kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Starlink Nedir? Ne İşe Yarar? Starlink Uydu İnterneti Nasıl Çalışır?

Elon Musk'ın uydu interneti projesi starlink nedir? Starlink uyduları ne işe yarar? Starlink uydu interneti nasıl çalışır? Ücretsiz mi olacak? Ne zaman hayata geçecek? Hızı ne olacak? Detayları haberimizde bulaiblirsiniz.

A+
A-

Türkiye semalarında da görülmeye başlanan ve merak uyandıran Starlink uyduları nedir? Starlink projesi ne işe yarar? Starlink uydu interneti nasıl çalışır? Starlink yeni neler getirecek? Proje ne zaman tamamlanacak? Starlink uydu interneti ne kadar hızda olacak? Ücreti ne kadar olacak? Detayları haberimizde bulabillirsiniz.

Starlink Projesi nedir? Starlink Uyduları Ne İşe Yarar? 

Starlink projesi Amerika Birleşik Devletleri’nde çeşitli alanlarda inovatif yatırımlar yapan ve geleceğin teknolojileri üzerine kafa yoran girişimci Elon Musk’a ait uzay teknolojileri şirketi olan Space x şirketinin bir uydu projesidir. Proje Starlink uyduları ile uzun vadede tüm dünyada internet sağlamak amacı taşımaktadır. Bu amaçla dünya yörüngesine yerleştirilen bir dizi uydu ile çalışmalara ve denemelere başlanmıştır. Ardı ardına yerleştirilen bu uyduların dünyanın pek çok yerinden gözlemlenmesi ile bir çok insan tarafından merak edilir hale gelmiştir. Türkiye’den de gözlemlenen starlink uyduları henüz toplam planlanan sayının çok altında olmasına rağmen şimdiden heyecan uyandırmaya başlamıştır.

Starlink projesi yörüngeye yerleştirilecek olan ve dünyanın hareketinden bağımsız bir şekilde yörüngede hareket edebilen bu uyduların diğer uydulardan farklı olarak yeryüzüne daha yakın olması planlandığı için daha verimli bir ağ kurulması öngörülüyor. Yerleştirilecek uydulardan ilk grubun 500 kilometre yükseklikte, ikincil uydularınsa 1200 kilometre yükseklikte olması planlanıyor. Ayrıca tüm bu uyduların kendi aralarında da iletişim olacak şekilde dizayn edildiği dile getiriliyor. Yer yüzündeki alıcılarla iletişimi yine çanak antenler ve benzeri unsurlarla ve evlere, işyerlerine konumlandırılacak dekoder kutularıyla sağlayacak olan starlink uydularının kendi aralarındaki veri alışverişini lazerler ile yapacağı belirtiliyor. Yeryüzüne yakın konumlandırma ve çok sayıda uydunun kendi arasında da veri alışverişi içerisinde olacak olmasının da sağlanacak internetin hem bir gigabit hıza ulaşabilmesini sağlaması hem de çok düşük gecikme süreleri sunması bekleniyor.

uydu 2

Kaç Tane Starlink Uydusu Konumlandırılacak? Kaç Uydu İle İnternet Sağlanacak? 

Elon Musk ve şirketi Space x yakın yörüngeye yerleştirilecek olan uydu sayısını 8000 olarak öngörüyor. Bu 8000 adet uydunun yeryüzüne 500 kilometre mesafede olması planlanıyor. Sonrasında ise 4000 adet uydunun bu uydulardan 700 kilometre yukarıya yani yeryüzünden 1200 kilometre yüksekliğe yerleştirilmesi planlanıyor. Her iki irtifada yerleştirilmiş olan uydular hem kendi aralarında yatay bir veri alışverişi yapacak hem de dikey bir biçimde birbirleri ile iletişim halinde olacaklar. Bu şekilde kurulacak olan iletişim ağının ultra hıza sahip lazer ışınlarıyla sağlanması planlanıyor. Yüksek bir bant genişliği sağlayacak olan bu teknoloji sayesinde çok yüksek düzeyde veri çok hızlı bir biçimde uydular arasında akabilecek. Öyle ki uyduların kendi arasındaki veri aktarım hızı için 100 gigabitlik hızlardan söz ediliyor ki bunun daha evvel örneği görülmemiştir. Bu yönüyle yepyeni bir teknoloji kullanacak olan Space x bir çok sorunun üstesinden bu şekilde gelmeyi planlıyor.

