kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Optik ve Akustik Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Optik ve akustik mühendisleri ne kadar kazanır? Optik ve akustik mühendisi maaşları kamuda ve özel sektörde ne kadar oldu? Optik ve akustik mühendisi net ve brüt maaş ne kadar?

A+
A-

Mühendislik dallarından biri olan optik ve akustik mühendisi olmak için gerekli diplomaya sahip olmanın yanı sıra bu mesleğe ilgi duymak da önemlidir. Bu yazımızda Optik ve akustik mühendisi maaşları ne kadar, çalışma şartları nasıldır gibi sorulara cevap verdik.

Optik ve akustik hem ışık hem de ses ile kullanılan cihazlar ile ilişkili kavramlardır. Bu iki kavram ile ilişkili olan cihazları düşünme, tasarlama, üretme, geliştirme ve tüm bu süreçlere dair araştırma ve çalışma yapmak da optik ve akustik mühendisinin görevidir.

DGS Optik ve Akustik Mühendisliği 

OPTİK VE AKUSTİK MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?

Optik ve akustik mühendisi olmak için öncelikli şart yeterlilik kazanmak yani bu işi yapmak için gerekli olan diplomaya sahip olmaktır. Optik ve akustik mühendisi olabilmek için de bireylerin öncelikli olarak optik ve akustik mühendisliği lisans diplomasına sahip olmaları gerekir.

Optik ve akustik mühendisliği mezunları sonrasında kamuda mı özel sektörde mi çalışmak istediklerine karar vermelidirler. Özel sektörde optik ve akustik mühendisi olmak isteyenler ya cvlerini bu alanda hizmet veren ve bu alanda personel istihdam eden firmalara bırakarak ya da bu firmaların açtıkları ilanlara başvuru yaparak işe kabul edilmeleri halinde optik ve akustik mühendisi olarak görev yapmaya başlarlar.

Kamuda mühendis olabilmek için ise bireylerin KPSS adını taşıyan sınava girdikten sonra belli bir seviyenin üzerinde puan elde etmeleri ve bu puan ile de merkezi atamalardaki kadrolara veya açıktan alımlardaki ilanlara başvuru yaparak işe alınmayı beklemeye başlamaları gerekir. Bir gerçek var ki kamuya özellikle merkezi atamalarda son yıllarda optik ve akustik mühendisi alımı yapılmamıştır. KPSS’den alınan puan yeterli ise başka unvanlar için başvurabilecekleri kadrolar olsa da kamuda mühendis olmanın önü biraz kapalıdır.

OPTİK VE AKUSTİK MÜHENDİSİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Optik ve akustik mühendisleri kamuda çalışabilme şansı elde ederler ise kamudaki mühendislerin pek çok açıdan haklarının iyi olmasından, maaşlarının fena sayılmamasından ve mesai saatlerinin iyiliğinden dolayı iyi çalışma şartlarına sahiptirler.

Özel sektörde optik ve akustik mühendisi olan bireyler de her meslek için olabileceği üzere özellikle başlangıç seviyesinde düşük maaş, yetersiz haklar ve fazla mesai ile işe başlarlar. Sonraki yıllarda bu şartlar tersi yönde iyileşme ihtimali taşımaktadır. Bu da bireyin donanım, tecrübe kazanması ile ilişkilidir.

Genellikle ofis ortamında zaman zaman da üretim alanında görev yapan optik ve akustik mühendislerinin çalışma saatleri kamuda haftanın 5 gününe dağılmak üzere 40 saattir. Özel sektörde ise genellikle 6 gün çalışılmakta ve günlük 9-11 saat arası mesai yapılmaktadır. Tabi ki çalışılacak firmaya bağlı olarak, örneğim kurumsal bir firmada, daha az gün ve saat ile mesai yapılabilmektedir.

optik ve akustik muhendisi calisma saatleri ve sartlari nasildir

ÖZEL SEKTÖR OPTİK VE AKUSTİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI

Özel sektör dediğimiz gibi her meslek için olumsuz başlangıç şartlarına sahiptir. Asgari ücret seviyesinde maaşlar ve çok fazla iş yükü ile çalışılmaya başlar. Ortalama bir optik ve akustik mühendisi yaklaşık olarak asgari ücret olan 28.810 TL veya biraz üstünde 41.130 TL arasında maaş ile işe başlamaktadır. Yine çalışılacak firmaya, şirkete bağlı bu rakam yükselebilmektedir fakat ülkemizde özel sektörde çoğu meslek bu rakamlar ile başlanan mesleklerdir.

KAMUDA OPTİK VE AKUSTİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI

Dediğimiz gibi kamuya alım çok zor olsa da kamuda çalışma şansı yakalayan bir optik ve akustik mühendisi diğer mühendisler gibi mühendis pozisyonunda atanırlar ve maaşlar hemen hemen her kurum ve kuruluş için aynı veya yakındır. Kamudaki mühendislerin maaşlar şu şekildedir:

Yeni başlayan Mühendis: 28.810 Türk Lirası

Buradaki rakamları ortalama değerler olarak kabul etmek gerekmektedir. Çünkü her kamu görevlisinin maaşı BES kesintileri, aile ve çocuk yardımları gibi nedenlerden dolayı farklılık gösterebilmektedir. Bu farklılıklar tabloda da görüldüğü üzere 100-200 TL civarlarında farklardır fakat aşağı yukarı olarak yeni başlayan bir mühendis maaşı 28.810 TL ortalamalara denk gelmektedir.

MF 4 Bölümleri 2023

Rakamlar ile ilgili olarak bir açıklama daha yapmak gerekirse genellikle ücretli çalışan bir bireyin aylık kazancı eline geçen rakamdan fazladır fakat devlete ödenen gelir vergisi, emeklilik ve sağlık primleri nedeni ile brüt maaş ile net maaş arasında bir fark meydana gelmektedir. Kamudaki bir mühendis tabloda görünen rakamların yaklaşık olarak 1500-1600 TL üzerinde kazanç sahibidir fakat kesintilerden sonra ele geçen rakamlar tablodaki gibidir.

Optik ve akustik mühendisi ne yapar?

Optik ve Akustik mühendisliğin temeli ışığı ve sesi kullanan bütün cihazların tasarlanması, analizlerin yapılması, geliştirilmesi ve araştırılması üzerine çalışmalar yapmaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.