kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Öğretmen Maaşları Ne Kadar?

Öğretmen Maaşları Ne Kadar? Öğretmen Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Öğretmen Ne İş Yapar? Devlette Öğretmen Maaşı Özel Sektörde Öğretmen Maaşı Yeni Başlayan Öğretmen Maaşı

A+
A-

Kutsal mesleklerden biri olan öğretmenlik birçok gencin ilk sırada tercih ettiği meslek gruplarından biridir. Bu meslek grubunu tercih ederken gençlerin en çok merak ettiği konulardan biri de öğretmen maaşları ne kadar?

Dünyanın en özel, en kutsal mesleği öğretmenlik mesleğidir. Toplumlar, ülkeler eğitimle gelişmektedir. Çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmak isteyen tüm topluluklar eğitime ve eğitmenlere büyük önem vermektedir. Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’te “Öğretmenler gelenek nesil sizlerin eseri olacaktır” diyerek öğretmenlere verdiği önemi göstermiştir. Günümüzde ise eğitmenlerin, eğitimcilerin, öğretmenlerin durumu hiçte iyi değildir. İşsiz, iş arayan, atanamayan binlerce öğretmen vardır. Bu meslekle ilgili en çok maaş konusu merak edilmektedir. Peki devlette ve özel sektörde öğretmen maaşları ne kadar?

Öğretmenler İçin BES’ten Ayrılma Dilekçe Örneği

Öğretmen Nedir? Ne Demek? Öğretmen Kimdir?

Öğretmen dünyadaki en önemli mesleklerden bir tanesidir. Mesleği öğretmen olan kişilerdir. Halk arasında hoca, muallim, muallime olarak da bilinir. Dünyanın en eski mesleklerinden bir tanesidir. Günümüzde devlet bünyesinde, özel sektörde ve serbest olarak faaliyet gösteren öğretmenler işsizlikten şikayetçi durumdadır.

Öğretmen Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Öğretmenlik mesleği son derece zorludur. İster devlette ister özelde çalışsın her öğretmen öğrencilerle ve velilerle ilgilenmek zorundadır. Saatlerce süren dersler, derse ilginin sıcak tutulması, velilerin talepleri ve zaman zaman tehditleri, öğrencilerin can ve mal güvenliğinin sağlanması hayati derecede önemli konulardır. Ayrıca pandemi döneminde öğretmenlerin dijitalleşmeye adapte olması da mesleğin zorlukları arasındadır. 81 ilde çalışabilen eğitimciler Türkiye’nin her kesimine temas etmektedir. Yetersizliklerle mücadele ederek öğrencilerini eğitmeye çalışırlar.

Çalışma saatleri ise değişmektedir. Örneğin ilköğretim öğretmenleri sabah 08.30-akşam 15.30 arasında düzenli olarak her gün çalışabilir. Lisede matematik öğretmeni ise haftanın birkaç günü çalışabilir. Burada önemli olan ders saat sınırıdır. Örneğin devlet lisesinde görev yapan bir görevli pazartesi sabah 4 saat, salı günü öğleden sonra 3 saat çalışabilir. Bu şekilde haftalık ders saatini doldurur. Ayrıca ek ders yaparak da buradan da ücret alabilmektedir. Özelde şartlar ve saatler daha zorlayıcı olabilir. Özel sektörde, özel okullarda, dershanelerde çalışan öğretmenler sabah 09.00’dan akşam 18.00’e hatta daha geç saatlere kadar görev yapabilir. Üstelik haftada 2 gün izinleri de genelde yoktur.

Öğretmen Ne İş Yapar?

  • Müfredatı planlar ve ona uygun hareket ederler.
  • Öğrencileri eğitirler.
  • Fırsat eşitliği ilkesine uygun hareket eder ve ayrım yapmazlar.
  • Öğrencileri derse dahil etmeye çalışırlar.
  • Öğrencilerin ruhsal, fiziksel ve entelektüel gelişimine katkı sağlarlar.
  • Öğrencilerin maddi manevi durumunu takip eder ve ona uygun hareket ederler.
  • Öğrencilerin ilerlemesini gözlemler ve rapor haline getirirler.
  • Öğrencilere insan haklarına uygun davranmalıdır.
  • Şiddet, taciz ve baskı olmaksızın faaliyet göstermelidir.

