kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Zabıt Katibi

Zabıt katibi alımı için Adalet Bakanlığı tarafından yapılan duyurunun ardından katip adayları için mesleği tanıtmaya çalıştık.

A+
A-

Zabıt Katibi

Zabıt katibi ; hakimlerin kalemidir desek yanlış olmaz. Mahkemede görülen duruşma esnasında hakimin her söylediğini kayda geçiren kişidir. Daha da ayrıntıya girecek olursak yazımızın devamını okuyabilirsiniz…

Zabıt katibi mahkemelerde hakim kürsüsünün hemen önünde oturan ve hakim tarafından aktarılanları mahkeme tutanağına geçiren memurdur. Katiplik genellikle ‘yaz kızım’ repliğini akıllara getirse de erkeklerde zabıt katibi olabilmektedir.

2023 güncel zabıt katibi maaşı ne kadar ?

Zabıt katipleri mahkemenin hemen yanında yer alan mahkeme kaleminde yazı işleri müdürünün altında iş yapar. Zabıt katibi görevleri : mahkeme tutanağını hazırlamak, gerekçeli kararı hakimin istediği doğrultuda yazmak, resmi yazışmaları mahkeme adına UYAP üzerinden yapmak. Yukarıda sayılanlar zabıt katibinin başlıca görevleri olup mahkemede yapılan her türlü evrak ve arşiv işi zabıt katiplerinin sorumluluğundadır.

Zabıt Katibi Nasıl Olunur?

Zabıt katibi olmak için çift yıllarda yapılan KPSS lisans (p 3), ön lisans (p 93) veya orta öğretim (p 94) puanıyla Adalet Bakanlığı tarafından açılan ilana başvurulur. Yapılan başvurular yukarıdan aşağıya sıralanıp uygulama klavye sınavına katılmaya hak kazananlar belirlenir.

Önceki yıllarda kaç puanla uygulama sınavına kalındığını öğrenmek için tıklayınız.

Uygulama sınavında klavye becerisi ölçülür akabinde hangi il komisyonuna başvurulmuşsa o ilin komisyonu tarafından mülakat yapılır ve göreve başlamaya hak kazananlar açıklanır. Eğer tayin istemezseniz işe başladığı adliyede ömür boyu çalışır.

Bu yüzden yaşamak istediğiniz ile öncelik verin doğu görevi vs gibi zorluklar olmadan istediğiniz şehirde hayatınızı kurabilirsiniz. Bizden bir tavsiye dosya yoğunluğu olan büyük şehir adliyelerinden uzak durun. İdare mahkemeleri adliyelere nispeten daha az yoğunlukla çalışır.

Zabıt Katibi Maaşı Ne Kadar?

Sözleşmeli katip maaşı çocuk yardımı, asgari geçim indirimi, kira yardımı gibi ödemeler hariç ve kıdeme göre maaşınız artacaktır.

Ortalama maaşları 13.732 TL değişkenlik gösterir.

Zabıt Katibi Ne İş Yapar ? Zabıt Katibi Maaşları Ne Kadardır?

3314 1 0afa64f12a1de298ff040e7b64864779

Zabıt Katibi Maaşı Ne Kadar?

Ortalama maaşları 13.732 TL değişkenlik gösterir.

Yorumlar

  1. galip Avatar galip dedi ki:

    Adliyenin yükünü çeker, ameleliğini yapar, ego tatmin eder. Hem de bunları üç beş kuruşa yapar neden çünkü el mecbur. Aldığımız maaş dışında katibin herhangi bir ek ödemesi de mevcut değildir.