kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Trafik Polisi Nedir? Nasıl Olunur?

Türkiye’de binlerce trafik polisi bulunmaktadır. Trafikteki düzenin korunması için çalışan trafik polisleri kurallara uyulup uyulmadığını denetler. Trafikte denetimler yapar ve kurallara uymayanlara ceza yazar. Peki trafik polisi nedir? Trafik polisi nasıl olunur? Trafik polisi ne iş yapar? Trafik polisi no nedir? Trafik polisi olmak için ne yapmalıyım? İşte trafik polisiyle ilgili tüm merak edilenler…

A+
A-

Türkiye’de milyonlarca kişinin otomobil tutkusu bulunmaktadır. Her bireyin hayali reşit olduktan sonra otomobil sahibi olmaktır. Ülkemizde milyonlarca otomobil bulunmaktadır. Hatta bir ailenin 2-3 tane otomobili vardır. Ancak bu durum nedeniyle de trafik sorunu ortaya çıkmaktadır. Bir de ehliyetsiz bir şekilde trafikte terör estiren vatandaşlar var. Aslına bakarsanız trafiğe çıkmak büyük riskler barındırıyor. Bu nedenle kurallara uymak, toplu taşıma araçlarını kullanmayı tercih etmek çok önemlidir. Aksi takdirde trafikte sorunlar yaşanmaktadır. Peki trafikte yaşanan sorunlarla kim ilgilenir? Trafik denetimlerini kim yapar? İşte tam da bu noktada trafik polisleri devreye girer. Peki trafik polisi nedir? Trafik polisi kimdir? Trafik polisi ne iş yapar? Trafik polisinin görevleri nelerdir? Trafik polisi nasıl olunur? Trafik polisi olma şartları nelerdir? İşte trafik polisleriyle ilgili her sorunun cevabı..

Trafik Polisi Nedir? Kimdir?

Trafik polisi Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan emniyet personelidir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde ki görev dağılımına göre ülkedeki farklı bölgelerde trafikten sorumlu olan polislerdir. Trafik trafik kanunları kapsamında görev yaptığı bölgedeki trafiği denetler. Araçların kurallara uyup uymadığını kontrol eder. Sürücülerin ehliyet, sürücü belgesi, araç tescili gibi gerekli evrakları taşıyıp taşımadığını denetler. Trafik polisleri trafik kazalarına müdahale eder, kurallara uymayan sürücülere ceza keser, önleyici güvenlik hizmeti verir. Trafikte yaşanan her hadise trafik polislerinin sorumluluğundadır.

Türkiye’de bir süre önceye kadar ehliyet işlemleri trafik polislerinin sorumluluğundaydı. Ancak bu sorumluluk trafik polislerinden alındı. Böylece ülke genelinde binlerce trafik polisi daha sahaya indi. Trafik polisi sayısı ülkede diğer emniyet birimlerindeki personellere göre azdır. Bunun sebebi mesleğin zorluğuna bağlı olarak polislerin trafik şubede çalışmak istememesidir. NEDİR ?

5745 1 e5d21ad905150f48ead2be1affb4e301

Trafik Polisi Ne İş Yapar?

Trafik polislerinin görevleri oldukça zordur. Trafikte bir sürücü olarak bile yaşadığınız sorunları, gerginlikleri bir düşünün. Trafik polisleri görev yaptıkları her gün binlerce olay ile yüz yüze gelmektedir. Pek çok kişi “trafik polisi ne yapar?” “trafik polisi görevleri nelerdir?” sorularını sormaktadır. Trafik polislerinin yaptığı binlerce iş vardır. Ancak www.tercihiniyap.net ailesi olarak trafik polislerinin yaptıkları belli başlı işleri sizin için bir araya getirdik. İşte trafik polislerinin görevleri..

