kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ülkemizin Dış Ticaret Verileri 2020 Yılında Ne Kadar Oldu?

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan resmi verilere göre, ülkemizde 2020 yılında gerçekleşmiş olan toplam ithalat ve toplam ihracat rakamları açıklanmıştır. 2020 yılı toplam dış ticaret hacmimiz 388 milyar 939 milyon doları aşarken, ihracatın ithalatı karşılama oranı %77,3 olarak gerçekleşmiştir.

A+
A-

Küreselleşen ekonomik dengelerle rekabet gücünü arttırmaya çalışan ülkemiz, ihracat rakamlarını arttırmaya çalışmaktadır. Dış ticaret verileri güçlü olan ülkeler, ekonomik olarak gelişmiş ülke olarak adlandırılmaktadır. Bir ülkenin bir yıl içerisinde dış satımlarının dış alımlarından fazla olması, o ülkenin cari fazla verdiğini göstermektedir. Tam tersi durumda ise o ülkenin dış açık verdiğini göstermektedir. Bu nedenle ülkelerin yıllık yapmış oldukları ihracatın, ithalat rakamlarından fazla olması, o ülkenin gelişme yönünün olumlu olduğunu göstermektedir. Sanayi devrimini ve sonrasında ülkesel boyutta sanayileşme sürecini batılı ülkelere göre geç tamamlayan ülkemizde ihracat rakamlarını yıl boyunca arttırmak tek hedef haline gelmiştir. Bu hedef doğrultusunda Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve bu bakanlıklara bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşlar ihracatın kolaylaştırılması ve arttırılması yönünde çalışmalarını sürdürmektedir.

Sanayiciye Yatırım teşvik belgeleri verilmesi, dahilde işleme rejimi, yerinde gümrükleme çalışmalarının arttırılması, Türk Eximbank üzerinden uzun vadeli ve düşük faizli ihracat kredisi kullanımının yaygınlaştırılması ve gümrük kontrollerinde kolaylaştırıcı çalışmaların yapılması ihracatın arttırılmasına yönelik girişimlerdir. Bütün bu çalışmalar 2018 yılından beri karşılığını vermeye başlamıştır. 2018 ve 2019 yıllarında ülkemizin ihracatı artarken, dış ticaret açığı azalmıştır. Ülkemiz, Cumhuriyet tarihi boyunca en yüksek ihracat seviyesine 2019 yılı ile aşmıştır. 2020 yılında 389 milyar dolara yakın dış ticaret hacmini yakalayan ülkemizin, toplam ihracatı 169,5 milyar doları aşarken, toplam ithalatı da 219,4 milyar doları aşmıştır. kamu haber

Ülkemizin Dış Ticaret Hacmi 2020

2020 yılında ülkemizin dış ticaret verileri olumsuz yöne evrilmiştir. 2020 yılında daha fazla dış açık vererek, dış ülkelere olan bağımlılığımız artmıştır. Toplam dış ticaret hacmimiz 388.939 milyon (388,9 milyar) dolar olacak şekilde yılı tamamlamıştır. 2020 yılı toplam ihracatımız 169,514 milyon (169,5 milyar) dolar olarak yılı tamamlarken, toplam ithalatımız da 219.425 milyon (219,4 milyar) dolar olarak yılı tamamlamıştır. Dış ticaret açığımız 2017 yılında yaklaşık 76.881 milyon dolar, 2018 yılında 54.991 milyar dolar ve 2020 yılında yaklaşık 50 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2017 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı %67,1, 2018 yılında bu oran %75,3 ve 2020 yılı ile birlikte %77,3’e yükselmiştir. İhracatımızın ithalatımızı karşılama oranının yıldan yıla artması dış ülkelere olan bağımlılığımızın azalması anlamına gelmektedir. Bu durum ülkemizin siyasi ve iktisadi gücünün artmaya devam ettiği anlamına gelmektedir.

İhracat Verilerimiz 2020

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı istatistiklerine göre, 2020 yılı dış ticaret hacmimiz 389 milyar dolara yaklaşırken, toplam ihracatımız da 169 milyar doları aşmıştır. Toplam ihracatımız bir önceki yıla göre, – %6,3 oranında azalmıştır. İhracatı gerçekleştirilen mallar içerisinde en çok ham madde (ara mallar) dışa satım yapılmıştır. Sıralamada ikinci sırada tüketim malları ihracatı yapılırken, üçüncü sırada da yatırım (sermaye) malları ihracatı yapılmıştır.

En çok ihraç ettiğimiz ürünler listesinde motorlu kara taşıtları, kazanlar ve makineler ile demir ve çelik ilk üç sırada yer almaktadır. En çok ihracat yaptığımız ülkeler ise sırasıyla: Almanya, İngiltere, ABD, Irak ve İtalya olarak gerçekleşmiştir.

En fazla ihracat yaptığımız ülke Almanya olmuştur.

İthalat Verilerimiz 2020

TÜİK ve Ticaret Bakanlığı istatistiklerine göre, 2020 yılı dış ticaret hacmimiz 389 milyar dolara yaklaşırken, toplam ithalatımız da 219 milyar doları aşmıştır. Toplam ithalatımız bir önceki yıla göre, %4,3 artmıştır. İthalatı gerçekleştirilen mallar içerisinde en çok mineral yakıt dış alımı yapılmıştır. Halkımız içerisinde bilinenin aksine, 2020 yılında ülkemiz tarafından gerçekleştirilen ithalatın yaklaşık %75’ten fazlası ham madde (ara mallar) ve mineral yakıt olarak gerçekleşmiştir.

En çok ithal ettiğimiz ürünler sırası ile : Mineral yakıtlar, kazanlar ve makineler ve elektrikli makine ve cihazlar olarak gerçekleşmiştir. En çok ithalat yaptığımız ülkeler sırası ile : Çin Halk Cumhuriyeti, Almanya, Rusya Federasyonu, ABD ve İtalya olarak gerçekleşmiştir.

En fazla ithalat yaptığımız ülke Çin olmuştur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.