Starlink uydularının bu kadar yakın mesafede konumlandırılacak olmaları, öncesinde uydu iletişimi için faydalanılan eski tip uyduların bulunduğu 35 bin kilometre mesafeye kıyasla çok büyük avantaj sağlayacak. Ayrıca starlink uydularının dünya ile eş zamanlı bir hareket yapmak yerine bağımsız bir hareket içerisinde bulunacak olmaları ve çok sayıda olup kendi aralarında da veri aktarımı yapacak olmaları sunulacak internetin hem hızlı olmasına hem düşük gecikme süreleri ile sunulmasına hem de kesintiye uğramaksızın sunulmasına yol açacak.

Space x uzun vadede starlink uydu sayılarını toplam 42 bini bulması planlanıyor. İlk aşamada yerleştirilecek olan 12 bin uydu orta vadede 30 bine, son aşamada ise tüm dünyaya kesintisiz şekilde veri sunabilecek biçimde 42 bine çıkarılacak. Bu uyduların yerleştirilmesi bizzat Space x tarafından gerçekleştirilecek. Elon Musk’ın kurmuş olduğu uzay teknolojileri firması Space X’in geri dönebilen roketler üzerine yapmış olduğu çalışmalar biliniyor. Bu roketler yardımıyla Space x kendi roketlerini kendisi yerleştirebilecek durumda. İlk deneme yerleştirmeleri de bu roketler sayesinde gerçekleştirildi ve yörüngede deneme dönüşü başladı.

Starlink uydularının bir tanesi yaklaşık olarak 250 kilogram ağırlığında ve kompakt bir yapıda. Bu sayede bir Space x roketinin tek seferde 60 adet uyduyu taşıyıp yörüngeye yerleştirebildiği söyleniyor.

starlink 1

Starlink Uydu İnternetinden Nasıl Faydalanılacak? Ücretsiz Mi Olacak?

Elon Musk ve Space x’in planı ve düşüncesi çok yüksek sayıda uydu ile çok yüksek hızda ve çok düşük gecikme süreleri ile tüm dünyaya aynı anda internet sağlayabilmek. Bunun ilk etapta mobil internet için uygulanması kolay olmayacak. Ancak üretilecek çanak antenler ve dekoderler yardımıyla evlerde, işyerlerinde starlink uydu internetinden faydalanılabilecek. Starlink çok ciddi bir yatırım ve arge projesi ve elbette ücretsiz olmayacak. Ne düzeyde bir fiyat belirleneceği konusunda henüz bir bilgi yok. Ancak proje tamamlandığında tüm dünyaya yüksek hızda internet sunumu yapılabilecek.

starlink 2

Starlink Uydu İnternetinin Avantajları Nelerdir?

Starlink projesi eğer planlandığı biçimde hayata geçirilirse, proje insanlara çok hızlı ve düşük gecikme süreli interneti dünyanın her yerinde sunabilecek. Bu durum özellikle yer altından kablolarla aktarılan geleneksel internet ağının erişemediği ya da çok pahalı bir şekilde eriştirilebildiği yerlerdeki insanlar için oldukça avantajlı bir durum ortaya çıkaracak. Ancak starlink uydu internetinin Space x kanalıyla sunulacak olması ve kablolu internet ağında olduğu gibi kontrol altında tutulabilir olmaması bazı ülkelerde bu internet sistemine dair kısıtlamalar getirilmesi riskini taşıyor. Erişimin kısıtlı olduğu ve yasakların bulunduğu ülkelerde starlink uydu internetinin nasıl hayata geçirileceği konusu şimdiden merak ediliyor.

Starlink Uydu İnternetinin Dezavantajları Nelerdir?

Starlink uydu internetinin en büyük handikabı yüklü bir yatırım olacağından pahalı bir teknoloji olmasıdır. Bunun fiyatlara nasıl yansıtılacağı konusu ise şu an için oldukça belirsiz. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulu bulunan Space x firmasının fiyatlandırması dolar üzerinden yapacak olması, kurların yüksek olduğu Türkiye gibi ülkelerde bu fiyatlamayı daha da yüksek bir seviyeye çıkaracak gibi görünüyor.

Bunun yanında tüm uydu iletişim araçlarının yaşaması muhtemel olan bir eksi yönü daha var. Uydularla iletişim sağlanması konusunda hava koşulları oldukça önemli Temiz hava şartları altında oldukça sağlıklı çalışması beklenen starlink uydu internetinin, hava şartlarının kötü olduğu durumlarda performansının düşmesi bekleniyor. Buna dair nasıl bir çözüm üretileceği konusunda ise henüz bir bilgi bulunmamakta. Bunu da Space x starlink projesi ilerledikçe hep beraber göreceğiz.

Starlink Uydu İnterneti Projesine dair fikirlerinizi beyan etmek ve aklınıza takılan sorularınızı sormak için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.