kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

TCK 195 Nedir? Türk Ceza Kanunu 195. Maddesi Koronaya Uygulanır mı?

Türk Ceza Kanunu'nda yer alan 195. madde nedir? TCK 195 Korona virüsü ve sokağa çıkma yasağı ihlallerinde uygulanır mı? TCK 195 hapis cezası mı? Kimleri kapsar? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

A+
A-

Çin Halk Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan Covid 19 korona virüsünün 11 Mart 2020 tarihi itibariyle ülkemizde de görülmesinin ardından bir dizi koruma tedbirleri alınmaya başlandı. Bu tedbirler özellikle yurt dışından gelen ya da ülke içinde olmasına rağmen Covid 19 korona virüsü taşıma riski bulunduğu tespit edilen kişiler için uygulanan 14 günlük karantina süresi ile başladı ve 21 Mart 2020 tarihi itibariyle sokağa çıkma yasağı kararı alınmasına kadar vardı. Peki Covid 19 sebebiyle karantina ya da sokağa çıkma yasağına uymayanlar hakkında TCK 195 uygulanabilir mi? Türk Ceza Kanunu’nun 195. maddesi nedir? TCK 195 kimleri kapsamaktadır? Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Covid 19 Nedir? Nasıl Bulaşır? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Covid 19 yeni tipte bir korona virüsüdür. Normalde hayvanlarda görüldüğü ancak Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan kentinde bulunan vahşi hayvan pazarında satılan hayvanlardan mutasyona uğrayarak insana da bulaşma ve yaşayabilme özelliği kazanarak yayıldığı söylenen bu virüs bugün itibariyle dünyanın her yerine yayılmış durumdadır. Covid 19 korona virüsü insandan insana ağız, burun ya da göz yoluyla temas ederek bulaşabilmektedir. Bu da hasta birisinin etrafa bıraktığı ya da size doğrudan sıçratabileceği virüs partiküllerinden ya da kendi elinizle yüzünüze bulaştırmanız şeklinde bulaşabilmektedir. Virüs ilk olarak boğaza yerleşerek 14 günlük bir kuluçka süreci geçirmekte, bu süreçte akciğerlere kadar yerleşerek gelişmektedir. Bu gelişimin ardından kişilerde yüksek ateşe, öksürüğe, halsizliğe ve solunum zorluklarına yol açarak semptomlarını ortaya çıkarmaktadır. Bu aşamadan sonra kişilerin tedavi altına alınması elzem hale gelmektedir. Bu tedavi sürecinin en zorlu ve olumsuz neticelenmesi durumunda ölümlere yol açan kısmı solunumu sağlamak kısmıdır. Korona tipi Covid 19 virüsü yerleştiği solunum sistemini bir anlamda çökerterek kişinin nefes alıp vermesini olanaksız hale getirmekte ve hayatını kaybetmesine yol açmaktadır.

Covid 19 Korona virüsüne dair en önemli tedbir hijyen kurallarına azami dikkat göstermektir. İnsanların ellerini, eve dışarıdan aldıkları her şeyi dezenfekte etmeleri önerilmektedir. Aksi halde hastalığın bulaşması herkes için tehlike arz etmektedir.

sokak 1

2020 Sokağa Çıkma Yasağı Nedir? Kimlerin Sokağa Çıkması Yasaklanmıştır?

İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Korona Virüsü Bilim Kurulu’nun tavsiyesi üzerine 22 Mart 2020 tarihinden itibaren başlamak üzere sokağa çıkma yasağı ilan etti. Bu bağlamda 22 Mart 2020 gecesinden itibaren kronik rahatsızlığı bulunan kişiler ile yaşı 65 ve üzerinde olanlar için sokağa çıkmak yasaklandı. Bu yasak kapsamında ayrıca Alo 153 Yaşlı ve Hasta İhbar Hattı teşekkül ettirildi. Vatandaşlar yaşlı ve hasta olduğunu bildikleri ya da şüphelendikleri kişilerin sokakta olduğuna dair bildirimleri bu hat üzerinden gerçekleştirebilecekler. Sokağa çıkma yasağının uygulanabilirliğini sağlamak için alınan tedbirler tabi ki bununla kısıtlı değil. Alo 153 Hasta ve Yaşlı İhbar Hattı’na, hattın nasıl kullanılabileceğine dair daha detaylı bilgileri aşağıda yer verdiğimiz yönlendirme ile ulaşabileceğiniz yazımızda inceleyebilirsiniz;

