kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır? ÖGG Sertifika Ücreti Ne Kadardır?

Özel Güvenlik Sertifikası nasıl alınır? Özel güvenlik sertifikası alma şartları nelerdir? Silahlı özel güvenlik sertifikası nasıl alınır? Silahsız özel güvenlik sertifikası alma şartları nelerdir? Kimler özel güvenlik olabilir? Özel güvenlik kursunda hangi dersler verilir? Kurs süresi ne kadardır? Özel güvenlik görevlisi nerede çalışabilir? Bu soruların cevabını yazımız içerisinde bulabilirsiniz.

A+
A-

Özel Güvenlik Sertifikası nasıl alınır, sertifika ücreti ne kadardır, sertifika şartları nelerdir, eğitim süresi ne kadardır ve hangi dersler yer almaktadır gibi pek çok sorunun cevabını sizler için bu yazımızda derledik.

Nüfusun yıldan yıla arttığı ülkemizde kolluk kuvvetlerinin yetemediği alanlarda güvenlik ve asayişin sağlanabilmesi için özel güvenlik görevlisi mesleği oluşturulmuştur. Özel güvenlik mesleği: Belirli şartlara haiz kişilerin önceden belirlenen bir eğitim sürecine tabi tutulduktan sonra, yapılan sınavı kazanarak sertifika almaya hak kazanan özel güvenlik görevlilerince yerine getirilen meslektir. Özel güvenlik görevlisi olabilmek için her şeyden önce yasalarca belirlenmiş bazı şartları taşıyor olmak gerekir. Bu şartları taşıyan kişilerin açılan özel güvenlik kurslarına katılması gerekir. Bu kurslarda verilen dersleri takip edenlerin yapılan test sınavını da başarıyla geçmesi gerekmektedir. Biz bu yazımızda gündem güne önemi ve istihdam alanı artan özel güvenlik mesleği için, özel güvenlik sertifikası nasıl alınır? Sorusuna cevap vermek istiyoruz.

Özel Güvenlik Sertifikası Nedir? Özel Güvenlik Görevlisi Nerede Çalışır?

Özel Güvenlik Sertifikası: Kamusal yetki ve alan dışında kişileri, kurumları veya varlıkları korumak ve güvenlik hizmetini yerine getirebilmek için verilen resmi bir belgedir. Bu anlamda mesire yeri, park, bahçe, sahiller gibi yerler ile kamuya açık olmakla beraber festival ve benzeri etkinliklerde özel veya tüzel kişilerce kiralanarak kullanıma açılan alanlar ile belediyelerce işgaliye ücreti alınan veya kuyumcular çarşısı gibi para ve emtianın yoğun olduğu yerler için istenilen izin talepleri değerlendirilerek özel güvenlik hizmeti kabul edilmektedir. 

Çalışma alanlarının artmasıyla birlikte sayıları yıldan yıla artan özel güvenlik görevlisi, bir çok yerde istihdam edilebilmektedir. Bu yerler içerisinde: Konutlar, siteler, lojmanlar, alışveriş merkezleri, fabrikalar, tesisler, iş yerleri, özel hastaneler, havuzlar, statlar, okullar, üniversite kampüsleri, sanayi bölgeleri ve havalimanları gibi yerler yer almaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait park, bahçe, lojman, bina, tesis, fabrika, iş sahası ve taşınır demirbaş sahası gibi yerlerde de özel güvenlik görevlileri çalışmaktadır. Listeye her yıl yeni yerler ve alanlar eklemekte ve özel güvenlik görevlisi ihtiyacı da artmaktadır. Bu çalışma alanlarında: Silahlı özel güvenlik sertifikası ve silahsız özel güvenlik sertifikası ayrımına gidilmek zorunda kalınmıştır. Kimi yerde silahlı özel güvenlik görevlisine ihtiyaç duyulurken, kimi yerde ise silahsız özel güvenlik görevlisi de çalışabilmektedir. Şimdi bu sertifikaların nasıl alınacağı konusuna değinelim.

Silahlı Özel Güvenlik Sertifikası Şartları 

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. Oturma izni olanlarda sertifika alabilir. Oturma izni olmayan ve geçici süreliğine ülkemize gelen yabancılar özel güvenlik görevlisi olamazlar.
  • Silahlı sertifika alabilmek için en az lise ve dengi okuldan mezun olmak gerekir.
  • Silahlı özel güvenlik sertifikasını almak için en az 21 yaşını tamamlamış olmak gerekir.
  • Taksirli suçlar dışında, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis cezası almamış olmak gerekir.
  • Fetö, PKK, PYD gibi terör örgütleri ile herhangi bir bağlantı içine girdiği tespit edilenler sertifika almaya hak kazanamazlar.
  • Kamusal haklardan yararlanma konusunda yasaklı olanlar sertifika almaya hak kazanamazlar.
  • Özel güvenlik olmaya engel durumu olanlar sertifika almaya hak kazanamazlar. Akıl hastalığı, akıl bozukluğu, engelli, aksayarak yürüme gibi durumların varlığı silahlı sertifika almaya engeldir.
  • Özel Güvenlik sertifikası almak için şartları ilanda belirtilen bazı belgelere de sahip olmak gerekmektedir.

