kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

ODTÜ İİBF Mi, Hukuk Fakültesi Mi? Üniversite Tercihlerinde Hangisi Daha Avantajlıdır?

Üniversite tercihlerinde kafa karışıklığa sebep olan bir diğer konuyu kaleme almak istedik. Lise ve dengi okullardan Türkçe ve matematik dersi ağırlıklı okuyarak mezun olan adaylar için ODTÜ İİBF tercihimi daha avantajlıdır yoksa Hukuk Fakültelerini tercih etmek mi? Oldukça önemli bir süreçten geçen adaylar için bu türden kıyaslama yazılarımıza devam edeceğiz.

Üniversite sınavı sonrası yapılacak tercih işlemleri çok önemli ve kişilerin hayatlarının kalanında çok belirleyicidir. 20’li yaşlarda olan kişilerin bundan sonraki hayatının tamamında etkisini gösterecek olan bu tercihler, bir çok adayı ikilem arasında bırakmaktadır. En büyük ikilemlerden birini de eşit ağırlık (Türkçe-Matematik) mezunları çekmektedir. Eşit ağırlık mezunlarının tercih işlemlerinde en çok ikilem arasında kaldıkları konu ise; ODTÜ İİBF mi tercih etmeliyim? Hukuk Fakültelerini mi tercih etmeliyim? Üzerine yoğunlaşmaktadır. Biz de tercih sürecinde arkadaşlarımıza yardımcı olmak adına iki fakülte arasındaki farkları, mezuniyet sonrası hangi meslekleri yapabileceklerini açıklamaya çalışacağız. Bakalım ODTÜ İİBF mi daha avantajlı yoksa Hukuk Fakülteleri Mi?

odtu

Ülkemizin en köklü üniversitelerinin başında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) gelmektedir. Dünya’da en iyi üniversiteler listelerinde ilk 500 içerisinde yer alan ODTÜ, mezunlarının çok iyi şekilde yetişmesini sağlamaktadır. ODTÜ isminden de anlaşılacağı üzere, teknik bir üniversitedir ve mühendislik fakültesi çok etkilidir. Bunun yanı sıra sosyal bilimler fakültelerinde de kaliteli eğitim verilmekte ancak; bu eğitim mühendislik fakültelerinden verilen eğitimin hiç zaman önüne geçmemektedir. ODTÜ İİBF değerlendirilirken öncelikle bu konu üzerinde durulmalıdır. Marka değeri olan, dünya çapında üne sahip akademik personeli bulunan ODTÜ’de sosyal bilimler okumak, mühendislik okumak kadar cazip değildir. ODTÜ İİBF içerisinde İktisat, İşletme, SBKY ve Uluslararası İlişkiler bölümleri bulunmaktadır. Bu bölümlerin herhangi birini kazanabilecek durumda olan bir kişi, devlet üniversitelerinin hukuk fakültelerini hayli hayli kazanmaktadır. Bu nedenle üniversite sınavına hazırlanan TM mezunları, aldıkları puanlarla ODTÜ İİBF yerine hukuk fakültesi yazmak konusunda tereddüt yaşamaktadır.

