kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kansızlık Nedir? Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

Dünya üzerinde pek çok kişi kansızlık başka bir deyişle anemi hastalığına yakalanmıştır. Bu nedenle kansızlık hastalığı ile ilgili araştırma yapan binlerce kişi bulunmaktadır. Peki kansızlık nedir? Kansızlık hastalığı nedir? Anemi nedir? Kansızlık belirtileri nelerdir? Anemi belirtileri nelerdir?

A+
A-

Halk arasında en çok bilinen hastalıklardan birisi de kansızlıktır. Kansızlığın bir diğer ismi ise anemidir.  Kansızlık yani bir diğer adıyla anemi genellikle kişinin vücudundaki kanın azalması şeklinde düşünülmektedir. Oysa işin perde arkası farklıdır. “Kansızlık nedir?” sorusuna verilecek en doğru cevap şudur: Kansızlık (anemi) kanda bulunan kırmızı kan hücresi(alyuvar) veya hemoglobin seviyelerinin normalden daha aşağıda olmasıdır.Kırmızı kan hücreleri (alyuvar) kan dolaşımında hücrelere besin, oksijen gibi ihtiyaç duyulan maddeleri taşıyan vücudun temel yaşam unsurlarından bir tanesidir. Alyuvar hücrelerinin önemi yaptıkları iş bakımından son derece kritiktir. Peki kansızlık neden olur? Kansızlık belirtileri nasıl ortaya çıkar?Kansızlık rahatsızlığının ortaya çıkmasındaki temel sebep  hücrelerde yaşanan oksijen eksikliğidir dersek yanlış olmaz. Kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) yapı taşlarından en önemlisi, en kritik olanı hemoglobindir. Bu hücreler akciğerden vücut hücrelerine oksijen taşımakla görevli olan ve demir bakımından son derece zengin olan bir proteindir. kamu haber

Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir?

Kansızlığın temel nedeni vücudun normalden daha az sayıda kırmızı kan hücresi üretmesidir. Vücudumuzda yeterli miktarda alyuvar/kırmızı kan hücresi olmadığında veya hemoglobin sayısı az olduğunda vücudun her noktası yeteri kadar oksijen almaz. Bu durumda vücuttaki kansızlık oranı kan sayımı testi ile belirlenir.

Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

Kansızlığın yani aneminin birbirinden farklı veya birbiriyle bağlantılı onlarca belirtisi vardır. Bu belirtilerin görüldüğü kişilerin vakit kaybetmeden doktora gitmesi gerekmektedir. Pek çok hastalık türünde erken teşhis ve erken müdahale hayat kurtarmaktadır. Peki kansızlık belirtileri nelerdir? Anemi belirtileri nelerdir?

Kansızlık belirtileri, anemi belirtileri hastalığın türüne,hastalığın aşamasına, hastalığın şiddetine ve hastalığın nüksetmesine yol açan nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

Benzinizin soluk olması, yüzünüzün beyaz olması, cildinizde solgun renklerin hakim olması kansızlık belirtileri arasındadır. Ayrıca kalp çarpıntısı, iştahsızlık halsizlik, depresyon hali, baş dönmesi, göz beyazının sararması, çabuk sinirlenme gibi durumlar da kansızlık/anemi belirtileri arasındadır.

Kişinin sürekli uyku halinde olması, saç dökülmesi ve tırnaklarda incelme yaşanması, cinsel istekte azalma, özellikle kış aylarında kendini gösteren el ve ayaklarda üşüme, kemik ve eklem ağrıları da kansızlık ve anemi belirtileri arasında gösterilebilir.

Sık sık hastalanan kişilerin, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin, güçsüzlük yaşayan, çabuk yorulan, zeka düzeyinde azalma olan kişilerde kansızlık hastalığına sahip olabilir.

Kansızlık hastalığından muzdarip olan kişilerin tırnakları kolay kırılır ve tırnaklarının şeklinde bozulmalar meydana gelir. Ayrıca kalp atışında bozulmalar, düzensizlik görülebilir. Kansızlık hastalığı yaşayan kişiler nefes darlığı yaşar, baş ağrısı, unutkanlık, göğüs ağrısı gibi rahatsızlıklardan şikayetçi olabilirler.

Çocuklarda ve bebeklerde büyüme ve gelişme geriliği, kişi de görülen hiperaktivite, adet düzensizliği, uykusuzluk hali, ayaklara sık sık kramp girmesi, nefes darlığı, dilde acı ve ağrı hissi, ağır kenarında çıkan yaralarda yine kansızlık belirtileri arasındadır.

Kansızlık, anemi hastalığından şikayetçi olan kişilerin konsantrasyonlarının zayıf olduğunu, boğazlarında ağrı olduğunu, soğuğa karşı dayanıksız olduklarını ve bazı sendromlar yaşadıklarını söylemişlerdir. Bu nedenle bu belirtilere sahip olduğunu şüphelenen kişilerin acilen doktora gitmeleri gerekmektedir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Sağlıklı Beslenenler Dikkat! Düşük Kalori Mi Yüksek Kalori Mi?

5385 1 83323155f06fc7cf3297d3ade925a355

Kansızlığa neden olan hastalıklar?

Kronik böbrek hastalıkları, kanser hastalığı, AIDS hastalığı, hipotiroidi, kronik otoimmün hastalıklar, vücutta kırmızı kan hücre üretimini yavaşlatan kronik hastalıklardır.

Yorumlar

  1. LordofSinan Avatar LordofSinan dedi ki:

    4 yıldır boğuşuyorum bu hastalıkla. Allah kansızlıkla uğraşan insanlara yardım etsin.