Sokağa Çıkma Yasağı 2020’nin uygulanabilirliğini sağlamak adına ihbar ve bildirimlerin önü açıldı. Bununla birlikte adli ve idari bazı tedbirler de sokağa çıkma yasağına muhalefet edenler hakkında uygulanabilecektir. Bu uygulamaların idari kısmına dair detaylı bilgilere aşağıda yer verdiğimiz çalışmamızda göz atabilirsiniz;

Sokağa Çıkma Yasağı ihlaline dair idari yaptırımların yanında elbette merak edilen hususlardan diğeri adli herhangi bir yaptırımı olup olmayacağı konusudur. Bu konuda öne çıkan hüküm Türk Ceza Kanunu’nda yer alan 195. madde hükmüdür. Şimdi buna göz atalım.

Türk Ceza Kanunu TCK 195. Madde Nedir? Cezası Nedir?

Türk Ceza Kanunu, ülkemiz hukuk sisteminde hangi fiillerin suç olduğunu ve bunlara mukabil uygulanabilecek cezaları içeren kanundur. Bu bağlamda Sokağa Çıkma Yasağı ihlalinin yanında ortaya çıkan bir diğer suç olan Bulaşıcı Hastalıklara Dair Tedbirlere Aykırı Davranmak suçu açık bir biçimde TCK 195. maddede düzenlenmiştir. İlgili madde hükmü aynen şu şekildedir;

“Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Türk Ceza Kanunu TCK 195. Madde Covid 19 Korona Virüsü Hakkında Uygulanabilir mi? Kimleri Kapsar?

Covid 19 Korona Virüsü de açık bir şekilde bulaşıcı bir hastalıktır ve salgındır. Bu bağlamda ilgili maddenin Korona Virüsü Covid 19 vakalarını kapsaması konusunda herhangi bir şüphe bulunmamaktadır. Covid 19 Korona virüsü ile ilgili vakalarda suç ortaya çıkarsa bu net bir biçimde TCK 195 kapsamında değerlendirilecektir. Burada ikilem hangi vakaların suç sayılabileceği konusunda oluşmaktadır.

22 Mart 2020 tarihinde getirilen sokağa çıkma yasağı uygulaması ve ondan da evvel başlayan karantina tedbirleri ile alakalı olarak TCK 195. maddenin uygulanıp uygulanamayacağı konusu oldukça tartışmalıdır. Özellikle sokağa çıkma yasağına karşı gelen kişiler hakkında, kişinin risk alanı içerisinde bulunup bulunmadığı konusu hükmün uygulanması konusunda ikilem yaratmaktadır. Bu anlamda somut olay kanun hükmünün uygulanıp uygulanmayacağı konusunda daha net bir kanaat oluşturabilecektir. Ancak genel itibariyle alınan tedbirlere açıkça muhalefet etmek anlamına gelen sokağa çıkma yasağı ihlalleri ile karantina koşullarına uymamak TCK 195. madde hükmü açısından ortaya suçun çıkmasına yol açabilmektedir.

Bu konuda şek içerisinde olan topluma aydınlatıcı bir paylaşım Erzincan Valisi Sayın Ali ARSLANTAŞ tarafından yapılmıştır. Sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu duyuruda Sayın Vali; Yasağın ihlal edilmesi durumuna kişiler hakkında TCK 195. maddenin uygulanacağını duyurmuştur. Bu kapsamda suç duyurusunda bulunulacağının altını çizen valinin açıklaması bu ikileme dair fikir vermesi açısından önem arz etmektedir.

Hapis cezasının yanında kişilere 3150 Türk Lirası ek para cezası da uygulanabilecektir.

Covid 19 Korona Virüsü Hakkında Nasıl Bilgi Alabilirsiniz?

Covid 19 korona tipi virüse sahip olup olmadığınız ve neler yapabileceğiniz hakkında bilgiler alabilmeniz için Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi bünyesinde Korona Virüsü Danışma Hattı Alo 184 kurulmuştur. Alo 184 Korona Virüsü Covid 19 Danışma Hattı’ndan nasıl faydalanabileceğinize ve merak ettiğiniz hususlara dair bilgileri aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızda ulaşabilirsiniz;

Covid 19 Korona Virüsü salgınına ve tedbirlere dair daha detaylı bilgiler almak, merak ettiğiniz hususları tartışmak için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.