ODTÜ İİBF köklü kültürü sayesinde mezunlarına çok ciddi bir dil eğitimi kazandırmaktadır. Bu dil eğitiminin yanı sıra ODTÜ mezunları akademik olarak ciddi bir birikim elde etmektedir. ODTÜ İİBF, ülkemizde yer alan diğer üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerine göre çok daha yenilikçi ve çok daha yoğun bir eğitim programına sahiptir. Bu nedenle ODTÜ İİBF’yi değerlendirirken mezunların özel sektörde nerelerde çalışabileceklerine de değinmek gerekir. ODTÜ markası ile mezun olmak her şeyden önce işe alımlarda öncelik sağlamaktadır. Bugün ODTÜ İktisat veya ODTÜ İşletme mezunu olan bir kişinin özel sektörde yönetici pozisyonunda işe başlaması diğer üniversitelere göre çok kolaydır. ODTÜ okumak isteyenlerin büyük bölümünün hedefi de özel sektörde çalışmaktır. Bu nedenle ODTÜ’lü kafası diye bir tabirde dilimize yerleşmiş deyimdir. ODTÜ mezunları kolay kolay devlette çalışmak istemezler. Onlar için bir kaç seçenek şöyledir: Özel sektörde çalışmak, akademisyen olmak, yurtdışında master/doktora yapmak. Bir ODTÜ mezunu bunların hepsini başarabilecek enerji ve vizyona sahip olarak mezun olmaktadır. Bu nedenle ODTÜ’den mezun olanların hayatlarını sürdürmek istedikleri yöne doğru çevirmeleri çok zor değildir. Kamu kurum ve kuruluşların kariyer mesleklerinde müfettiş, uzman, denetçi veya denetmen olmak isteyenler için ODTÜ mezunu olmak çok büyük bir avantaj değildir. Aksine, ODTÜ’de eğitim dilinin İngilizce olması nedeniyle; ODTÜ mezunları KPSS Alan ve A grubu kariyer mesleklere çalışma sürecinde daha fazla zorluk çekmektedir. Öte yandan bazı üst kurumlarda (Merkez Bankası, SPK, EPDK, EPDK gibi) yabancı dil zorunluluğunun bulunması ODTÜ mezunlarına avantaj sağlamaktadır.

Hukuk Fakülteleri ODTÜ’ye göre özel sektör imkanının daha kapalı olduğu yerlerdir. Bir hukuk fakültesi mezununun özel sektörde avukat olarak çalışmak dışında yönetici pozisyonuna getirilmesi kolay değildir. Hukuk fakültelerinden mezun olanların ilk hedefleri hakim ve savcı olmak veya avukat olmaktır. Kimse hukuk fakültesini özel sektörde çalışmayı düşünüyorum diye tercih etmemektedir. Hukuk fakültelerinin, İİBF bölümlerine göre avantajı da İİBF mezunlarının girebilecekleri bütün A grubu kariyer meslek sınavlarına katılma hakkına sahip olmalarıdır. Günümüzde Hukuk Fakültesi mezunları hakim ve savcı olabildikleri gibi müfettiş veya uzman da olabilmektedir. Bu nedenle hukuk fakülteleri diğer bir kaç üniversite dışındaki üniversitelere göre daha avantajlıdır. Mülkiye ile Hukuk Fakültelerini karşılaştırdığımız yazımızda da hukuk fakültelerinin daha fazla avantaj sağladığını belirtmiştik.

ODTÜ İİBF ve Hukuk Fakülteleri kıyaslamasında ise, bölüme göre ODTÜ İİBF, bölüme göre de hukuk fakültelerinin daha avantajlı olduğunu belirtmek istiyoruz. ODTÜ’de Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Uluslararası İlişkiler okumanın hukuk fakültelerine göre daha az avantajlı olduğunu düşüyoruz. Tersi şekilde ODTÜ’de iktisat veya işletme okumak, devlette hukuk okumaktan daha avantajlıdır. Özel sektörün dinamosunu elinde tutanların şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin ODTÜ mezunu olması, yeni gelecek mezunlara fırsat verilmesini kolaylaştırmaktadır. Bugün ülkemizde bulunan çoğu global şirketin yönetim kurullarında veya üst düzey yöneticileri içerisinde muhakkak bir ODTÜ mezununa bulunmaktadır. Bu nedenle eşit ağırlık mezunu bir kişinin ODTÜ’yü tercih edecekse şayet iktisat veya işletme bölümlerini tercih etmelidir. Sırf kaymakam olmak için yola çıkan bir kişinin ODTÜ SBKY okumak yerine, Mülkiye veya İstanbul SBKY veya Ankara Hacı Bayram Veli Kamu Yönetimi bölümlerinden birinde okumasının daha fazla avantaj yaratacağını belirtmek istiyoruz. Her yıl açıklanan kaymakam adayları listesinde ODTÜ mezunlarının daha az sayıda olduğunu, bu üç üniversiteden mezun olanların ise bir hayli fazla olduğunu belirtmek istiyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.