kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Nötron Bombası Nedir? Etkisi Ne Kadar? Hangi Ülkelerde Var?

Nükleer bomba çeşitlerinden Nötron Bombası nedir? Etkileri nelerdir? Nötron bombası hangi ülkelerde var? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Nükleer bombalardan insan ve canlı yaşamı için belki de en ağır neticeleri ortaya çıkaran Nötron bombası nedir? Nötron bombası nasıl oluşur? Nötron bombasının etkileri nelerdir? Hangi ülkelerde nötron bombası var? Detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Nötron Bombası Nedir?

Nötron bombası atom bombası ve termonükleer bombalardan farklı olarak fiziki tahrip gücü daha düşük bir bomba türüdür. Yani infilak ettiği noktada yıkıma yol açmamaktadır. Termonükleer bombalar gibi füzyon ilkesi ile harekete geçen nötron bombaları insan sağlığına doğrudan verdiği zararlar ile diğer bombalardan çok daha tesirli bir silah olarak öne çıkmaktadır. Nötron bombası 1958 senesinde Samuel Cohen tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nde bulundu. Ancak ilk bulunduğu dönem Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olan John F. Kennedy’nin karşı çıkmaları ile test edilme süreci 1963 yılına kadar sarktı. İlk denemelerinin yapılmasının ardından çok tepki çeken bombaya genel olarak karşı çıkıldı. 2003 yılında ise kullanımdan tamamen kaldırıldı.

Nötron bombası bahsettiğimiz gibi bir yıkıma yol açmamaktadır. ancak yaymış olduğu aşırı nötron parçacığı sebebiyle infilak ettiği yerdeki canlı yaşamını neredeyse tamamen sona erdirmektedir. Belli mesafede olan canlılar içinse sağlıklı bir yaşam sürme imkanını ve hatta sağlıklı bir üreme imkanını dahi ortadan kaldırmaktadır.

radyasyon1

Atom Bombası hakkında merak ettiğiniz bilgilere ulaşmak için aşağıda yer alan yönlendirmeden faydalanabilirsiniz;

Nötron Bombasının Etkileri Nelerdir?

Nötron bombaları füzyon etkisi ile infilak eden bombalardır. İçerisinde bulunan atomların kaynaşması ve bu kaynaşma ile birlikte zincirleme reaksiyonlar ile enerji açığa çıkarması biçiminde patlayan bu bombalar sıradan bir patlama şiddetine sahiptir. Tahrip güçleri düşüktür. Ancak kaç kiloton olduklarına bağlı olarak çok ciddi düzeylerde radyasyon yayımı yaparlar. Bünyesinde oluşan trityum ve döteryum gibi iyonların nötronlarının etrafa saçılması ile birlikte infilak bölgesindeki tüm yaşamı sona erdirir. Yine kiloton düzeyine bağlı olarak belirli bir çap içerisinde yer alan tüm canlıları çok ciddi şekilde radyasyona maruz bırakır. Bu etki bir kilotonluk bir bomba için bu etki iki buçuk kilometrelik bir mesafede bulunan canlılar için kanser riski ve nesillere yayılı doğum bozuklukları olarak nitelendirilirken 700 metrelik alan içerisinde yer alan tüm canlı hayatının anında son bulması anlamına gelmektedir.

Tüm bu etmenleri bir arada düşünüldüğünde nükleer silahlar içerisinde en ölümcül ve en kötü olanı nötron bombasıdır. Gelişmiş radyasyon silahı olarak anılmasının temelinde de yine bu ölümcül etkileri yatmaktadır.

Termonükleer Hidrojen Bombaları hakkında detaylı bilgilere aşağıda yer alan yönlendirme ile ulaşabilirsiniz;

Hangi Ülkelerde Nötron Bombası Bulunmaktadır?

Nötron bombası tabi ki bombanın mucidi olan Amerika Birleşik Devletleri’nin elinde bulunmaktadır. Bunun yanında Rusya’nın elinde olduğu bilinmektedir. Ayrıca Çin, Japonya, Almanya, İsrail gibi devletlerde de nötron bombası bulunduğu iddia edilmektedir ancak ilgili ülkeler bu iddiaları doğrulamadığı için kesin bir bilgi elde edilememektedir.

Nötron bombası etkileri açısından en hafif tabiriyle “rezil” bir silah olarak dikkatleri çekmektedir. Dileriz hiçbir ülke, hiçbir şartta bu silaha başvurmaz ve bu insanlık suçunun tarafı haline gelmez.

Sorularınızı sormak, konu hakkında fikir beyan etmek ve diğer üyelerimizle istişare için Tıklayınız!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.