kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Vitamin D Eksikliği

Son yıllarda en çok tartışılan vitamin D ve hastalıklar arasındaki ilişki nedir? sorusu sonucunda pek çok hastalığın seyri ve nedeni vitamin D eksikliği ile ilişkili bulunmuştur.

A+
A-

        Vitamin D  hücre büyümesi, kemik gelişimi, kalsiyum emilimi, düzgün işleyen bağışıklık sistemi ve iltihaplı hastalıklarla mücadelede hayati bir rolü bulunan bir vitamin türüdür.  Özellikle çocuklarda kemik gelişimini sağlamakta olup eksikliğinde Raşitizm isimli  kemik hastalığına neden olmaktadır. Yapılan son çalışmalarda vitamin D eksikliğinin iskelet sorunlarına neden olması dışında  kronik hastalıkların (Akciğer hastalıkları, Romatizmal hastalıklar ,Depresyon ,Kanser,…)seyrini de kötü etkilediği gösterilmiştir.

Badem Yağının Faydaları Nelerdir? Niçin Kullanılır?

Vitamin D ölçümü nasıl yapılır?

 vitamin D kandan alınan örnekler ile ölçülmektedir. Vitamin D eksikliği demek için kan düzeyinin <20 ng/ml altında olması gerekir. Eksikliği aşağıdaki gibi sınıflandırılır. Kamu Haber

  • Hafif    11-20 ng/ml 
  • Orta    5-10 ng/ml 
  • Ciddi      ≤5ng/ml  

Belirtileri 

 Halsizlik ,Yorgunluk, kas krampları, depresyoneğilimi belirtilerinden birkaçı olabilir.

Risk Altındakiler;

 Yetersiz beslenen , güneş ışığından faydalanamayan , kemik ve böbrek hastalığı olan kişiler, gebe ve emzirenler, çocuklar bu risk grubundadır.

Vitamin D kaynakları 

Vitamin D  eksikliğinin önlenmesinin temelinde  uygun beslenme ve gün ışığından yararlanma yer almaktadır.  Vitamin D içeriği yönünden  en zengin besinler; balık yağı, balıklar, süt ve süt ürünleri, yumurta, soya sütü ve istiridyedir. Ortalama bir kişinin vitamin D  ihtiyacının sadece %20’sini besinler aracılığıyla almaktadır ve geri kalan  vitamin D ihtiyacını sağlamak  için ek olarak gün ışığına ihtiyacı vardır.

Yaşlı ve çocuklar için güneş ışınlerının en yoğun olduğu saatler deri kanseri riski yarattığından bu açıdan dikkatli olunmalıdır.  Gün ışığından faydalanmak için ultraviyole ışınlarının uygun düzeylerde olduğu saatler tercih edilmeli ve güneş ışığına uzun süreli maruziyetten kaçınılmalı kısa aralıklar ile  güneşlenilmelidir. Buna ek olarak güneş koruyucu kremlerin  D vitaminin sentezini önlediği bilinmektedir. Özellikle bu nedenle koruyucu önlemler almadan güneş ışığına uzun süre maruz kalmak deri kanserlerine neden olabilmektedir.

Genel önerileri;  Kısa aralıklar ile uygun kıyafet giyilerek Ultraviyole ışınları yoğunluğunun daha az olduğu saatlerde kısa  periyodlar  halinde güneş ışığından faylanılması yönündedir.

Vitamin D nin fazla alımı tehlikelir !! 

Vitamin D yağda eriyen bir vitamin olduğu için fazlası vücuttan atılmaz yağ dokusunda depolanır. Tıpta buna Vitamin D intosikasyonu denir. Belirtileri vücuttaki kalsiyum düzeyinin artması nedeniyle ortaya çıkar. Halsizlik, kusma, iştah kaybı, yorgunluk, baş dönmesi, kas zayıflığı, aşırı susama ve idrara çıkma, kilo kaybı, sinirlilik, kabızlık, kalp ritim bozuklukları, yüksek kan basıncı ve kulakta çınlama gibi belirtiler görülebilir ve bu durumunda sağlık kurumuna hızlıca başvurmak önemlidir.   Bu nedenle Gıda ve Güneş ışığından ayrı olarak alınan takviyeler  vitamin D zehirlenmelerine yol açabileceği için dikkatli olunmalı ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır. 

Argan Yağı Saçlar İçin Faydalı Mı? İşte Argan Yağının Faydaları..

D vitamini eksikliği yorgunluk yapar mı?

D vitamini eksikliği kişilerde; kanser, kronik yorgunluk, diyabet, hipertansiyon, depresyon, romatizma ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Yorumlar

  1. VitaminD Avatar VitaminD dedi ki:

    Yazınız çok güzel ancak bir kısımda bir sorum olacaktı bu vitamin testini en hızlı şekilde hangi hastanelerde yapabiliriz. Örneğin araştırma hastaneleri, devlet hastaneleri veya özel vs.