Silahsız özel güvenlik sertifikası almak isteyenlerin 18 yaşını tamamlamış olması ve en az ilköğretim veya ortaokul mezunu olması yeterli olmaktadır. Yukarıda belirtilen diğer şartlar, silahsız özel güvenlik sertifikası içinde geçerlidir.

Özel Güvenlik Kursularında Verilen Eğitim Süresi

Özel güvenlik sertifikası almayı düşünenler, başvuru kayıt zamanında bulundukları ilde yer alan ve sertifika veren kurslara kayıt yaptırmak zorundadır. Kurslarda 120 saat sürecek bir eğitim programıyla silahlı sertifika eğitimi verilir. Silahsız sertifika almak isteyenler için ise 100 saat sürecek bir programla eğitim verilecektir. Adaylar, kurs eğitimi sonunda EGM Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı tarafından önceden belirlenen tarihlerde yapılacak yazılı sınava katılacaktır. Sınavlar, kursta gösterilen ders içerikleri içerisinden 100 test sorusu olarak yapılmaktadır. Bu test sınavında başarısız olan adaylar tekrar eğitim kursuna katılmaksızın, üç kez daha test sınavına katılabilecektir. Yazılı sınavla birlikte silahlı özel güvenlik sertifikasına sahip olmak isteyenler için, bir de poligonda atış sınavı yapılacaktır. Bu sınavda adaylar, 25 mermilik atışta 15 isabetli atış hedefini tutturmak zorundadır, bu hedefi tutturamayan adaylar silahsız sertifika almaya hak kazanır. Her iki sınavı da başarıyla geçen adaylar, silahlı özel güvenlik sertifikası almaya hak kazanır. Sınavları başarıyla geçen adaylar, kimlik kartı alabilmek için: İkamet ettikleri İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne istenilen belgelerle birlikte müracaat etmeleri gerekecektir. Adayların kimlik kartları valilik tarafından ikamet adreslerine gönderilecektir.

Özel Güvenlik Kurslarında Yer Alan Dersler

Özel güvenlik kurslarında silahsız ve silahsız özel güvenlik temel eğitimi için 100 saat ders verilmektedir. Bunun yanı sıra silahlı özel güvenlik eğitiminde 20 saat silah bilgisi ve atış dersi yer almaktadır. Ders içerikleri şu şekildedir:

  1. Özel güvenlik hukuku ve kişi hakları dersi toplam 20 saat
  2. Güvenlik tedbirleri dersi toplam 20 saat
  3. Etkili iletişim dersi toplam 12 saat
  4. Temel ilk yardım dersi toplam 10 saat
  5. Kalabalık yönetimi dersi toplam 10 saat
  6. Kişi koruma dersi toplam 9 saat
  7. Yangın eğitimi dersi toplam 8 saat
  8. Güvenlik sistem ve cihazları dersi toplam 5 saat
  9. Genel kollukla ilişkiler dersi toplam 4 saat
  10. Uyuşturucu madde bilgisi dersi toplam 2 saat
  11. Silahlı özel güvenlik sertifikası için silah bilgisi ve atış dersi toplam 20 saat

5887 1 fa4dbc9e514b15f90fb3c0931b7bf2a1

Bu derslerle birlikte, özel güvenlik sertifikası her 5 yılda bir kez yenilenmek zorundadır. Yenileme eğitimi silahsız özel güvenlik sertifikasına sahip olanlar için 50 saatten oluşurken, silahlı özel güvenlik sertifikasına sahip olanlar fazladan 10 saat silah bilgisi ve atış dersini de alarak, 60 saatlik bir programa tabi tutulmaktadır.

Özel Güvenlik Sertifika Ücreti Ne Kadardır?

Silahlı özel güvenlik sertifikası için: Kurs ücreti, sağlık raporu ücreti, poligon ücreti ve kimlik harç ücreti toplamı 1.750 TL ile 2.000 TL arasında tutmaktadır.

Silahsız özel güvenlik sertifikası için: Kurs ücreti, sağlık raporu ücreti ve kimlik harç ücreti toplamı 1.250 TL ile 1.500 TL arasında tutmaktadır. GÜNDEM

Sertifika ücretleri hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ

Yorumlar

  1. Ali Avatar Ali dedi ki:

    her yaşta sertifika alabilirsiniz. Herhangi bir yaş sınırlaması yok ancak işe alımlarda genellikle yaşı genç olanlar tercih ediliyor.

  2. Ali Avatar Ali dedi ki:

    her yaşta sertifika alabilirsiniz. Herhangi bir yaş sınırlaması yok ancak işe alımlarda genellikle yaşı genç olanlar tercih ediliyor.

  3. Ali Avatar Ali dedi ki:

    her yaşta sertifika alabilirsiniz. Herhangi bir yaş sınırlaması yok ancak işe alımlarda genellikle yaşı genç olanlar tercih ediliyor.