değildir. Lise mezunu olmak sosyolog olmak için yeterli değildir. Eğitim kurumlarından alınan sertifikalarla sosyolog olmak mümkün değildir.

Sosyolog olmak isteyen kişilerin lisans eğitimi alması gerekmektedir. Üniversite sınavına girip eşit ağırlık alanında başarılı olanlar üniversitelerin “sosyoloji” bölümlerine girmeye hak kazanır. Sosyoloji bölümünü başarıyla tamamlayan kişiler sosyolog unvanındaki kadrolarda çalışma fırsatı yakalayabilir.

Sosyoloji okuyanların üniversite yıllarında staj yapmalarını şiddetle öneriyoruz. Ayrıca mümkünse iş deneyimine de sahip olmaları oldukça iyi olur. Staj ve iş deneyimi iş arayışlarında çok büyük avantaj sağlamaktadır. Gerek kamu kurum ve kuruluşlarında gerek özel sektörde kişinin deneyimli olması çok işine yarar.

Sosyolog olmak isteyenlerin akademiye yatkın olması, akademik yeteneğe sahip olması, sözel zekasının yüksek olması gerekmektedir.

Ayrıca sosyologların toplumsal olaylara sosyal meselelere ilgisi olması gerekmektedir.

Sosyologların araştırma ve inceme yapmaya yatkın olması, gözlemci bir kişiliği olması gerekmektedir. Olaylar arasında bağlantı kurma yeteneğine sahip olması gereken sosyologların iyi bir iletişimci olması beklenmektedir.

Sosyolog Ne İş Yapar?

Sosyolog toplum bilimiyle ilgilenen bu amaçta çalışmalar yürüten kişidir demiştik. Peki sosyolog ne iş yapar? İnsanların nasıl toplum olacağını, toplumun nasıl korunacağını ve geliştireceğini araştıran sosyologlar toplumsal kuramlarla da ilgili kapsamlı çalışmalar yürütür. Toplumsal sorunlar ve bu sorunların çözümü sosyologların sorumluluğudur.

Sosyolog insan topluluklarının kökenini inceler. Toplumun gelişimini, yaşama tarzını, toplum kurallarını ve ilişkilerini araştırır. Nedir

Sosyolog sosyal konularda, aile gibi önemli kurumlarda oldukça kapsamlı araştırma ve çalışmalar yürütür. Sosyal konularda bilimsel araştırmalar yürütür.

Sosyologlar yaptıkları çalışmaları ilgili yetkililere sunarak toplumsal sorunların çözüme kavuşmasını amaçlar.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

  1. pınar helin kaymaz Avatar pınar helin kaymaz dedi ki:

    sizin sayenizde yüksek aldım dostlar