kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Orman Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

​​​​​​​Orman mühendisi maaşları ne kadar oldu? Özel sektörde orman mühendisi maaşları ne kadar? Devlette orman mühendisi maaşları ne kadar?

A+
A-

Ormanların verimliliğin arttırılmasından ormanla ilgili birçok projeler hazırlamaya kadar görev alan orman mühendisleri pek çok gencin tercih ettiği meslek grubudur. Bu meslek grubu hakkında ilk önce merak edilen konu ise orman mühendisi maaşları ne kadar oldu sorusudur.

Kamuoyunda her meslek mensubunun maaş bilgisi oldukça merak edilmektedir. Bu merakın kaynağında insanların ne kadar kazandığı, hangi meslekte daha çok para olduğu, o mesleğin yapılmaya değer olup olmadığı gibi durumlar bulunmaktadır.

Ayrıca bir mesleği yapmayı düşünen, bir mesleğe başlamak üzere olan meslek adayları da o mesleğin ne kadar maaş ile çalıştığını araştırmaktadırlar. Özellikle bu tip kariyerleri ile ilgili olarak araştırma yapan okurlarımızın merakını gidermek için farklı unvanların maaş bilgilerini derleyerek yayımlamaya çalışıyoruz. Yazımızda orman mühendisi maaşları hakkında bilgi bulabileceksiniz.

Orman Mühendisi Nedir? Nasıl Olunur?

ORMAN MÜHENDİSİ KİMDİR? NASIL OLUNUR? ORMAN MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?

Maaş bilgisinden önce orman mühendisi kimdir ve ne iş yapar sorusunu yüzeysel olarak cevaplamak gerekirse orman mühendisleri orman alanlarının saptanmasında, ağaçlandırma çalışmalarında, ormanların ve doğanın korunmasında, usulüne uygun olarak işletilmesinde ve ormanların geliştirilmesinde görev alan mühendislerdir.

Yaptıkları işleri görevleri üzerinden incelemek gerekirse orman mühendisi görevleri genel olarak şu şekildedir:

Ormanların verimliliğini arttırmaya, yeşil alanları, milli parkları belirlemeye yönelik çalışmalar yapmak ve projeler hazırlamak

Ormanlık arazileri belirlemek ve bu arazilerin haritasını çıkarmak

Arazilerin durumuna göre ağaç dikimine yönelik en uygun çalışmaları yaptırmak ve orman yangınlarına yönelik tedbirler almak

Orman bakım işlerinde görevlendirmeler yapmak, yaptıkları görevlendirmeleri denetlemek ve ormanda yaşayan canlıların korunması ve üremesine yönelik planlama yapmak

Orman mühendisi olmak isteyen bir aday özel sektörde mi kamuda mı çalışacağına karar verdikten sonra farklı yollar izlemelidir. Öncelikli olarak iki durumda da orman mühendisi olmak isteyen bireylerin orman mühendisliği veya türevi bir bölüm mezunu olması gerektiğini söylemek gerekir. Bunun akabinde özel sektörde çalışmayı düşünen bireylerin özel sektördeki kurum ve kuruluşların, şirketlerin, firmaların açtığı ilanları takip etmesi ve o ilanlardaki yeterliliğe sahip olarak işe alınmayı beklemesi gerekmektedir. Kamuda mühendis veya orman mühendisi olmayı düşünen bireyler ise KPSS adını taşıyan sınava girerek yeterli bir puan elde etmeli ve açıktan alım ilanlarına veya merkezi atama kadrolarına başvurmalıdırlar.

Daha kapsamlı oluşturduğumuz meslek tanıtım yazımıza da göz atabilirsiniz:

 

orman muhendisi ne is yapar 1

ORMAN MÜHENDİSİ MAAŞLARI DEVLET İÇİNDE NE KADAR?

Orman mühendisi maaşlarını da kamuda ve özel sektörde diye ayırmak yerinde olacaktır. Özellikle başlangıç seviyesinde kamu daha iyi gelirler vadederken ilerleyen yıllarda kişinin kendini geliştirme seviyesine bağlı olarak özel sektörde kamuda olduğundan daha iyi paralar kazanılmaktadır.

Kamudaki mühendis maaşları genel hatlarıyla şu şekildedir:

Yeni başlayan Mühendis Memur Maaşı: 14000-14200 Türk Lirası

Burada iki noktaya değinmekte yarar var. Birincisi genelde piyasada orman mühendisi veya mühendis maaşlarını paylaşanlar bunlardan daha yüksek rakamlar aldıklarını yazmaktadırlar. Bu hem doğru hem yanlıştır. Piyasada dolaşan görsellerde genellikle mühendislerin brüt maaşları paylaşılmaktadır. Brüt maaş içinden emeklilik için, sağlık için devlete primler ve gelir vergisi ödenmektedir. Yazımızda yer alan rakamlar bunlar düştükten sonraki net maaş rakamlarıdır.

Diğer nokta ise buradaki rakamları aralık olarak vermemizin nedeni AGİ gibi, aile ve çocuk yardımı gibi, çalışılan kurumdaki ek ödenekler gibi diğer değişkenlere bağlı olarak maaşlarda oynaklık olabilmesidir. Genel hatlarıyla mühendis maaşları bu şekildedir ve yeni başlayan bir orman mühendisi kamuda 17000-17200 TL maaş almaktadır diyebiliriz.

Temmuz zamlı orman mühendisi maaşları ocaktakine benzer veya yakın bir zam yapılması halinde brütte daha fazla artış gösterecektir fakat gelir vergisi oranı artacağı için yine ocaktaki yani verdiğimiz rakamdaki gibi, ona yakın kalacaktır.

Elektronik Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

ORMAN MÜHENDİSİ MAAŞLARI ÖZEL SEKTÖR İÇİNDE NE KADAR?

Ne yazık ki mühendis, orman mühendisi maaşları yeni başlayan seviyesinde özel sektörde çok da iç açıcı durumda değildir. Genellikle asgari ücret veya bu seviyeye yakın seviyelerde maaşlar ile işe başlanmaktadır. Asgari ücret 8506TL olarak belirlenmiştir ve özel sektörde yeni başlayan bir orman mühendisi bu kadar veya 9000-12000 TL civarlarında maaş ile başlamaktadır. Yukarıda da dediğimiz gibi kamudan farklı olarak özel sektörde tecrübe kazandıkça alınan maaş daha fazla yükselmektedir.

Orman mühendisi önü açık mı?

Orman mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler için oldukça geniş kapsamlı bir iş seçeneği bulunmaktadır.

Yorumlar

  1. Onur Avatar Onur dedi ki:

    Araştırma yapıp o şekilde bilgi verin insanlara orman mühendisleri odasına kaydı olup özelde çalışan bir orman mühendisinin maaşı en az 4bin 414 tl dir.