kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda Teşkilat Yapılanması ve A Grubu Alımlar

9 Temmuz 2018 tarihinde yayımlanan 703 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı birleşerek; Hazine ve Maliye Bakanlığı adı altında birleştirilmiştir. Bu birleşmenin ardından yeni Bakanlığın teşkilat yapısında bazı değişiklikler oldu. Ancak bu değişimler henüz nihayete ermiş değil. Bu değişim Kurumda bir çok işi askıya almış durumda. Bekleyen alımların akıbeti ne olacak? Yeni yapıda nasıl bir oluşum öngörülüyor? Son gelişmeleri haberimizde bulabilirsiniz;

A+
A-

16 Nisan referandumu sonrası Türkiye yeni bir sisteme adım attı. Bu sistem değişikliğine bağlı olarak bir çok kurum çok köklü değişiklikler yaşamaktadır. Bürokrasi ve kurumların yapısı adeta sil baştan yapılandırılırken Maliye Bakanlığı da bu değişimden nasibini alan kurumların başında geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak yenilenen yapıya dair değişiklikler hala tamamlanmış değil ve bu süreç bir çok konuda bekleyişleri beraberinde getirdi.  kamu haber

Hazine Müsteşarlığı ile bir araya gelen Maliye Bakanlığı iki kurumun personelini de bünyesinde bulundurmaktadır. Bu durum yeni bir teşkilat yapısı gereksinimini de beraberinde getirmiştir. Teşkilatında ciddi hacimde kurumları barındıran Bakanlığın bu kurumların bağlılığı ve görevleri konusunda yapmayı planladığı düzenlemeler daha evvel planlanmış ve süreçleri başlatılmış olan kariyer meslek grubu alımları da sekteye uğratmış durumda.

Bu alımlar;

400 kişilik Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı Alımı
1000 kişilik Gelir Uzman Yardımcılığı Alımı
500 kişilik Vergi Müfettiş Yardımcılığı Alımı’dır.

Farklı aşamalarda tıkanmış olan bu alımların ve bakanlığın uhdesinde yer alan diğer unvanların alımlarının akıbetinin ne olacağına gelmeden evvel teşkilat yapısında yapılması planlanan değişikliklere değinelim.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda Değişiklik Yapılması Öngörülen Yapılar

Vergi Denetim Kurulu

Öncelikli olarak Bakanlığın kurumdaki denetim ve teftişin yapısına dair değişimler öngördüğü aldığımız bilgiler arasında. Bu değişimin temelinde ise Vergi Denetim Kurulu yer almaktadır. Vergi Denetim Kurulu’nun ana hizmet birimleri içerisinde yer almasına rağmen fiiliyatta kendine has olan yapısının yumuşatılması ve bağlılığı ile kontrolünün arttırılması söz konusu. Bu yapılırken de gerek kurulun etkinliğini arttırmak gerekse kurulda yer alan %5 – %95 ikili yapısını tekleştirmek en temel gaye. Kurulun Gelir İdaresi Başkanlığı altında teşkilatlandırılarak grup denetimi yerine yerel denetime kanalize edilmesi planlar arasında.

Eğer bu yol izlenirse bunun için her ilde yer alan Bakanlığın taşra teşkilatları altında denetim birimleri oluşturulacak ve 81 ilde yerel denetimin etkin bir şekilde yürütülmesi sağlanacak Vergi Denetim Kurulu ise Gelir İdaresi Başkanlığı altında bir Daire Başkanlığı olarak yapılandırılarak yeni bir yönetim yapısına kavuşturulması söz konusu. Bir diğer öngörü ise Grup Başkanlıklarının sayılarının azaltılarak yeni bir unvan ile kurulun yeniden yapılandırılması.

Vergi Müfettiş Yardımcılığı MESLEK TANITIMI için Tıklayınız!