Öğretmen Maaşları Ne Kadar?

Öğretmenlerin aldığı aylık ücretleri etkileyen pek çok unsur bulunur. Öncelikle personelin hangi sektörlerde çalıştığı önemlidir. Devlette gelirler özele kıyasla daha yüksek olabilmektedir. Devlette toplu sözleşme zammı, enflasyon farkı, hizmet yılı, derece ve kıdem, eğitim durumu, ek ders ücreti gibi unsurlar belirleyicidir. Özelde ise çalışılan kurum, başarı, deneyim önemlidir. Devlette öğretmen maaşları ortalama 15.965 bin TL’ye yakındır. Özel sektörde ise öğretmen maaşları en düşük 8500TL’dir. Başarı, kurumun politikası, deneyime göre ücretler 21 bin TL’ye kadar yükselebilir.

Devlette Öğretmen Maaşı

Devlette öğretmen maaşları ek ders ücreti, fazla mesai, ders sayısı, çalışılan yer ve kuruma göre değişebilmektedir. Bu kapsamda devlette öğretmen maaşları şu şekildedir;

1/4 derecesinde öğretmen 15.965  TL alır.

NOT: Maaşlar asgari geçim indirimi, çocuk ve aile yardımı, ek ders ücreti, görev tazminatı, görev yerine göre değişen kazançlar, sigorta ve BES kesintisi gibi faktörlere göre değişebilir. Örneğin öğretmenlerden 100-200 TL arasında BES kesintisi yapılmaktadır.

DGS Okul Öncesi Öğretmenliği

Özel Sektörde Öğretmen Maaşı

Özel sektörde öğretmenler özel eğitim kurumlarında, özel okullarda, eğitim merkezlerinde, özel kurs merkezlerinde istihdam edilebilir. Başlangıçta asgari ücret seviyesinde gelir elde ederler. özel sektörde başlangıçta ortalama 8500 TL maaş ödenmektedir. Öğretmenlerin deneyimi, başarısı, öğrenci sayısı, ünü arttıkça kazançları da artar. Günümüzde özel sektörde deneyimli öğretmen maaşları 15-20 bin TL arasındadır. Ayrıca özel ders vererek saat başı belirli bir ücret alan öğretmenlerin gelirleri 20-30 bin TL seviyelerine kadar ulaşabilmektedir.

Yeni Başlayan Öğretmen Maaşı

Devlette göreve yeni başlayan öğretmen maaşı 15.965 TL arasındadır. Ayrıca Asgari Geçim İndirimi (AGİ), ek ders, aile ve çocuk yardımı gibi unsurlar da gelirleri etkilemektedir. Özel sektörde ise başlangıçta aylık seviyesi düşüktür. Özel sektörde yeni başlayan öğretmen maaşı asgari ücret seviyesinde yani 8500 TL civarındadır.

Kaç yaşında öğretmen olunur?

Geçtiğimiz yıllarda öğretmenlik için 40 yaş sınırı vardı ve bu kaldırıldı. Şuan öğretmenlik yapmak isteyen kişiler için yaş sınırı yoktur.

Yorumlar

  1. Kadir aslan Avatar Kadir aslan dedi ki:

    Bizde devlet memuruyuz bizim 30 yılda yapamadığımız birikimi bir gümrük memuru 10 yılda iki katını yapıyor ben anlamadım bunların kirası elektriği suyu yada time içmeleri yokmuş hiç masraf etmeseler anca 10 yılda bir ev bir araba alsın tanıdıklarımız var İstanbul gibi yerde 3 yılda bir ev bir araba ala biliyorlar bilseydim çocuklarımı bu mesleğe yönlendirirdim 10 yılda iki ev bi araba aldırtacak maaşı hiç bir memurluk vermez ben hesabın içinden çıkamadım dizler çıkıyorsanız benimde bilgilendirirseniz sevinirim