kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Toplum Yararına Program (TYP) Nedir? Başvuru Nasıl Yapılır? Maaşları Ne Kadar?

Toplum Yararına Program (TYP) Nedir? Başvuru Nasıl Yapılır? Ücret Ne Kadar? İŞKUR tarafından hayata geçirilen Toplum Yararına Programın uygulama alanları nelerdir? TYP numarası nasıl ve nereden alınır? Güncel TYP maaşları ve ücretleri ne kadar?

A+
A-

Yıllar geçtikçe istihdam olanakları azalıyor ve ekonomik şartlar git gide zorlaşıyor. Ne de olsa ekmek aslanın ağzında, öyle değil mi? Ekmeği aslanın ağzından alamayanlar işsiz kalıyor, işsiz yaşıyor. Bu nedenle devlet, sosyal toplum kuruluşları ve özel girişimler istihdamı desteklemek ve işsizlikle mücadele etmek için bazı projeler ve programlar yürütüyor. Türkiye’de işsizlikel mücadelede en büyük güç olan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) burada yaptıklarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Özellikle de işsizlerin işsizliğe alışmaması, iş bulmalarını kolaylaştırmak ve işsizlere geçici gelir desteği sağlamak için başlatılan Toplum Yararına Program bu noktada öne çıkıyor. Türkiye’deki 10 milyon civarında olan ve sayıları giderek artan işsizler ordusu ise bu programla ilgili bilgi almaya çalışıyor. İşte Toplum Yararına Program (TYP) ile ilgili tüm merak edilenler…

Toplum Yararına Program (TYP) Nedir? Ne Demek?

Bu özel program ülkedeki işsizlik sorunuyla mücadelede önemli bir destek mekanizmasıdır. İşsizliğin had safhaya ulaştığı, işsizler ordusunun büyüdüğü dönemlerde devreye girdiği gibi toplumun yararına olacak bir proje veya uygulama için de bu programlar devreye girmektedir. Bu programın asıl önemi ise işsizlerin iş hayatına girmesi, disiplin ve alışkanlık kazanması, çalışma temposuna ısınması gibi hedeflerin gerçekleşmesini amaçlamasıdır. İşsizlere geçici gelir desteği sağlaması ile milyonların ilgisini çeken programa ilgi her geçen gün büyümektedir. İŞKUR tarafından hayata geçirilen bu uygulama dünyada adından söz ettirecek hale gelmiştir. TYP ile iş bulamayan, işsiz olan, uzmanlığı olmayan kişilerin geçici olarak iş bulmasını sağlamak, geçici işlerde çalıştıkları süre boyunca uzmanlık kazanmalarını sağlamaktır.

TYP Uygulama Alanları Nelerdir?

İşsizlikle mücadelede örnek bir proje olan TYP’nin uygulandığı bazı alanlar bulunmaktadır. Bu alanlar oldukça merak edilmektedir.

-Ağaçlandırma

-Kamusal altyapının yenilenmesi

-MEB’e bağlı okullarda çevre düzenlemesi

-Vadi ve dere ıslahı

-Erozyon engelleme çalışmaları

-Park düzenlemeleri

-Restorasyon

-Tarihi ve kültürel miras koruması

-MEB’e bağlı okullarda bakım, onarım ve temizlik işleri

Toplum Yararına Program (TYP) Başvuru Şartları

TYP’den faydalanmak isteyen milyonlarca kişi başvuru şartlarını merak etmektedir. Bu şartları taşıyıp taşımadığını öğrenmek isteyenler ise araştırma yapmaktadır. İşte TYP katılım ve başvuru şartları..

Adayların Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsiz olmaları gerekmektedir.

Adayların 18 yaşını tamamlamış olmaları gerekmektedir.

Adayların emekli maaşı veya malul aylığı almıyor olmaları şarttır.

Adayların öğrenci olmamaları gerekir. Ancak açıköğretim ve açık lise öğrencileri bu şarttan muaftır.

TYP Başvuru Nasıl ve Nereden Yapılır?

Programla ilgili en önemli konulardan biri de başvuru meselesidir. Binlerce kişi programa başvurmak istemekte ancak başvuru işlemini nasıl ve nereden yapacağını bilmemektedir. TYP başvuruları elektronik ortamdan yani internet üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bavuru yapmak isteyen adayların İŞKUR’un resmi internet sitesi olan www. iskur . gov . tr adresine girerek başvur işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir.

Başvuru şartlarını taşıyan kişiler internet üzerinden başvurularını yaptıktan sonra noter kurası veya liste yöntemi ile seçim yapılacaktır. TYP ile işe girmeye hak kazanan kişilerin çalışma süresi en fazla 9 ay olabilmektedir. 9 ay çalıştıktan sonra 3 ay bekleme süresini tamamlarsanız programa yeniden başvuru yapabilirsiniz.

typ numara nasil nereden alinir

TYP Numarası Nasıl ve Nereden Alınır?

TYP başvuru işlemlerini gerçekleştirirken internet adresinde karşınıza TYP numarası çıkmaktadır. Pek çok kişi bu numaranın nasıl ve nereden alındığını merak etmektedir. Bu numara İŞKUR açık iş pozisyonları arasındaki TYP ilanlarına ait numarayı temsil etmektedir. Bunu bir örnekle açıklayalım. Örneğin Ankara ilinde TYP ile ilgili iş ilanı yayınlandı. Bu ilana ait verilen numara TYP numarasıdır. Numarayla birlikte ekranda istenen tüm bilgileri doldurduktan sonra arama yaparak iş ilanlarını, pozisyonlarını görebilirsiniz.

TYP Ödemeleri ve Maaşları Ne Kadar?

TYP’ye katılan kişilere asgari ücret tutarında yani 2020 TL civarında maaş ödemesi yapılmaktadır. Ayrıca kişilerin vergi ve sosyal güvenlik prim giderleri olan bin 113 TL tutarındaki masraf karşılanmaktadır. Bu kapsamda en fazla 9 ay boyunca çalışan bir kişi 18 bin TL civarında maaş almış olacaktır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

  1. Tayyibe  güneş Avatar Tayyibe güneş dedi ki:

    İhtiyaç sahibiyim güzel bir yerde çalışmak istiyorum