kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Onbaşı Nedir? Nasıl Olunur?

Onbaşı Nedir? Nasıl Olunur? Onbaşı Ne İş Yapar? Onbaşı Onbaşı Görevleri Neler? Onbaşılık Sınavı Nasıl Olunur? Onbaşı Er Midir? Erbaş Mıdır? Subay Mıdır? Onbaşı Emir Verebilir Mi? Nöbet Tutar Mı?

A+
A-

Onbaşı Nedir? Nasıl Olunur?

Onbaşı nedir? Nasıl olunur sorularına cevap vereceğimiz bu yazımıza gelin birlikte göz atalım. Onbaşı; askerlik rütbelerinde erbaş rütbesinin ilk basamağıdır. Türk Silahlı Kuvveti bünyesinde yaygın bulunan bir rütbedir.

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde farklı rütbede, farklı kadroda binlerce personel çalışmaktadır. Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki binlerce çalışanın bir kısmı askeri bir kısmı da sivil personeldir.

Askere gidenler bu rütbelere, kadrolara, personellere aşinadır. Ancak askere gitmeyenler sık sık rütbelerle ilgili sorular sorar. Özellikle de onbaşı rütbesi ile ilgili pek çok konu merak edilmektedir. Peki onbaşı nedir? Kimdir? Ne demek? Onbaşı nasıl olunur? Onbaşı ne iş yapar?

Onbaşı Ne Demek?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek birey askerlik çağı geldiğinde zorunlu hizmet görevini yerine getirmelidir. Yeni askerlik yasası ile birlikte her vatandaşa standart 6 aylık askerlik süresi getirildi. Yedek subaylar içinse süre 12 ay olarak belirlendi.

Buna ek olarak bedelli askerlik hizmetinden faydalanma şansı da sunuldu. Tüm bu kişiler askere gittiğinde “onbaşı” rütbesindeki askerlerle karşılaşacak. TSK’daki en yaygın rütbelerden olan bu rütbe er ve erbaş rütbesinden sonra gelen ilk rütbedir. Askeriye onbaşılar birlik içerisindeki takımları yönetir. Bu birliğin amiri, subayı, astsubayı ve çavuşlarının yardımcısı olarak görev yapar. 

Onbaşı Ne İş Yapar? Onbaşı Görevleri

Türk Silahlı Kuvvetlerinde hiçbir alet, malzeme ve kişi amaçsız değildir. Her eşyanın, her askerin, her personelin bir görevi vardır.

Onbaşı rütbesindeki personeller de oldukça önemli görevler üstlenirler. Hem silah arkadaşlarına hem de üst rütbedeki komutanlarına karşı sorumlulukları vardır.

  • Onbaşı birliğindeki askerlere kuralları öğretir.
  • Alt-üst ilişkileri hakkında bilgi verir.
  • Komutanların emirlerini yerine getirir.
  • Emir-komuta zinciri doğrultusunda hareket eder.
  • Birlikteki disiplini sağlar.
  • Emrindeki askerlerin sorunları ile ilgilenir.
  • Erlerle birlikte yemek yer.
  • Operasyonlara katılabilir.
  • Eğitimlere katılır.
  • Verilen görevleri yerine getirir.
  • Bedelli askerlerle ilgilenebilir.
  • Görev bölgesinin düzen ve temizliğinden sorumludur.

Onbaşı Nasıl Olunur?

Onbaşı rütbesi askerlikte er ve erbaşlıktan sonra en düşük rütbedir. Er olmak istemeyen, daha rahat olmak isteyen kişiler onbaşı olmak istemektedir.

Bunun için öncelikle askerliğin ilk 1 ayını oluşturan acemiliğinizi tamamlamanız gerekir. Yeni askerlik sisteminde askerliğin ilk 1 ayı acemi birliğidir. Daha sonra 5 aylık usta birlik macerası başlar.

Acemilik birliğinin arından onbaşı olmak istediğinize dair başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca komutanlar da askerleri onbaşı olmaları için yönlendirir. Daha sonra sözlü ve yazılı sınavlar yapılır ve başarılı olanlar onbaşı olur. 

Onbaşılık Sınavı Nasıl Olunur?

Onbaşı olmak için erlerin girdiği sınavlar sözlü ve yazılı olarak yapılmaktadır. Bu sınavda Atatürkçülük, İnkılap Tarihi, Matematik, Türkçe gibi konularda 5 soru sorulur.

Yazılı sınavla birlikte sözlü mülakat da yapılır. Komutanların görüşleri doğrultusunda, sicilinize göre bu rütbeyi kazanabilirsiniz.

Sözleşmeli Onbaşı Nasıl Olunur?

Türkiye’de son dönemde profesyonel askerliğe önem verilmeye başlandı. Bu kapsamda TSK sözleşmeli onbaşı alımı yayınlıyor. Bunun için sözleşmeli er olmanız ve en az 2 yıl görev yapmanız gerekir. Bu kişiler kadro yeri, yeterlilik göz önüne alınarak görevlendirilir ve rütbeleri onbaşıdır.

Sözleşmeli onbaşı olan personeller sözleşmelerini en az 1 en çok 3 seneden fazla olmamak şartı ile en fazla 29 yaşına kadar uzatabilir.

Onbaşı Er Midir? Erbaş Mıdır? Subay Mıdır?

Onbaşı rütbesi TSK’daki en düşük rütbelerden biridir. Er ve erbaş rütbesinden sonra onbaşı rütbesi gelir. Dolayısıyla ne subay ne de astsubaylardır.

Onbaşı Emir Verebilir Mi? 

Onbaşılar bağlı oldukları birliklerde erlerin üstündedir. Dolayısıyla komutanların emirlerini iletebilir ve altındaki askerleri görevlendirebilir.

Onbaşı Nöbet Tutar Mı?

Onbaşılar da askerlik görevlerini yerine getiren personellerdir. Bu nedenle onlara araç, kulube, yemekhane, tuvalet, koridor, koğuş nöbet görevleri verilebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.