Trafik polisleri Türkiye’nin dört bir yanında trafiği denetler. Trafikte yaşanan sorunlara müdahale ederler. Trafik polisleri görev bölgelerinde trafiğin düzenini sağlayarak trafiği yönetirler. Özellikle yoğunluğun olduğu bölgelerde trafik polisi trafik ışıklarından daha iyi bir yönetim sergiler.

Her gün ülkemizin dört bir yanında binlerce trafik kazası yaşanmaktadır. Trafik polisleri trafik kazalarına müdahale eden kolluk gücüdür. Trafik polisleri trafik kazalarında tespit tutanağı tutar. Kaza yerinde güvenlik önlemleri alırlar.

Trafik polisleri ülkemizdeki yetkililerin, önemli kişilerin trafikteki güvenliğinden sorumludur. Ayrıca yurt dışından gelen önemli kişilere trafikte güvenlik hizmeti verirler. Trafik polisleri önemli kişilere trafikte eskortluk yaparak trafikte geçiş önceliği, güvenlik hizmeti sağlarlar.

Her gün trafiğe milyonlarca kişi çıkmaktadır. Trafiğe çıkan kişilerin kimisinin ehliyeti yoktur. Kimisinin hakkında arama kararı vardır. Belgeleri eksik bir araçla trafiğe çıkan vatandaşlar vardır. Trafik polisleri trafikte araç ve sürücülerin kurallara uyup uymadığını denetler. Trafik polisleri araç ve sürücülerin trafikteki belgelerini kontrol ederler. Böylece kimsenin kuralları ihlal edip insan hayatını tehlikeye atmamasını sağlarlar.

Trafik polisleri hız sınırı aşımı, hatalı sollama, hatalı park etme, trafiğin düzenini bozan hareketler gibi trafik suçlarını tespit ederler ve bu suçlarla ilgili gerekli tutanağı düzenlerler. Böylece trafikte sorun çıkaran, trafik kurallarına uymayan kişiler tespit edilmiş ve o kişilere ceza verilmiş olur.

Trafik polisleri trafik kazalarına müdahale ederler. Kazalar sebebiyle oluşan güvenlik risklerine karşı önlem alırlar. Yaralanma, hastalık, ölüm gibi durumlarda gerekli tedbirleri alırlar.

Trafik polisleri daha sürücü belgesi, ehliyet işlemleriyle ilgileniyorlardı. Ancak bu işlem emniyet güçlerinden alındı. Bu nedenle emniyet güçlerinde binlerce personelin yükü azaldı. Trafik polisleri ayrıca ülkedeki araçların ve araç sahiplerinin sicilini tutar. Böylece istatistik verileri toplar ve denetler.

Trafik polisleri kanunlar çerçevesinde hareket eder. Karayolları trafik kanunu ve bu kapsamda çıkarılan yönetmeliklere göre görev yapar.

Trafik polisi gerekli durumlarda emniyet güçlerine yardım eder. Görev kapsamları dışındaki olaylara müdahale eder. Polislerin genel görevi huzuru, güveni tesis etmek ve korumaktır. Bu kapsamda canla başla görev yapmaktadırlar. Buna en yakın örnek İzmir’de şehit olan Trafik Polisi Fethi Sekin’dir.

5745 3 e5d21ad905150f48ead2be1affb4e301

Trafik Polisi Nasıl Olunur? 

Türkiye diğer dünya ülkelerine kıyasla vatanseverlik oranı en yüksek ülkelerden biridir. Pek çok kişi ülkesinin korunmasında, güven tesisinde görev almak için polis olmak istemektedir. Türkiye’de binlerce kişi polis olma hayali kurmaktadır. Özellikle de “trafik polisi nasıl olunur?” “trafik polisi olma şartları nelerdir?” “trafik polisi olmak için ne yapmalıyım?” gibi soruların cevapları araştırılmaktadır. Peki trafik polisi nasıl olunur? Trafik polisi olma şartları nelerdir?

