kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Tasavvuf Nedir? Faydaları Nelerdir? Tasavvuf İnsana Neler Kazandırır?

Tasavvuf nedir? Tasavvuf insana iyi mi gelir? Tasavvufun insana faydaları nelerdir? Tasavvuf insana manevi olarak nasıl faydalar sağlar? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Tasavvuf nedir? Ne demektir? Tasavvufun insana manevi faydaları nelerdir? Tasavvuf insana neler kazandırır? Tasavvuf insana iyi mi gelir? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Tasavvuf Nedir?

İnsanoğlu dini açıdan kemale ermek ister. Çoğunlukla bu istek tasavvuf yoluyla yapılır. Hayatımızda sıkça tasavvuf kelimesini duyarız. Lakin ne anlama geldiğini veya nasıl yapıldığını bilmeyiz. Şimdi, sizlere tasavvufu basit bir şekilde anlatalım…

Tasavvuf; genel olarak kalbin temizliğini ve güzel ahlakı esas alır. Ruhun kemale erebilmesi için ruhun; ibadet, zikir veya fikir gibi şeylerle terbiye edilmesini sağlayan ilim tasavvuftur. Tasavvufun yapılmasındaki amaçlardan birisi ruhun manevi olarak temizliğini sağlamaktır. Tasavvuf yapan kişinin dünya malında, parada, mülkte gözü yoktur ve olmaması da lazımdır. Çünkü tasavvufun amacı insana ahireti hatırlatır ve dünya malına güvenilmemesi gerektiğini söyler. Aslında bizler fark etmeden de olsa tasavvuf yapmaktayız. Örnek verecek olursak; selam verince, namaz kılınca, sadaka verince bilmeden de olsa tasavvuf yapıyoruz. Bunları yapınca kalbimizin sanki manevi bir değerle dolduğunu hissederiz ve ruhen rahatlarız. İşte bunu sağlayan ilim tasavvuftur diyebiliriz. Tasavvuf ruhen arınmanın en kolay yoludur. Aynı zamanda tasavvuf, dinin takva tarafına denk gelir. Yani tasavvuf, takvaya erebilmek için kullanılan bir ilimdir.

Şüphesiz herkes ruhen rahatlamak ister, kimisi bunu en pahalı giysileri alarak yapar kimisi de dini açıdan helal ve takva yolu olan tasavvufu seçer. İşte tasavvuf seçimi insanın ruhen arınmasındaki en kilit anahtardır. Hayatımızın her yerinde tasavvuf örneklerini görebiliriz. Mesela, orta çağda Yunus Emre’nin dinimizi anlatması da bir tasavvuftur. Çünkü Yunus Emre insanlara dinimizi anlatarak onları huzura davet eder. Tasavvufu bir çok yerde yapabiliriz. Tasavvuf, bütün iyilikleri kapsar, biz bir iyilik yapınca aynı zamanda onu Allah için yapacağımızdan en büyük tasavvuf budur. Bazı insanların iyilik yapmasındaki amaç Allah’ın rızası değil, cennete gidebilme isteğindendir. Bu kesinlikle yanlıştır ve Allah tarafından da kötü davranış olarak nitelendirilmiştir. Biz bir iyilik yapınca onu Allah için yapmak zorundayız. Elbette, ahiret hayatımızı da düşüneceğiz. Lakin iyiliklerimizi kesinlikle sadece cennet için yapmayacağız. Karşımızdakine daha iyi bir yaşam sağlamak için, aynı zamanda Allah’ın rızasını almak için o iyiliği yapacağız.

Kitabımız Kur’an-ı Kerimde takvanın asla geri plana atılmaması gerektiği söylenmiştir. Takva gerçekleştirmeyen bir insan yarım insan olarak nitelendirilir. Çünkü o insanın yüreği temiz değildir. Temiz değildir derken, o kişi kötüdür demek istemiyoruz. Sadece o kişinin kalbine bir iyilik inmemiştir. Onu indirecek olan da kişinin kendisidir. Dediğimiz gibi bunu yapmanın en kolay yolu da takva yani tasavvuftan geçer…

Tasavvuf İnsana Neler Kazandırır? 

Tasavvuf insana pek çok şey kazandırır. Tabii ki de bunlardan en göze çarpanı insanın huzurla dolmasıdır. Tasavvuf yapan insanın yüreği hiçbir zaman kararmaz. Aksine daha da berraklaşır. Tasavvuf yapmak, insana ruhen bir rahatlık verir. Bu rahatlığı başka bir şekilde satın alamazsınız, ancak tasavvuf yoluyla bu ruhen rahatlığa erişebilirsiniz. Tasavvuf, insana iman kazandırır. Ne kadar takva sahibiysen o kadar imanlı bir mümin olabilirsin.

Dediğimiz gibi tasavvuf, insanlar milyonlar bile verse ulaşamayacakları rahatlığı ve kalp temizliğini sağlar. Tasavvufu geri plana atmak sizin kendiniz için yapacağınız en kötü şeylerden birisidir. Eğer ruhen rahatlamak istiyorsanız ve imanlı bir insan olmak istiyorsanız takva yani tasavvuf yolundan gitmeniz gerekmektedir.

Tasavvuf hakkında fikirlerinizi beyan etmek ve sorularınızı sormak için FORUM sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.