kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Odyolog Maaşları Ne Kadar?

Odyolog Maaşları Ne Kadar? Odyolog Nedir? Ne Demek? Kimdir? Odyolog Çalışma Şartları ve Saatleri Odyolog Ne İş Yapar? Dünyada Odyolog Maaşları

A+
A-

Sağlık alanındaki popüler meslek gruplarından olan odyolog hakkında sizler için en güncel bilgileri paylaştık. Bu yazımızda odyolog maaşları ne kadar, çalışma şartları ve saatleri nelerdir, odyolog kimdir ve aklınıza takılan birçok sorunuzun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Günümüzde sağlık alanına büyük yatırımlar yapılmaktadır. Milyarlarca insanın sağlık ihtiyaçlarını gidermek için her geçen gün yeni teknolojiler icat edilmektedir. Özellikle de işitme konusunda rahatsızlıkları olan, duyma sorunları yaşayan insanlara yönelik yeni tedavi yöntemleri geliştirilmektedir. Her geçen gün binlerce kişinin işitme sorunlarına çözüm üretilmektedir. İşitme sorunları konusunda tüm dünyada binlerce sağlık çalışanı görev yapmaktadır. Bu personellerden biri de odyolog olarak çalışan kişilerdir. İşitme ve denge alanındaki sorunlarla, bu tür konularla çalışan odyoloji alanında görev yapan uzmanlara odyolog denmektedir. Giderek popülerliği artan odyologlarla ilgili pek çok soru sorulmaktadır. Peki odyolog nedir? Ne demek? Kimdir? Odyolog ne iş yapar? Odyolog maaşları ne kadar? Devlette ve özel sektörde odyolog ücretleri ne kadar oldu?

Odyolog Nedir? Odyolog Ne İş Yapar?

Odyolog Nedir? Ne Demek? Kimdir?

İşitme alanında çalışmaların yürütüldüğü bilim dalına odyoloji denmektedir. Odyoloji bilimninde işitme ve denge sistemi üzerine çalışmalar yürütülür. Bu alanda faaliyet gösteren, çalışmalar yapan kişilere odyolog denir. Bu uzmanlar işitme ve denge sorunlarıyla ilgilenir, insanların şikayetleri üzerine çalışır, sorunlara çözüm önerileri geliştirir. Uzman hekimler tarafından tanı konmasına, tedavi oluşturulmasına yönelik destekleyici çalışmalar yürütürler. Ayrıca işitme ve denge sorunundan şikayetçi hastaların rehabilitasyonu ve tedavi süreciyle ilgili yardımcı olurlar. Tedavi için kullanılacak cihazların seçimi ve kullanımı ile ilgili de faaliyet gösterirler. Odyologlar devlette ve özel sektörde iş imkanı bulabilmektedir. Üniversitelerin 4 yıllık odyoloji bölümünden mezun olan bu kişiler böylece odyolog unvanının sahibi olmaktadır.

Odyolog Çalışma Şartları ve Saatleri

Personeller özel sektörde ve devlet kurumlarında çalışabilmektedir. Bu kişilerin çalışma şartları son derece iyidir. Temiz, konforlu ve her türlü teknolojik donanımın olduğu ortamlarda görev yaparlar. Bilgisayar, telefon gibi donanımlara ve çalışmaları için gerekli olan aletlere erişimleri vardır. Farklı alanlarda uzmanlaşan çalışma arkadaşları ile koordineli çalışabilirler. Çalışma saatleri ise değişebilmektedir. Devlette genelde çalışma saatleri 08.30-17.30 arasındadır. Özel sektörde ise genelde 09.00-18.00 saatleri arasında görev yaparlar. Ancak iki sektörde de fazla mesaiye kalmaları, nöbet tutmaları istenebilir. Özel sektörde 1 yıl çalışan personeller 14+2 günlük yıllık izine hak kazanırlar. Devlette hafta sonu 2 gün haftalık izne sahip olan personeller özel sektörde ise 1 gün izin yapabilirler.

Odyolog Ne İş Yapar?

Odyologlar kamu kurum ve kuruluşlarında, özel sektörde şirketlerde çalışabilirler. Ayrınca kendi iş yerlerini de açarak serbest faaliyet gösterebilirler. Ancak nerede çalışırlarsa çalışsınlar pek çok görev ve sorumlulukları bulunur. Görevlerinin genel çerçevesi işitme ve denge hastalıkları ile ilgilenmek, hekimlerle koordineli şekilde bu alanda yapılması gerekenlerle ilgilenmektedir. Örneğin işitme ve denge sorunlarıyla ilgili hastalıklara tanı konmasına yardım eder. Hastaların şikayetleri doğrultusunda testler yapılır. Tedaviyle ilgili rehabilitasyon sürecine katkı sağlar. Tedavi için seçilecek cihaz ve aletlerle ilgilenir. İşte odyolog görevleri;

  • Hekim ve uzmanlarla koordineli olarak tanı konmasına katkı sağlarlar.
  • Rehabilitasyon sürecinde görev yaparlar.
  • Kullanılacak cihaz ve aletleri seçerler.
  • Cihaz ve aletlerin bakımı ile programlandırılmasıyla ilgilenirşer.
  • İşitme ve denge alanında çalışırlar.
  • İşitme ve denge sağlığının korunması için faaliyet gösterirler.
  • İşitme kaybı ve denge sorunlarının tedavisinde çalışırlar.
  • Gürültü ölçümü ve denge kaybı tespiti yaparlar.
  • Cerrah kontrolünde sinir monitorizasyonu yaparlar.
  • Kulak için implante yapılan cihazlarla ilgilenirler.
  • Hastaları ve yakınlarını bilgilendirirler.
  • Konuşma bozuklukları ile ve tedavi sürecinde çalışırlar.

Odyolog Maaşları Ne Kadar?

Odyologlar, kamu kurum ve kuruluşlarında ve özel sektörde iş imkanı bulabilmektedir. Bu alanlarda çalışan personellerin aldıkları ücretler ise her zaman merak konusu olmuştur. Devlette odyolog maaşları 10.980-13.720 bin TL arasında değişmektedir. Özel sektörde odyolog maaşları ise 9 – 10bin TL arasındadır.

Devlette maaşları belirleyen pek çok unsur bulunmaktadır. Derece ve kıdem, hizmet yılı, aile yardımı, çocuk yardımı, çalışılan şehir ve kurum belirleyicidir. Özel sektörde ise çalışılan firma, personelin başarısı, iş yoğunluğu belirleyici olmaktadır.

Dünyada Odyolog Maaşları

Dünyanın dört bir yanında binlerce odyolog çalışmaktadır. Ülkeden ülkeye personellerin kazandığı ücretler değişebilmektedir. Özellikle Türkiye ile kıyaslama yapılabilmesi açısından bu rakamlar önemli olacaktır. Dünyada odyolog maaşları şu şekildedir.

ABD’de odyologlar yılda 75-100 bin dolar arasında ortalama kazanç elde edilirler.

Almanya’da yıllık kazançları ise 80 bin dolar civarındadır.

İngiltere’de odyologlar yılda 90 bin dolar civarında kazanır.

Fransada odyologlar 50-100 bin dolar arasında gelir elde edebilir.

Sağlık Bakanlığı Personel Alımı Kılavuzu ve Branş Dağılımı Açıklandı

Odyolog ameliyata girer mi?

Hastanelerde yapılan koklear implant ameliyatlarında kulak burun boğaz doktoru ile birlikte bir odyoloğun da bulunması zorunludur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.