Trafik polisi olmak için ilk olarak istenen eğitim düzeyine sahip olmanız gerekmektedir. Yani trafik polisi olmak için ya Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO), Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM), Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) mezunu olmanız ya da lisans veya önlisans mezunu olmanız gerekmektedir. Eğitim şartlarını taşımayan, adaylarda aranan eğitim şartlarını karşılamayan adayların trafik polisi olması mümkün değildir.

Trafik polisi olmak için polis eğitimi veren kurumlardan eğitim almanız veya üniversitelerden mesleğe geçiş yapmanız gerekmektedir. Ardından resmi bir polis memuru olduktan sonra trafik polisi olmak istediğinizi belirtip “Trafik Şube“de çalışmak için başvuru yapmanız gerekmektedir.  Trafik polisi olmak isteyen kişiler önce polis memuru olup ardından da Trafik Şube’de çalışmak istediğini belirtmelidir. Bu işlemlerden sonra trafik polisi olarak görev yapmaya başlayabilirsiniz.

5745 5 e5d21ad905150f48ead2be1affb4e301

Trafik Polisi Olmak İçin Ne Yapmalıyım?

Trafik polisi olmak istiyorsanız ilk olarak iyi düşünmelisiniz. Polis memuru olmak oldukça zordur. Polisler zorlu ve tehlikeli bir mesleği icra ederler. Trafik polisleri ise gerginliğin, kazaların olduğu bir iş yaparlar. Bu nedenle trafik polislerinin görev yükü çok daha fazladır. Her an dikkatli ve tetikle olmaları gerekmektedir. Trafik polisleri trafiğin genel düzeni ve denetimi dışında Genel Bilgi Toplama (GBT) uygulaması yaptığı için genelde suçlular ile karşı karşıya gelmektedir. İşte bu ve bunun gbi pek çok nedenden dolayı trafik polisi olmadan önce iyice düşünmelisiniz. Kar, kış, yağmur, güne demeden 7 gün 24 saat zorlu koşullarda çalışacağınızı bilmelisiniz. İstemeden, uygun olduğunuzu düşünmeden, sadece maaşı için hiçbir meslek yapılmamalıdır. Trafik polisi maaşı oldukça yüksektir. Ancak mesleği sadece maaş veya iş sahibi olmak için tercih etmemelisiniz.

Trafik polisleri trafikte düzeni ceza yazarak sağlarlar. Bu nedenle binlerce kişi ile her gün karşı karşıya gelirler. Vatandaş tarafından gerekli saygıyı görmezler. Trafik polisleri trafik magandaları, trafik teröristleri, dikkatsiz vatandaşlar, kaza yapanlar, ceza yiyen vatandaşlarla her gün karşı karşıya gelir. Bu nedenle “trafik polisi olmak istiyorum” “trafik polisi olmak için ne yapmalıyız?” diyen vatandaşların her şeyden önce iyi düşünmesi gerekmektedir.

Trafik Polisi No Nedir?

Trafikte yaşanılan sorun, kaza, gerginlik gibi durumlarda emniyet güçlerine haber verilmesi en doğru harekettir. Bu nedenle pek çok kişi “trafik polisi no” “trafik polisi numarası kaçtır?” gibi soruların cevabını aramaktadır. Daha önce “154 ALO TRAFİK” hattı faaliyetteydi. Ancak daha sonra ALO 154 trafik polisi hattı “155 POLİS İMDAT” hattı ile birleştirildi. Trafikte yaşanılan sorunlarda 155’i arayarak trafik ile ilgili bir durumu bildireceğinizi söylemeniz yeterli olmaktadır. Daha sonra ilgili birime durumu bildirebilirsiniz.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

  1. Aysenur Avatar Aysenur dedi ki:

    Ya ben trafik polisi olmak istiyorum ilk nereye bas vurmam gerekior

  2. Aysenur Avatar Aysenur dedi ki:

    Ya ben trafik polisi olmak istiyorum ilk nereye bas vurmam gerekior

  3. Aysenur Avatar Aysenur dedi ki:

    Ya ben trafik polisi olmak istiyorum ilk nereye bas vurmam gerekior