kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Olay Yeri İnceleme Uzmanı Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Olay Yeri İnceleme Uzmanı Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar? Olay Yeri İnceleme Uzmanı Nedir? Kimdir? Olay Yeri İnceleme Uzmanı Nasıl Olunur? Olay Yeri İnceleme Uzmanı Ne İş Yapar? Olay Yeri Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

A+
A-

Hırsızlık, cinayet, soygun, gasp, taciz, şiddet, saldırı gibi dünyada her saniye binlerce farklı kategoride suç işleniyor. İşlenen suçlar nedeniyle insanlar mağdur oluyor. Suçluları ortaya çıkarmak için emniyet güçleri devreye giriyor. İşte tam da bu noktada yaşananları aydınlatmak, suçlulara ulaşmak için olayın yaşandığı yer incelenmektedir. Bu noktada emniyet birimlerinde istihdam edilen olay yeri inceleme uzmanı olarak çalışan personeller devreye girer. Polis olarak çalışanlar, polis olmak isteyenler, emniyet güçlerinde çalışmak isteyenler olay yeri inceleme uzmanlığı hakkında sorular sormakta ve araştırma yapmaktadır. Peki olay yeri uncalama uzmanı nedir? Kimdir? Olay yeri inceleme uzmanı nasıl olunur? Ne iş yapar?

Olay Yeri İnceleme Uzmanı Nedir? Kimdir?

Suçun işlendiği, olay yeri olarak adlandırılan bölgeyi inceleyen, emniyet birimlerinde istihdam edilen ve alanında uzman olan kişilere olay yeri inceleme uzmanı denir. Uzmanlar suçun işlendiği yeri, delilleri, suçlulara ulaşılmasını sağlayacak izleri, olayın aydınlatılması için önemli olan her şeyi inceler. Uzmanlar delilleri bulan, inceleyen, kayıt altına alan, delillerin yok olmasını engelleyen, inceleme sonuçlarını rapor haline getiren kişilerdir. Örneğin filmlerde parmak izi arayan, bulan, inceleyen, saç tellerini plastik poşetlere koyan kişiler bu uzmanlardır.

Olay Yeri İnceleme Uzmanı Nasıl Olunur?

Bu görevlilerin uzmanlığı olmak zorundadır. Bu kapsamda olay yeri inceleme uzmanı olmak için adayların üzerinde 2 yol bulunur. İlk olarak adaylar 4 yıllık eğitim veren lisans programlarının bulunduğu üniversitelerin biyoloji veya genetik bölümlerinden mezun olmalıdır. Mezuniyet sonrasında adaylar Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girmeli ve başarılı olarak kabul edilecek puan almalıdır. Bu puanı aldıktan sonra İçişleri Bakanlığının EGM’ye yapacağı iş ilanlarını takip edip başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca adaylar polis olduktan sonra EGM Tarafından açılan olay yeri inceleme kurslarına katılabilir. Bu sayede olay yeri inceleme uzmanı olarak çalışmak mümkün olabilir.

Olay Yeri İnceleme Uzmanı Ne İş Yapar?

  • Olay yeri inceleme uzmanı olay yerini inceler.
  • Maddi suç delillerini arar, bulur ve inceler.
  • Gizemi aydınlatır, bilinmeyeni bulur ve suçluya ulaşılmasını sağlar.
  • Delillerin kaybolmasını engeller ve kayıt altına alır.
  • Yapılan incelemelerin sonuçlarına göre rapor hazırlar ve yetkililere ulaştırır.

Olay Yeri Uzmanı Olma Şartları Nelerdir?

Suça karşı verilen savaşta kritik bir rol üstlenen bu kadrolarda çalışmak kolay değildir. Bu pozisyonda çalışmak isteyen pek çok kişi olsa da pek azı bunu başarabilir. Çünkü adaylarda aranan pek çok şart bulunmaktadır. Peki o şartlar nelerdir?

  • Adayların 35 yaşında veya altında olmaları gerekir.
  • Adayların görevlerini yapmalarını engelleyerek bir sağlık sorunu veya engelinin bulunmaması gerekir.
  • Adayların polis olmak için gereken şartları taşıması gerekir.
  • Adayların toplumda ahlaklı, dürüst bilinmesi ve yüz kızartıcı suçlar içine girmemesi gerekir.
  • Adayların biyoloji veya genetik bölümlerinden (4 yıllık) mezun olması gerekir ya da EGM’nin açtığı kurslarda başarılı olması gerekir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.