Gelir İdaresi Başkanlığı

Gelir İdaresi Başkanlığı’nda da köklü değişimler olması söz konusu. Bu değişimlerin başında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bağlı kuruluş olmaktan çıkarak Bakanlığın en temel hizmet birimlerinden birisi haline getirilecek. Özellikle aktif çalışmaktan ziyade bir çok meseleyi kaynağında çözebilecek bir çalışma sistemi öngörülüyor. Analiz merkezleri gibi çalışmalara hız verilerek Başkanlığın çok daha etkin vergilendirme yapılması süreçlerinde etkinliği artırılacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı ile Bakanlığın taşra teşkilatlanması ise tek çatı altında birleştirilebilir ve taşra teşkilatında yer alan özellikle uzman unvanlı meslek mensupları tek unvan altında bir araya getirilebilir.

Bu tekleştirme ile daha verimli bir çalışma planlayan Bakanlık merkez teşkilatında da unvan birleştirmeleri planlamaktadır.

Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı MESLEK TANITIMI için Tıklayınız!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkez Teşkilatı

Bu noktada karşımıza çıkan ve henüz kararı verilmemiş iki ihtimal söz konusu. 

Bunlardan birincisi, merkezde yalnızca tek bir uzman kadrosu ihdas edilmesi ve bunun denetim yetkili / denetim yetkisiz olmak üzere ikiye ayrılması.

İkincisi ise; denetim yetkisi olan Hazine kökenli meslek mensupları Kontrolörler ve Sigorta Denetleme Uzmanları ile Masak’ta görevli olan Maliye Uzmanları’nın Kontrolör unvanı altında bir grup olması, idari konularda görevli olanların ise Uzman unvanı altında birleşmesi.

Bu iki ihtimal henüz netleşmiş değil. O nedenle nasıl bir uygulama olacağını görmek için Teşkilat Kararnamesini beklemek gerekiyor.

Maliye Uzman Yardımcılığı MESLEK TANITIMI için Tıklayınız!

6205 1 4470de135c071e6ae58629c513e5c33a

Defterdarlık Uzman Yardımcılığı MESLEK TANITIMI için Tıklayınız!

KPSS A Grubu Alımları Ne Olacak?

Yukarıda da belirtmiş olduğumuz ve süreci başlamış olan A grubu alımlardan, sınavı gerçekleştirilmiş olan ve mülakat tarihlerinin duyurulmasını bekleyen Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı ile Gelir Uzman Yardımcılığı alımlarının mülakat tarihlerinin kararnameyi müteakiben açıklanmasını beklemekteyiz. Teşkilat yapısının yıl sonuna kadar düzenlenmesi bekleniyor, bu bilgiye bakarak ilgili alımların yeni yılın başında devam ettirilmesi ve mülakatların gerçekleştirilmesinin planlandığı gelen bilgiler arasında.

Vergi Müfettiş Yardımcılığı sınavı ise taban puan belli olduktan sonra yazılı sınava kısa bir süre kala ertelenmişti. Vergi Denetim Kurulu resmi sitesinden yaptığı duyuru ile sınava başvurmuş adayların hakkının korunacağını ve sınavın ileri bir dönemde gerçekleştirileceğini belirtti.

Vergi Denetim Kurulu’nun durumu belli olduktan sonra başvurmuş adayların hakkını saklı tutarak yeni bir sınav sürecine gideceği söylenmektedir. Yapılacak alım unvan değişimi olması durumunda yeni unvan için gerçekleştirilecek, korunacağı taahhüt edilen hakların da zayi edilmeden sürecin tamamlanmasını beklemekteyiz.

Vergi Müfettiş Yardımcılığı Yazılı Sınavı Ertelendi başlıklı haberimiz için Tıklayınız!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Diğer Alımları Ne Zaman Gelecek?

Hazine ve Maliye Bakanlığı uhdesinde gerçekleştirilen diğer alımlar olan, Hazine kökenli unvanlar ile Maliye Bakanlığı unvanlarına gerçekleştirilecek alımların, yapılanmanın ardından yeni unvanlar için gerçekleştirilmesini bekliyoruz. 2019 KPSS’ye kadar teşkilat yapısı yerine oturduğu takdirde bu unvanlar için de ilanların gelmesini bekleyebiliriz.

Tüm sınav süreçlerine dair detaylı bilgi almak için FORUM Sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.