kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Orgeneral Nedir? Nasıl Olunur?

Orgeneral Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar? Türk Silahlı Kuvvetlerinde Güncel Rütbe Sıralaması Nelerdir? Orgeneral Olmak İçin Kaç Yıl Geçmesi Gerekir? Orgeneral Maaşları Ne Kadar?

A+
A-

Orgeneral Nedir? Nasıl Olunur?

Ülkemizde gençler arasında yaygın olarak tercih edilen meslekler arsında askeri personel de yer almaktadır. Bildiğiniz gibi askeriyede rütbelere göre hiyerarşik bir sıra vardır. Kişi bu sıraya uygun olarak yıllara göre rütbelerini kazanır.

Mart 2021 tarihinde Tatvan’da düşen helikopterde Elazığ 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş’ın şehit olması sonrasında Türkiye’de general başlığındaki rütbeler merak edilir oldu. Özellikle de Şehit Osman Erbaş’ın orgeneralliğe terfi etmeyi beklediğinin öğrenilmesi üzerine “Orgeneral nedir? Ne demek?” sorusu sorulmaya başlandı. Peki orgeneral nedir? Ne demek? Orgeneral nasıl olunur? Ne iş yapar?

Orgeneral Kimdir?

Türk Dil Kurumuna göre orgeneral askerlikle ilgili bir terimdir. Türkçe or eki ile Fransızca general kelimelerinin birleşimiyle oluşur. Asli görevi ordu komutanlığı olan ve rütbesi en yüksek general olan kişiye orgeneral denmektedir. Aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde en yüksek rütbe olan Mareşal rütbesinin bir alt rütbesidir. Bu rütbenin Deniz Kuvvetleri Komutanlığındaki karşılığı ise Oramiral rütbesidir. Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde ordu komutanı olarak görev yapan orgeneraller 4 yıl görev yapmaktadır. 

Türk Silahlı Kuvvetlerinde Güncel Rütbe Sıralaması 

Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde farklı rütbelerde binlerce personel görev yapmaktadır. Er ve erbaş gibi rütbesiz askerlerin yanı sıra astsubay, subay gibi rütbeler de bulunur. Türkiye’de 14 adet orgeneral ve oramiral rütbesinde general bulunmaktadır. Peki TSK’daki general rütbe sıralaması nedir?

  • Mareşal
  • Genelkurmay Başkanı
  • Orgeneral
  • Korgeneral
  • Tümgeneral
  • Tuğgeneral

Orgeneral Nasıl Olunur?

Orgeneral olmak hiç de kolay değildir. Türkiye’deki en önemli görevlerin başında gelmektedir. Bu rütbeye gelmek için önce askeri okullardan mezun olmalı ve subay olarak göreve başlamanız şarttır. Subay olmakla da iş bitmez. TSK’daki 7 subay rütbesinde de gerekli sürelerde görev yapmanız gerekmektedir. Bu rütbeler küçükten büyüğe şu şekildedir; Asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı, yarbay ve albay

Subaylık rütbelerinde başarıyla görev yapan askeri personelin her rütbe de maaşları, hakları artmaktadır. Subaylıkta albaylık rütbesinde de görev yapıp terfi aldıktan sonra general rütbelerine yükselirsiniz. Tuğgeneral, tümgeneral ve korgeneral olarak görev yaptıktan sonra uygun görülürse orgeneral rütbesini alabilirsiniz. Ancak bu rütbe oldukça özeldir. Bu nedenle yüzlerce, binlerce subay arasından yalnızca birkaç kişinin bu rütbeye yükselebileceğini söylemek yanlış olmaz.

Orgeneral Olmak İçin Kaç Yıl Geçmesi Gerekir?

Orgeneral Türk Silahlı Kuvvetleri çatısı altında bulunan Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki en üst rütbelerden biridir. Bu rütbeye sahip olan askeri personelin yaşı da genelde oldukça ileridir. Bugüne dek orgeneral olan en genç asker Necdet Özel’dir. 45 yaşında orgeneral olan Necdet Özel diğer orgenerallere göre oldukça erken bu başarıya imza atmıştır.

Normal şartlarda bir personelin orgeneral olabilmesi için en az 3 yıl teğmen, en az 6 yıl üsteğmen, en az 6 yıl yüzbaşı, en az 5 yıl binbaşı, 3 yıl yarbay ve 5 yıl albay olarak görev yapması gerekir. Yani bu rütbeyi kazanmak yaklaşık 30 yıl sürmektedir.

Üstün başarı gösteren, terfi ile rütbesi yükseltilen kişiler ise daha erken rütbe atlayabilir.

Orgeneral Ne İş Yapar?

  • Emrindeki askeri personelle ilgili tüm işlemlerden sorumludur.
  • Barış zamanında eğitim ve tatbikatları koordine eder.
  • Savaş zamanında ise sorumlu olduğu ordu ile görevdedir.
  • Ordunun yetenek, kabiliyet ve gücünü korumasını ve artırmasını hedefler.
  • Fikirleri, düşünceleri ile örnek olur, TSK’ya katkı sağlar.
  • Emir-komuta zinciri içerisinde görev yapar.
  • Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Silahlı Kuvvetlerini temsil eder.
  • Emrindeki, sorumluluğundaki personel ve araç-gereçlerin tamamından sorumludur.

Orgeneral Maaşları Ne Kadar?

Türkiye’de çok az sayıda aktif orgeneral rütbesinde subay bulunur. Bu kişiler ordu komutanlığı görevlerini yapmakta, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yönetilmesinde görev almaktadır.

Türkiye’nin her bölgesinde görev yapabilen bu isimler ülke için oldukça kritik görevler üstlenir. Görev ve sorumlulukları oldukça fazladır.

Bu denli önemli kişilerin maaşları merak edilse de hiçbir ücret bu önemli görevlilerin yaptıkları işin karşılığı olmamaktadır. Orgeneral maaşları ortalama 15-20 bin TL civarındadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.